Věra (72): Nad hlavou se mi střídají skupinky zahraničních studentů. Je hrůza v tom bydlet, a nezmůžu nic

Příběhy ze sousedského soužití: Nad hlavou se mi střídají skupinky zahraničních studentů. Je hrůza v tom bydlet, a nezmůžu nic
Zdroj: Freepik

Erasmus a podobné výměnné pobyty jsou největším zážitkem ze života studentů. Ale málo se mluví o tom, jak snaha užít si pár měsíců nespoutaného veselí může ovlivňovat život lidí kolem.

Gabriela Budějcká
Gabriela Budějcká 15. 11. 2023 07:00

Jako mladá jsem neměla možnost cestovat. Všichni víme, jak to vypadalo, když mně bylo dvacet - žila jsem v normalizační kultuře 70. let a o možnostech, které mají dnešní mladí, se mi mohlo maximálně zdát. Nechci být jedna z těch, které nadávají na mladou generaci, ale nedávné zkušenosti z našeho domu mi nedají spát.

Během koronaviru jsem odvykla hluku

Vím, že se byt nade mnou pronajímá studentům. Někdy dupou, jindy mají večírky, tančí a pouští si hlasitou hudbu, ale vždycky si říkám: „Taky jsi byla mladá. Nech je být.“ Mám nakonec špunty v uších a spím stejně neklidně, jako bych spala v úplném tichu.

Musím ale říct, že během pandemie koronaviru jsem si na klid opravdu zvykla. Studenti buď byli zalezlí doma a nikdo k nim nechodil, nebo bylo nahoře prázdno, protože studenti nebyli ani ve městě. Dva roky klidu a ticha člověka rozmazlí i v mém věku, kdy je už těžké si na něco zvykat, takže jsem nelibě nesla, když se studenti vrátili. Ale co přišlo s nimi, na to jsem vskutku připravená nebyla.

Do bytu se nastěhovali extra hluční zahraniční studenti

Po dvou týdnech jsem zjistila, že nemám nad hlavou čtyři české studenty, se kterými se případně domluvím, ale na chodbě kolem mě procházeli čtyři mladíci mluvící anglicky s různými přízvuky a já ani nevěděla, odkud jsou. Sousedka z bytu vedle mi řekla, že jsou to zahraniční studenti na Erasmu. Moje vnučka byla takhle v Holandsku, vím, o co se jedná, ale hned mi došlo, že to bude o to horší, protože tihle studenti nemuseli řešit, jestli je tu za půl roku bude zbytek domu chtít.

První problémy přišly do měsíce. Tihle čtyři mladíci si jednu sobotu pozvali k sobě asi dvacet přátel a dělali neskutečný hluk. Se sousedkou jsme to chtěly řešit, chtěly na ně zavolat strážníky, ale naše přesvědčení, že v mládí jsme také vyváděly, nás zastavilo. Doufaly jsme, že se to nebude opakovat, že jsou mladí zodpovědnější. Ale podobné akce nepřestávaly.

Třídenní večírek byl na mě moc

Poslední kapka přišla někdy před Vánoci. Naši milí studenti uspořádali vánoční večírek, který trval od pátka od večera do nedělní noci, kdy jsme toho už měli všichni po krk. Nejprve jsme na ně klepali. Šly jsme tam s Tamarou, že na ně zapůsobíme jako starší obyvatelky domu, že by mohli mít respekt, ale oni se nám vysmáli a zavřeli nám před nosem.

A tak jsme sáhly po telefonu. Volaly jsme majitelce bytu, ale ta to odmítala řešit, a tak nám nezbylo, než to řešit se strážníky. „Musíme to nahlásit. Vždyť takhle se tu nedá spát, natož žít,“ poukázala jsem. Policie večírek rozehnala, ale dál s tím nemohla nic dělat. Pokusili jsme se znovu mluvit s majitelkou, ale ta se neustále oháněla tím, že je to její byt a dělat si s ním může cokoli, včetně pronajímání hlučným zahraničním studentům, protože platí víc než český student.

Už se mi nad hlavou vystřídalo několik skupin takových studentů. Některé byly v klidu a na večírky odcházely ven. Některé byly hlučné. Každý půl rok je to loterie a stres, když se v bytě mění obyvatelé, a já vždy jen doufám, že budu moct spát. A že třeba někdo z nich bude mluvit česky, abych se s nimi domluvila, ale to se mi ještě nepovedlo. A nikdo nám nedokáže pomoct nebo poradit, co s tou situací dělat.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články