Zelený chřest s hráškem: Svěží jarní pochoutka připravená na másle

Chřest patří mezi nejchutnější a nejzdravější zeleninu, kterou nám příroda dopřeje na jaře. Proto by neměl chybět v žádné kuchyni. Zkuste si jej připravit na másle s hráškem a šunkou.

Jana Jánská
Jana Jánská 19. 04. 2023 17:00

Podle Národního zdravotnického informačního portálu je chřest nízkokalorická zelenina. Obsahuje cenné minerální látky jako je hořčík, draslík a vápník, ale také vitaminy B1 a B2. V chřestu najdeme i kyselinu listovou a jeho specifickou chuť způsobuje kyselina asparagová, která je důležitá třeba pro nervy.

Jak připravit chřest s hráškem

Zelený chřest se od bílého liší tím, že je vystavený slunečním paprskům, tudíž v něm vzniká chlorofyl. Bílý chřest se zase pěstuje ve tmě. Na tento recept budete potřebovat:

  • 0,5 svazku zeleného chřestu
  • 0,5 sáčku mraženého hrášku
  • několik plátků šunky
  • pršut (nemusí být)
  • 2 jarní cibulky
  • čerstvá petrželka
  • máslo
  • sůl

Šunku a pršut nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku, pršut a cibulku orestujeme na másle. Hrášek propláchneme horkou vodou a chřest pokrájíme na kousky. Obojí přidáme na pánev k šunce a cibulce a osolíme.

Prohříváme jenom 3-5 minut, ať si chřest i hrášek zachovají křupavost. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme s bagetkou nebo jako přílohu k jídlu.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Zelený chřest s hráškem

Související články

Další články