Z historie penicilinu: Alexander Fleming si náhodou všiml plísně v misce s bakteriemi

Z historie penicilinu: Alexander Fleming si náhodou všiml plísně v misce s bakteriemi
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Penicilin známe v širším slova smyslu jako antibiotikum, bez kterého už si nedovedeme léčbu mnoha nemocí ani představit. Přestože ho někteří již považují za samozřejmost, ještě před necelým stoletím byl velkolepou novinkou. Určitě proto stojí za to nahlédnout do jeho historie. Kde se vzal penicilin a kdo se zasloužil o jeho výrobu?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 12. 03. 2020 09:00

Dalo by se říci, že k objevu penicilinu došlo náhodou. Poprvé totiž penicilin zpozoroval v roce 1928 Alexander Fleming, když si všiml v Petriho misce s bakteriemi plísně, která zabíjí bakterie v okolí. Tato zajímavost ho přiměla k dalšímu výzkumu. Teprve až v roce 1939 navázali na jeho výzkum další dva britští vědci Howard Walter Florey a Ernst Boris Chain. Ti využili Flemingových předešlých pozorování a penicilin se jim podařilo izolovat. Za své přínosy pak spolu s Flemingem obdrželi v roce 1945 Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu.

Náhody provázející Alexandera Fleminga

Život Alexandera Fleminga byl plný náhod. Působil na škole Panny Marie v Londýně, kam se údajně rozhodl jít pouze pro znalost místního plaveckého družstva. Ovšem angažoval se zde po celý svůj život. Ačkoliv původně vystudoval chirurgii, začal se později zabývat bakteriálními nákazami a vývojem vakcín. Rád pozoroval neobvyklé jevy, proto si ve své laboratoři často ponechával bakterie i několik týdnů. Snažil se zjistit, zda se s nimi nestane něco zvláštního. A to se jednoho dne opravdu stalo. Nečekaně objevil penicilin. Ten se v podobě plísně nazvané Penicilium notatum dostal do Petriho misky pravděpodobně otevřeným oknem v laboratoři.

Výroba penicilinu u nás

U nás byl první penicilin připraven rok před koncem druhé světové války, tedy v roce 1944. Získal označení  BF Mykoin 510. Jeho výroba proběhla v Dolních Měcholupech v chemicko-farmaceutické továrně vedené Jiřím Fragnerem. Ta funguje dodnes, i když pod jiným jménem.

Účinky penicilinu

Penicilin jakožto druh beta-laktamových antibiotik působí účinně proti mnoha druhům bakterií. Obecně lze říci, že fungují tak, že brzdí spojování buněčných stěn bakterií, v některých případech dokonce nepřímo vyvolávají buněčnou smrt bakterií. Lékaři je často předepisují pacientům proti takzvaným grampozitivním bakteriím, které vyvolávají různá onemocnění. Penicilin tak pomáhá například proti streptokokům, různým stafylokokům, listeriím, bacilům a dalším druhům bakterií. Byl však prokázán i účinek penicilinu proti některým z gramnegativních bakterií, například proti borreliím nebo leptospirám.

Zachránil 82 milionů životů

O účinnosti penicilinu není nutné pochybovat. Je totiž možné ji spolehlivě doložit obrovským množstvím vyléčených pacientů. Vědci odhadují, že od doby svého vzniku zachránil penicilin kolem 82 milionů životů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články