Kateřina Žbirková o svém Mekym: Jako vzpomínku nosí stále prstýnky, kterými ji obdarovával na výročí kulatých narozenin

Kateřina Žbirková o svém Mekym: Jako vzpomínku nosí stále prstýnky, kterými ji obdarovával na výročí kulatých narozenin
Zdroj: Herminapress
Vdova po Meky Žbirkovi Kateřina navštívila letošní filmový festival v Karlových Varech společně s umělkyní Mílou Förstovou.Kateřina Žbirková si svoji účast rozmyslela na poslední chvíli.Přesto si večírek v lázeňském městě skvěle užila.Kateřina Žbirková bydlí v Anglii.+ 7 fotek+ 8 fotek

Vdova po zesnulém Meky Žbirkovi Kateřina (56) vzpomíná v rozhovoru pro Lifee.cz na svého manžela, který o ní dokonce složil jednu ze svých nejslavnějších písní Katka. Jak se aktuálně daří jejich synovi Davidovi (28), který žije v Londýně? Jak hodnotí jeho styl oblékání a tolik diskutované pánské sukně? Umí Kateřina připravit dokonalé fish and chips? A jaká je její tajná vychytávka na mačkavé oblečení?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 10. 07. 2023 08:00

Letos 10. listopadu to budou dva roky od úmrtí hudebníka a zpěváka Miroslava "Mekyho" Žbirky (†69). Vdova Kateřina si letos nenechala ujít Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, kde se objevila po boku talentované výtvarnice Míly Fürstové, která stojí za grafikou přebalu Mekyho double alba.

Pro Lifee.cz Kateřina zavzpomínala také na nejvíce emotivní zážitek, který s manželem v Karlových Varech zažila"Mám jednu vzpomínku, která začínala jako horor, ale skončila krásně. Meky zde vystupoval na rozhledně Diana. Já jsem zjišťovala, jaký je zvuk, a držela jsem jeho taštičku, kde byly všechny doklady, peníze, karty a klíče od bytu," vypráví Kateřina.

Důležitá taštička se pochopitelně během koncertu ztratila, proto se muselo ještě ten večer odjet na policii a zablokovat všechny karty. Dokud ji kytarista nenašel položenou na reprobedně. "My jsme se tady potom v baru naprosto a úplně opili, protože se nám strašně ulevilo. To byla krásná oslava," vzpomíná Kateřina, která nám v detailu předvedla také unikátní šperky, kterými ji manžel pravidelně zahrnoval u příležitosti kulatin.

Hudba a umění mě přivedly do Varů

Kateřino, co vás letos přivádí do Karlových Varů?

Letos dělám doprovod české malířce Míle Fürstové. V Karlových Varech jsem byla nesčetněkrát se svým manželem, který zde hrál s kapelou i se symfonickým orchestrem. Včera zde hrál Michal Hrůza, se kterým hrají dva muzikanti z Mekyho kapely. Proto se zde cítím dobře, jako doma. Byly jsme s Mílou také v kině na filmu Úsvit.

Míla působí v Anglii, kde vy také žijete. Jak mezi vámi probíhají sousedské vztahy?

Poprvé jsme se seznámily, kdy mě Meky vzal na Mílinu vernisáž v Praze a dohodly jsme se, že až budeme s Mekym v Londýně, půjdeme tam spolu na odpolední čaj. Míla nebydlí v Londýně, ale kousek za Oxfordem, takže jsme se sešli v Oxfordu. Od té doby jsme se pravidelně vídaly. Měly jsme takové holčičí party i s Martinou Čechovou, ženou Petra Čecha. Přátelily jsme se dlouho a zrovna v době, kdy vytvářela design té slavné orlice na cestě do Karlových Varů, dohodly jsme se, že udělá také přebal na Mekyho double album - to nakonec dostalo Cenu Anděl.

Jste tedy milovnicí umění? Máte od ní nějaké věci také doma?

U nás doma je v podstatě její galerie. Mám tam Všechny řeky, které tečou, obrovskou grafiku metr a půl krát metr a půl. Potom máme samozřejmě obal toho double alba, to je také velká grafika, metr krát metr. Ta je aktuálně na výstavě, nejprve byla v Národním muzeu a teď je na Hradě v Bratislavě. Poslala mi také nádherné srdce, True love. U nás doma je toho opravdu hodně k vidění.

Když se do něčeho podobného zamilujete na výstavě, jste schopná hodně investovat?

Jsem velký milovník umění a většinou jsem impulzivní nákupčí, protože jsem člověk prvního dojmu. A to jak v případě oblečení, tak i výtvarného umění. S Mekym jsme tvořili takový tandem. On byl přes muziku a já přes výtvarnou stránku jeho alb. Není náhodou, že cover dělala Míla a předtím třeba Tono Stano. Na tom jsem si vždy zakládala a samozřejmě - když na to přijde, jsem schopná investovat.

Život mezi Prahou a Londýnem

Karlovy Vary jsou také o módě. Jak byste popsala svůj styl?

Můj styl je velmi eklektický. Teď jsem měla na sbalení jen dvě hodiny, proto jsem neměla čas o oblečení tolik přemýšlet. S Mílou jsme se rozhodly přijet na poslední chvíli. Míla nevěděla, zda si to bude moci dovolit pracovně. Dokonce to měla tak, že oblečení jí v kufru vyplňovalo mezery mezi grafikami, aby se cestou nerozbily. Šaty potom žehlí tak, že je vysprchuje a nechá je na vzduchu v koupelně vyvát. Já mám parní napařovačku, ale tu s sebou nemám, takže se mi její metoda velmi hodila.

Kateřino, jak se vám teď v Anglii žije?

Do Anglie odlétám za tři týdny a jsem tam každý druhý měsíc. Můj syn tam žije a já ho tam jezdím kontrolovat - jestli byt ještě stojí. Je to v pořádku. Speciálně Londýn mám opravdu ráda, protože je to po Praze takové mé druhé srdeční město. Anglická kultura mi hodně říká a pro každého, kdo miluje umění, Anglie hodně nabízí.

Co třeba britská gastronomie? Fish and chips?

Angličané v jídle zrovna nevynikají, ale mají tu výhodu, že jsou kosmopolitní, především v Londýně, takže si tam najdete, jakou restauraci právě chcete. A vždy jim vládnou domorodci, Italské restauraci třeba Italové. Vždy se dá dobře najíst. Fish and chips, to byla jedna z věcí, kterou mne naučila vařit Mekyho maminka, která pocházela ze severního Londýna. Ta mě naučila, jak se správně dělají fish and chips a jak se správně dělají hranolky z pravých brambor. To umím perfektně. Jinak žádná velká kuchařinka nejsem, to je se mnou špatné.

Naposledy jsme se viděly na předávání Cen Anděl a váš syn se rozhodl obléknout kilt.

Měl sukni. Má velmi osobitý styl, to je pravda. Já jej neoblékám. Určitě je speciální. Rád nakupuje v second handech a ty jsou v Londýně opravdu úžasné. Tam najdete neskutečné věci. Co se týká sukní, tak to je teď zřejmě v módě. I zde jsem je na pár klucích viděla. Problém samozřejmě byl, že to někteří nepochopili a mysleli si, že tím naznačuje svoji orientaci. Jemu se to líbí a občas to na pódium vytáhne. Speciálně na Anděly si to vyžádal pan režisér, protože ho viděl na vzpomínkovém koncertu v O2 areně, kam si David tu sukni také vzal.

Prstýnky od Mekyho

Jaká je vaše nejhezčí vzpomínka na Karlovy Vary se svým manželem?

Mám jednu vzpomínku, která začínala jako horor, ale skončila krásně. Meky zde vystupoval na rozhledně Diana. Já jsem zjišťovala, jaký je zvuk, a držela jsem jeho taštičku, kde byly všechny doklady, peníze, karty a klíče od bytu. Někde jsem ji tam položila a potom jsem ji nemohla najít. Meky už viděl, že je všechno ztracené a jeli jsme na policii. Karty jsme nahlásili a zablokovali. Aby nám za chvíli zavolal Honza Horáček, náš kytarista, že to našel položené na reprobedně. My jsme se tady potom v baru naprosto a úplně opili, protože se nám strašně ulevilo. To byla krásná oslava.

Kateřino, vidím také vaše krásné prstýnky. Mají nějaký příběh?

Mají. Všechny jsou od italského šperkařství Pomellato a stal se z toho takový náš zvyk. Meky mi je každý jednotlivý s postupem let věnoval k mým kulatinám. Líbilo se mi na nich, že vypadají jako dětské prstýnky z pouti.

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články