Trápí vás v zimě popraskaná pokožka vyprahlejší než Sahara? Vyměňte mýdlo a omezte sprchování

Trápí vás v zimě popraskaná pokožka vyprahlejší než Sahara? Vyměňte mýdlo a omezte sprchování
Zdroj: Pixabay

V zimním období trápí většinu lidí suchá a popraskaná pokožka způsobená chladným počasím. Kromě nepříjemných pocitů mohou drobné prasklinky na kůži zvyšovat riziko infekce způsobené mikroorganismy. Proto je nezbytné se o pokožku v zimě starat co nejlépe. Vyhnete se tak nejen jejímu vysychání, ale i dalším možným komplikacím.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 02. 2020 08:00

Vysychání, popraskání a hrubost kůže většinou způsobuje nedostatek hydratace a tuků v nejsvrchnější části pokožky zvané epidermis. Nejčastěji se tento problém týká rukou, loktů, holení, pat, ale často také obličeje. Jak získat opět krásnou pokožku a na co si dát pozor?

Dodejte pokožce hydrataci zevnitř i zvnějšku

Lidská pokožka potřebuje k udržení zdravého vzhledu pravidelnou hydrataci. A to nejen navenek, ale i zevnitř. Pořiďte si proto šetrný hydratační krém vhodný na tělo i obličej a kůži pravidelně mažte. Vhodné jsou krémy s obsahem bambuckého másla, které pokožku nejenom hydratují, ale současně ji chrání i před mrazem a napomáhají k její regeneraci. Místa, kde je nejvíce popraskaná či suchá, mažte i několikrát denně. Samozřejmostí by se pro vás měl stát také pravidelný a dostatečný pitný režim.

Vyhýbejte se agresivním mycím prostředkům

Vaší už tak popraskané a vysušené pokožce rozhodně neprospějí ani nešetrné mycí prostředky. Dejte si tak dobrý pozor, jaký sprchový gel či mýdlo kupujete. Vaše volba by měla záviset hlavně na jejich šetrnosti k citlivé pokožce. Výborné jsou sprchové oleje, které pleť nevysušují. Kvalitní seženete v kterékoli lékárně.

Nepřehánějte to se sprchováním

Suché pokožce rozhodně neprospívá chlorovaná ani horká voda. Berte to na vědomí a nesprchujte se příliš dlouho. Obzvlášť v zimních měsících totiž lidé mají tendenci se pod tekoucí vodou zahřívat. Jenže to je špatně. Na sprchování vám stačí pár minut. Vyhýbat byste se měli i horké vodě. Zkuste ji při mytí postupně zaměňovat za vlažnější.

Pozor na delší mráz

Pokud se chystáte ven, buďte opatrnější a citlivá místa na kůži raději pořádně schovejte. Noste rukavice a čepici, která vám překryje uši. Na popraskané rty pravidelně nanášejte jelení lůj či balzámy na rty. Venku na mrazu buďte jen tak dlouho, jak je třeba.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články