Marlon Brando: Podivín, kterého tížila rodinná tragédie

Marlon Brando
Zdroj: Wikimedia Commons, Lou, CC BY-SA 2.0
Marlon Brando byl americký herec a režisér. Nejvíce se proslavil rolí Dona Corleona z filmu Kmotr. Sám však slávu příliš v lásce neměl. Byla mu spíše na obtíž.
V mládí byl rebelem. Dokonce ho dvakrát vyhodili ze školy. Mimo jiné za to, že se proháněl po školních chodbách na motorce.
Někdo mu ukradl sošku Oscara. Nikdy nepřišel na to, kdo to byl.
Koupil si vlastní ostrov, kde je vše eko. Akorát se musel půl roku dohadovat s místními autoritami. Nakonec mu pomohl francouzský prezident.+ 2 fotky+ 3 fotky

Herec Marlon Brando byl každým coulem podivín. V dětství si liboval v trápení zvířat. Když se stal slavným, vadilo mu, že nemá klid. Koupil si vlastní ostrov, kde neštípou komáři. A vyzkoušel dietu, kvůli které skoro umřel.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 10. 2020 13:00

Marlon Brando se narodil 3. dubna 1924 v Omaze. Byl to americký herec a režisér. Věnoval se také politickému aktivismu. Je považován za předního tvůrce realismu a systému Stanislavského. Za svůj život získal několik ocenění. Bojoval také za zrovnoprávnění bělochů a afroamerických obyvatel.

Mohlo za to nešťastné dětství?

Marlon Brando na dětská léta nevzpomínal rád. Oba jeho rodiče byli těžkými alkoholiky. Nikdo se tak o něj a jeho dvě starší sestry nestaral. Navíc jeho otec, Marlon Brando starší, rád svému synovi opakoval, že to nikdy v životě nikam nedotáhne. Za jeho mrzutost zřejmě mohla úmorná práce v továrně na pesticidy.

A zřejmě kvůli nedostatečné výchově z něj vyrostl rebel a rváč. Svou frustraci si vybíjel na broucích, které upaloval, a ptácích, po kterých zase střílel. Nevyžíval se však ve společnosti alfa samců, ba naopak. Aktivně vyhledával ostatní outsidery a šikanované osoby. Jednoduše neoblíbené lidi.

Sláva na obtíž a soukromý ostrov

Přestože patřil mezi největší filmové hvězdy dvacátých let, sláva mu lezla na nervy. Říkal, že by se bez ní obešel. Na sklonku života si také uvědomil, že se mu nelíbí jeho vlastní mediální obraz, který byl silně ovlivněn jeho rolí ve filmu Kmotr. Brando byl prostě rozporuplný člověk. Stal se hercem, ale slávu nechtěl. Týral zvířata, a pak si koupil ostrov, kde zřídil rezervaci.

Jeho vyvoleným rájem se stal ostrov Tetiarou, který koupil za dvě stě tisíc dolarů. S celým obchodem mu však musel pomoct francouzský prezident. Po šesti letech vyjednávání Marlon zvítězil a vybudoval na něm malé středisko pro osmdesát osob. Celá oblast se stala přísně ekologickou a bez emisí. Dokonce má sterilizační program, který zabraňuje komárům ve štípání.

Smrt v osamění

Rok před smrtí podstoupil Marlon Brando drastickou dietu. Během šedesáti dní zhubl 42 kilo. Není divu, když se postavil na váhu, ručička se zastavila na 163 kilogramech a herec se tak rozhodl, že bude živ jen o sucharech a mléce. Když ve svém domě v Beverly Hills zkolaboval, přispěchala mu na pomoc jeho rodina. On ji však vyhnal. Nedal si říci, a to přesto, že se sotva držel na nohou.

Zemřel o rok později, 1. července roku 2004 ve věku osmdesáti let. Trpěl cukrovkou, měl potíže se zrakem a dýchal jen s pomocí přístrojů. Údajně se ani před svou smrtí se svými dětmi neudobřil. Navíc ho tížila tragédie, přišel o dceru Cheyenne, která se oběsila poté, co její nevlastní bratr zastřelil jejího snoubence, se kterým čekala dítě.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marlon Brando

Kniha Marlon Brando: Anatomy of an Actor, Florence Colombani

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články