Olympijské legendy z devadesátek: Jak dnes vypadají a čím se živí Hašek, Hilgertová a spol.?

Olympijské legendy z devadesátek: Jak dnes vypadají a čím se živí Hašek, Hilgertová a spol.?
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee.cz
Jaromír Jágr byl hvězdou hokejového týmu, který v roce 1998 vybojoval na olympiádě v Naganu zlatou medaili. Letos, konkrétně 15. února, oslaví padesáté narozeniny. Od roku 2018 hraje za český extraligový klub Rytíři Kladno, jehož je zároveň majoritním vlastníkem. Dalšího hrdinu z Nagana, brankáře Dominika Haška, vyhlásil časopis The Hockey News roku 2012 nejlepším evropským hokejistou v historii NHL.Klára Pollertová-Trojanová s bratrem, vodním slalomářem Lukášem Pollertem na premiéře filmu Šarlatán.Syn Ivana Trojana František (vlevo) se svým strýcem Lukášem Pollertem (vpravo).+ 15 fotek+ 16 fotek

Jak se mají a co dnes dělají medailisté z olympijských her, kteří nás svými výkony dokázali zvednout ze židlí v devadesátých letech? Zatímco zlatých hokejistů z Nagana je pořád všude plno, málokdo dnes ví, jak vlastně vypadá vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, kanoista Martin Doktor, desetibojař Tomáš Dvořák či kanoista Lukáš Pollert. Pojďme se tedy na to společně podívat.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 08. 02. 2022 08:00

Zahradník, moderátor nebo dokonce lékař. Těmito profesemi se nechali olympijští medailisté zlákat, když pro ně sport přestal být aktuální. Někteří se dali na podnikání, ale daří se jim sporadicky. Firma bývalého desetibojaře Roberta Změlíka čelila ještě v loňském roce insolvenci a ani plechovkový nápoj s liškou, který propaguje legendární hokejový gólman Dominik Hašek, se neprodává tak, jak by měl.

Tomáš Dvořák si udržuje fyzičku s rýčem v ruce

Desetibojař Tomáš Dvořák vyhrál v roce 1996 bronzovou medaili na olympijských hrách v Atlantě a roku 1999 opanoval anketu Atlet Evropy. Sportovní kariéru pověsil na hřebík v roce 2008, založil firmu a stal se zahradníkem!

„Chodí za námi lidi už s plánkem, dnes ty zahrádky bývají komplexní. Máme samozřejmě architekta a zajímavé je, že třeba skalky už moc nefrčí, ani ploty z tújí. Trendy začínají být pěstební záhony, dělají se i okrasné zeleninové záhony, vyvýšené záhony. Jezírka už také úplně nevedou, ale biobazény ano,“ popisuje v rozhovoru pro Český rozhlas Tomáš Dvořák, jehož vlastní zahradu prý zdobí japonské javory.

Lukáš Pollert bludným coviďákem

Vodní slalomář Lukáš Pollert vybojoval zlatou olympijskou medaili roku 1992 v Barceloně a o čtyři roky později byl v Atlantě stříbrný. Ceny sbírá i dnes, otázkou je, zda mu stále dělají radost. Loni v červenci mu byla Českým klubem skeptiků Sisyfos udělena anticena Bludný balvan za „výroky, které ovlivňovaly rozhodnutí řady lidí v otázkách řešení SARS-CoV-2 v České republice a zřejmě přispěly k nadúmrtím českých občanů v roce 2020 a 2021".

Pollert se stal lékařem a pracuje ve Fakultní nemocnici Motol na klinice anesteziologie a resuscitace. Má šest dětí a často navštěvuje filmové premiéry. Ne snad proto, že by byl takovým milovníkem kinematografie, ale z čistě rodinných důvodů. Jeho sestra Klára je totiž manželkou herce Ivana Trojana.

Dominik Hašek sype 200 000 měsíčně do plechovek

Legendárního hokejového brankáře Dominika Haška lákalo podnikání odjakživa. Chvíli zkoušel rozjet vlastní značku sportovního oblečení, poslední roky se ale věnuje prodeji plechovkových nápojů. Jak sám přiznává, vůbec se mu nedaří a musí podnik dotovat ze svého.

„Já čísla nikdy netajil. Když se někdo zeptá, tak mu to řeknu. Je pravda, že na provoz firmy doplácím. V tuhle chvíli to úplně přesně nevím, ale je to řádově asi 200 tisíc měsíčně,“ říká Hašek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Drtí ho prý konkurence známých světových značek. „Obtížně se dostáváme na prodejní místa. I když místo dostaneme, nemáme zatím dost dobré prodeje, protože je to často regál někde vzadu v rohu, stěžuje si hrdina z Nagana.

Robert Změlík v insolvenci

Robert Změlík se stal roku 1992 v Barceloně prvním československým olympijským vítězem v desetiboji. Roku 2003 se rozhodl věnovat podnikání a založil firmu na výrobu potravinových doplňků, které se však nedaří podle očekávání. Jak uvádí server E15, dlužit má bezmála 110 milionů korun za operativní pronájem desítek aut, která firma používá. Změlík tvrdí, že jeho podnikání negativně poznamenala pandemie covidu.

Jak dnes vypadají další sportovní legendy devadesátých let? Co dělá Šárka Kašpárková, Štěpánka Hilgertová, Petr Barna, Aleš Valenta nebo Martin Doktor? Na to se podívejte do naší fotogalerie. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články