Miroslav Táborský o svém honu na Járu Cimrmana: Našli jsme místo, kde byl vyhozen z vlaku, protože neměl jízdenku

Herec Miroslav Táborský se po Novém roce stane průvodcem pořadu Po stopách Járy Cimrmana.Miroslav Táborský hraje v Divadle Járy Cimrmana už 12 let.Miroslav Táborský a cimrmanolog Petr Reidinger.Miroslav Táborský s manželkou Kateřinou.+ 3 fotky+ 4 fotky

Herec Miroslav Táborský (63) nás prostřednictvím České televize brzy provede místy, kde zanechal stopy legendární český génius Jára Cimrman. Charismatický umělec přiznává, že mu nejvíce komplikovala práci osobnost Zdeňka Svěráka, která do míst natáčení lákala davy fanoušků.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 15. 12. 2022 12:00

Pořad Stopy Járy Cimrmana uvidíme už začátkem roku. Moderátor a herec Miroslav Táborský slibuje, že zajímavostí ohledně života našeho nejslavnějšího génia bude nalezen dostatek. „Máte třeba místo, kde se nachází důkaz, že byl vyhozen z vlaku, protože neměl jízdenku. Jinde jsou otisknuté jeho stopy, protože tam dlouho čekal na vlak. Je toho strašně moc," slibuje Táborský.

Miroslav Táborský o honu na Cimrmana

V příštím roce vás na České televizi čeká velká honba za Járou Cimrmanem. Obohatilo vás to v něčem?

Určitě. Navštívil jsem spoustu míst, která jsou takzvanými stopami po našem géniovi Járovi Cimrmanovi. Místa, která jsou často velmi pěkná a žijí na nich také zábavní a vtipní lidé, již je obhospodařovávají. Navíc, jak je vidět z fotografií, jsem na ta místa jezdil bizarními dopravními prostředky, jako je třeba moped Stadion nebo Velorex, ale také třeba jindřichohradeckou parní úzkorozchodnou lokálkou, takže zážitky jsou obrovské.

Na tiskové konferenci padlo, že natáčení lákalo davy fanoušků Zdeňka Svěráka. Jak to v tomto směru probíhalo?

Zdeněk je samozřejmě populární, kamkoli přijde. Objeví se ve dvou dílech a některá místa byla poměrně komorní, takže tam se to dalo uhlídat. Ale když přijde někam, kde je hodně lidí, tak se s ním všichni chtějí fotit a chtějí podpisy. Je to logické.

Padne tam také něco nového ohledně Járy Cimrmana, co jsme netušili?

Každé to místo je nějakou novinkou. Máte třeba místo, kde se nachází důkaz, že byl vyhozen z vlaku, protože neměl jízdenku. Jinde jsou otisknuté jeho stopy, protože tam dlouho čekal na vlak. Je toho strašně moc. My se snažili ta místa přiblížit, protože by to mohly být hezké tipy na výlet pro lidi, kteří mají rádi tento humor a chtějí se pobavit.

Máte pocit, že Cimrmana objevuje i nová generace? Rezonuje i v mladších lidech?

Určitě. Je to 12 let, co jsem začal v Divadle Járy Cimrmana hrát. V posledních letech jsem tam nechodil, proto jsem byl zvědavý, co tam chodí za publikum a jestli to není tak trochu divácký skanzen. A ono vůbec! Chodí tam mladí lidé, kolikrát tam vodí i své děti, které jsou opravdu malinké. Většinou to vysvětlují tím, že děti Cimrmana znají z televize, z desek, a chtějí jim to ukázat naživo. Vlastně se tím vychovávají noví a noví diváci. Je to důkaz toho, že ten humor je chytrý, kvalitní a přetrvává.

Miroslav Táborský a Vánoce

Jak se těšíte na Vánoce? Jak je letos pojmete?

Vánoce jsou pro mě každoročně příležitostí, kdy se potká rodina, v klidu se posadíme, popovídáme si a zavzpomínáme na uplynulý rok. Vážíme si toho, v jakém počtu se scházíme, protože v průběhu života člověk o některé členy rodiny přijde a o to víc si to uvědomujeme na Vánoce.

Máte nějaký oblíbený druh cukroví? Jsou to rohlíčky, nebo linecké?

Na rohlíčky já moc nejsem. Já miluju vosí hnízda. Mám radši tahle vlhčí a ochucená cukrovíčka.

A co takový bramborový salát?

Já ho postupně vylepšuji, upgraduji. Dával jsem tam podle tatínkova vzoru šunkový salám. Teď už ho tam nedávám. Ale zase mám různé vychytávky. Třeba mladá cibulka - ta se musí spařit, aby ten salát byl potom lépe stravitelný. To jsem se naučil. Rád brouzdám po internetu po různých dobrých kuchařích, kteří něco radí, a občas si z toho nějakou radu vezmu. Ale většinou je to po vzoru, jak ten salát dělal táta. Takhle to v rodině máme rádi.

Máte do nového roku nějaké přání? Třeba i pro naše čtenáře?

Já bych si přál, abychom po těch třech letech, kdy jsme z různých důvodů žili v opravdu velkém napětí, konečně měli víc klidu.

Související články

Další články