Obrazy slavných herců: Hopkins maluje dětsky naivně, Pierce Brosnan prodal portrét Boba Dylana za milion a půl dolarů

Obrazy slavných herců: Hopkins maluje dětsky naivně, Pierce Brosnan prodal portrét Boba Dylana za milion a půl dolarů
Zdroj: Profimedia
Lucy Liu si už vyzkoušela z výtvarného umění kdeco. Díky svým malbám prý přichází na kloub věcem, které se na ní v dětství podepsaly.Jim Carrey se také neomezuje na jeden druh umění. Co se týče výtvarna, rád tvoří sochy, loutky, obrazy, ale i politickou satiru.Jeho obrazy mají něco do sebe.Hlavním hrdinou satirických komiksů Jima Carreyho je bývalý americký prezident Donald Trump.+ 7 fotek+ 8 fotek

Herec Pierce Brosnan si v květnu splnil velký sen. U příležitosti 70. narozenin otevřel v Los Angeles výstavu svých obrazů. Expozice So Many Dreams představuje zásadní díla slavného představitele Jamese Bonda. A prošedivělý elegán rozhodně není mezi herci sám, kdo zběhnul od svého řemesla k malířství. Světlo na své dětství se díky štětci a barvám podařilo vrhnout například Lucy Liu (54) a Rambo Sylvester Stallone (76) zase zhmotňuje na plátně své myšlenky, než je vysloví nahlas.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 06. 2023 09:00

Vybrali jsme pro vás šestici herců, kteří mají talent i na malování. Jejich obrazy se navíc objevují nejen na zdech jejich pokojíků, ale také například v galeriích či charitativních aukcích. O kom je řeč?

Pierce Brosnan věnuje své obrazy na charitu

Ještě než se stal hercem, uvažoval Pierce Brosnan o tom, že se bude věnovat malířství. A po štětci a paletě rád sáhne dodnes. Nejraději pracuje s olejovými barvami a akrylem, přičemž tvoří portréty i krajinky. Od roku 1987 namaloval okolo 300 obrazů. "Je to pro mě jistá forma terapie. Malování mi pomáhá hledat životní cestu. Kdykoliv se cítím mizerně, stoupnu si k plátnu," poukazuje v rozhovoru pro Vanity Fair Brosnan.

Ze svých obrazů prodal jen pár. Raději je věnuje do charitativních aukcí, jako například portrét Boba Dylana, který se v roce 2018 vydražil za 1,4 milionu dolarů.

Sylvester Stallone vizualizuje na plátně své myšlenky

I když většina z nás zná Sylvestera Stallonea jako představitele drsných chlapíků, herec sám se raději věnuje mnohem jemnější činnosti, a to malování. Jeho obrazy jsou plné barev a skrytých významů. Malování používá i k vizualizaci svých rolí ještě předtím, než se postaví před kameru. "Namaloval jsem například Rockyho, abych si ho uměl lépe představit. Teprve potom jsem ho dokázal popsat slovy," přibližuje Stallone.

Lucy Liu se díky malování snaží rozklíčovat zážitky z dětství

Herečka Lucy Liu se věnuje výtvarnému umění od puberty. Vyzkoušela už přitom snad všechno, od fotografování, sochaření až po malování. Díky umění prý dokáže snáze rozklíčovat svůj život. "Domnívám se, že umění dokáže vrhnout světlo na určité záležitosti, například z dětství, které jste možná nikdy nepochopili," citoval Liu magazín Artsy.

Hereččina díla už se objevila například v Národním muzeu v Singapuru nebo muzeu Napa Valley v Kalifornii.

Anthony Hopkins a jeho naivní umění

Malířský pokojík Anthonyho Hopkinse (85) je plný barev, olejů, štětců, tubiček s temperami a pláten, takže kdykoliv herec dostane chuť, může svobodně tvořit některou ze svých oblíbených naivních maleb. Nedrží se přitom žádných malířských postupů či technik, prostě na plátno hodí, co ho zrovna napadne.

Ústředním motivem jsou ale vždy oči. "Na obličeji nezáleží. Jsou to oči, co nejvíc prozradí o vaší duši. Moje umění je velmi primitivní, maluji jako dítě. Sám jsem totiž přerostlé dítě," poukazuje hrdina Mlčení jehňátek.

Jim Carrey se věnuje malbě, sochařství i politické satiře

Komik Jim Carrey (61) rád maloval už v dětství, během let se ale vypracoval k dokonalosti. Nyní se věnuje nejen tvorbě obrazů, ale také soch a loutek, a nepohrdne ani satirickými komiksy kritizujícími bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

"Nevím, zda mě malování něčemu učí. Jsem si ale jistý, že mi dává svobodu, osvobozuje mě od minulosti, budoucnosti, od pocitů lítosti a obav," poukázal Carrey v šestiminutovém dokumentu Jim Carrey: I Needed ColorHerec sdílí některé své obrazy na Twitteru, další jsou pak k vidění v síti galerií Wyland po celých Spojených státech.

Lehce znepokojivé obrazy Johnnyho Deppa

Se štětcem v ruce tráví hodně času i pirát z Karibiku Johnny Depp (60), který za svůj vzor považuje Jeana-Michela Basquiata. Jeho díla také tvoří výraznou část hercovy sbírky umění. "Krása a znepokojivá hudba jeho obrazů, kakofonie ticha, která útočí na vaše smysly, přežije dlouho poté, co naposledy vydechneme," okomentoval herec výtvory svého idolu v jeho biografii z roku 2000.

Také Deppova vlastní malířská činnost je Basquiatem výrazně inspirovaná. Johnny rád zhmotňuje na plátnu lidi, kteří mu nějakým způsobem imponují. Namaloval tak například Marlona Branda, Jacka Kerouaka nebo expřítelkyni Vanessu Paradis.

A to nejsou zdaleka všichni současní herci, kteří se věnují malování. Malou ochutnávku jejich děl najdete v naší fotogalerii.

Zdroje informací:

Insider.com

Vanityfair.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články