Pravidla pro bezpečný nákup v době koronaviru: Kličkujte mezi zákazníky a dlouho si nevybírejte

Jogurty, mléčné výrobky a vajíčka musí být v chladu.
Zdroj: Pixabay.com
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

Je jasné, že i během pandemie do obchodu pro potraviny sem tam musíte. Je ale důležité nezapomínat na dodržování všech zásad bezpečného nákupu, abyste se vyhnuli přenosu nákazy. Na co byste při nakupování nikdy neměli zapomínat?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 04. 04. 2020 09:00

Protože se virus přenáší nejen vzduchem, ale dokáže přežívat také na površích, představuje i cesta do obchodu určité riziko. To můžete rapidně snížit, když budete dodržovat následující pravidla bezpečného nákupu.

Noste jednorázové rukavice a zboží dlouho nevybírejte

Podle vědců představují supermarkety skutečné nebezpečí nákazy i kvůli tomu, že se mnoho lidí dotýká spousty míst najednou. Zbožím v regálech počínaje, až po nákupní pásy a tlačítka platebních portálů. Co tedy s tím? Noste jednorázové rukavice a dotýkejte se pokud možno pouze vámi vybraného zboží. V regálech se zbytečně dlouho nepřehrabujte, jen abyste vybrali více líbivý kousek. Jednorázové rukavice nezapomeňte po nákupu hned sundat a vyhodit.

Těsně před i po nakupování si umyjte ruce, pak naneste dezinfekci

Tato všude zmiňovaná rada je skutečně tou nejúčinnější. Nejen jednorázové rukavice, ale také pravidelné mytí rukou před a po nákupu i aplikace dezinfekce vás může ochránit před přenosem nákazy. Protože je dezinfekce v současnosti celkem nedostupným zbožím a ne všechny supermarkety ji nabízí zákazníkům u vchodu (přestože by měly) bohatě vám postačí dezinfekční gel, a to klidně i po domácku vyrobený. Rozhodně ale dezinfekci rukou po nákupu nepodceňujte.

Snažte se přistupovat pouze k regálům s minimem dalších zákazníků a držte si odstup

To, že pán vedle vás zrovna nekýchá a nekašle na celé kolo, ještě neznamená, že se s ním můžete bezpečně poprat o zboží v akci. Při nákupu, ale i při placení u pokladny rozhodně dodržujte vždy bezpečnou vzdálenost od ostatních, která je podle odborníků dva metry. Utvořte si už doma nákupní seznam a podle něj postupujte. Když uvidíte, že vámi hledanou potravinu zrovna vybírá někdo jiný, vydejte se pro další položku a ke kýženému regálu se vraťte za chvíli. Díky seznamu nezapomenete, co jste chtěli a vyhnete se tak riziku.

Vyvarujte se sahání na obličej

Nejen při nákupu, ale i při pobytu venku se vyhněte sahání na obličej. Ano může to být někdy těžké, zvláště když vás svědí čelo nebo vám padají vlasy do očí. Buďte ale silní a vydržte to. Při dotyku obličeje na sebe totiž můžete přenést velké množství virů a bakterií. Když si pak doma zapomenete obličej umýt, průšvih je na světě.

Pokud to jde, plaťte kartou

Asi není nutné zdůrazňovat, že bankovek a mincí se denně dotýkají tisíce lidí. Zvláště během pandemie tak rozhodně není vhodné se zapojovat do koloběhu jejich výměny a také se jich dotýkat. Pokud tedy můžete, plaťte všude kartou. Tu si pak doma neopomeňte alespoň otřít navlhčeným ubrouskem nebo dezinfekcí. Stejně tak vydezinfikujte i další věci jako peněženku nebo mobilní telefon.

Kupujte pouze balené zboží, doma ho umyjte

Pokaždé když si přinesete domů nakoupené potraviny, je podle odborníků lepší k nim přistupovat jako k potenciálně infikovaným. Nepokládejte je tedy v žádném případě na stůl. Všechno balené zboží pak pečlivě otřete dezinfekcí nebo opláchněte tekoucí vodou a usušte.

Objednejte si jídlo z oblíbené restaurace

Pokud se i přes dodržování hygienických zásad nadále bojíte do obchodu, dejte šanci rozvozu jídel. Nejen, že tím podpoříte současnou dobou zkoušené podnikatele, ale také omezíte riziko infekce na minimum, i když samozřejmě ne na nulu. Lepší je proto objednávat si pouze teplá jídla, která přendáte z původní krabičky na čistý domácí talíř.

NA NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ VIRY SVĚTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články