Tomeš, Langmajer, Peroutka nebo Rašilov. Slavní herci, kteří kvůli roli neváhali obléci šaty a podpatky

Tomeš, Langmajer, Peroutka nebo Rašilov. Slavní herci, kteří kvůli roli neváhali obléci šaty a podpatky
Zdroj: Se souhlasem CinemArt/Vojtěch Resler, Herminapress, Showpix/koláž Lifee.cz
Roman Tomeš se v muzikálu Hedwig a její Angry Inch mění v genderqueer zpěvačku.Během představení vystřídá hned několik ručně vyráběných paruk.Společnost mu na jevišti dělá zpěvačka Elis Ochmanová, která si prochází opačným extrémem - proměnou v muže.Muzikál se nedávno uváděl v rámci programu letošního festivalu Prague Pride.+ 13 fotek+ 14 fotek

Není to tak dávno, co přišel do kin film Po čem muži touží 2, v němž se Jiří Langmajer mění v ženu. Navázal tak na hezkou řádku českých herců, kteří mají zkušenosti s dámským oblečením a podpatky. Na jevišti se v ženu pravidelně mění například Roman Tomeš, Saša Rašilov nebo Milan Peroutka. Komu to nejvíc sluší?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 08. 2022 08:00

V rámci letošního festivalu Prague Pride vystoupil také herec a zpěvák Roman Tomeš se slavným kontroverzním americkým muzikálem Hedwig a její Angry Inch. V představení se mění v genderqueer zpěvačku, a to včetně silného make-upu, umělých řas, podpatků a hned několika divokých paruk.

Muzikál se pravidelně uvádí v pražské Malostranské besedě a mimo to, že vzbuzuje emoce, je také silným zážitkem pro všechny Romanovy fanynky, včetně jeho vlastní ženy, herečky Michaely Tomešové. Ta si jeho představení nenechává ujít, svého muže podporuje a každý večer si mezi diváky užívá.

Romana Tomeše nepoznal v převleku ani vlastní syn

„Těžší pro mě bylo najít ženské prvky, jako je chůze, hlas nebo pohyby. Podpatky mi paradoxně dělají menší problém, než jsem si myslel. Tohle nejsou žádné jehly,“ svěřil se Roman Tomeš v rozhovoru pro Lifee.cz. Najít si ke své Hedwig cestu pro něj nebylo tak složité. Po tom, co se mi narodily děti, jsem tak zcitlivěl, že jsem se prakticky stal vnitřní ženou. Takže transformace do jevištní ženy pro mě není tak náročná,“ přiznal.

Kdo si na jeho ženský převlek zvykal o poznání hůř, byli jeho synové Kristián (5) a Jonáš (3). „Jonášek mě vůbec nepoznal. Tvářil se jako: ,Kde je táta? Vrať mi mého tátu, ty jsi ho snědl!‘ Ten starší se smál,“ vzpomíná herec, „řekl jsem jim: ,Hele, kluci, táta je pořád táta. Je to jenom jako.‘ Oni chápou, že mají doma bláznivé rodiče, kteří se v jednom kuse převlékají do nějakých kostýmů a masek. Berou to tak, že je to naše práce. Ale zajímavé je, že nemůžu říct, že by se nebáli třeba čerta a Mikuláše. To na ně pořád funguje, imunní vůči kostýmům fakt nejsou.“

Saša Rašilov s pomazánkovým máslem a salámem

Ani herec Saša Rašilov se podobným proměnám nebrání, jak ostatně dokázal v televizní show Tvoje tvář má známý hlas. Tam se převtělil například do zpěvačky Pink. Mnohem zajímavější je ale jeho proměna na divadelních prknech, a to ve hře Mlčky křičet ve Studiu Hrdinů.

V roli konferenciéra se neváhá před diváky obléknout do růžových dámských šatů, nasadit paruku a boa, obléknout blyštivé podpatky, na obličej pomazaný pomazánkovým máslem si nalepit salám a tělo posypat paprikou. Jak mu to slušelo, se můžete podívat v naší galerii.

Jiří Langmajer se inspiroval manželkou

Herec Jiří Langmajer si proměnu v ženu užil celkem nedávno, a to ve filmu Po čem muži touží 2. Jak přiznává v oficiálních materiálech snímku, inspiroval se mimo jiné svou ženou Adélou Gondíkovou„Když něco hraji, většinou se snažím vycházet sám ze sebe a zkusit si to na vlastní kůži. Tady jsem koukal třeba na to, jak Adéla stojí. Dělám si z ní srandu, protože ona má takový zvláštní postoj, při kterém je jí fajn, a já, když se postavím stejně jako ona, mám pocit, že si vykloubím nohu. Tak to jsem použil,“ líčí Langmajer.

Inspirací mu ale pochopitelně byla také jeho filmová žena, do které se transformoval, Anička Polívková„Ty tři čtyři měsíce jsem po ní tak zvláštně pokukoval a ona se mě ptala: 'Co na mě pořád tak koukáš?' Říkal jsem jí: ,To proto, že tě vlastně budu hrát,'" vzpomíná herec. „Nicméně tady to není o tom, že se budeme napodobovat, v tom není ten hlavní vtip, takže já se nesnažím za každou cenu napodobit mimiku Aničky, ale snažím se v rámci svého mužského těla chovat aspoň trochu tak, aby si lidi mysleli: ,Aha, tak v tomhle těle je možná zakletá žena',“ vypráví Langmajer.

Milan Peroutka jako tmavovláska v minisukni

Také herec a zpěvák Milan Peroutka si užil proměny v rámci televizní show Tvoje tvář má známý hlas nebo v kalendáři Proměny, kde se transformoval do zpěvačky Tiny Turner. Je evidentní, že mu to nedělá problém, což také dokazuje v představení, které se aktuálně uvádí v pražském Divadle U Hasičů.

Tam se v Krasavcích na chmelu proměňuje v tmavovlásku v minisukni s poměrně výrazným make-upem. Díky dlouhé černé paruce je téměř k nepoznání, pokud si tedy odmyslíme typicky mužské paže s bicepsy většími, než bychom u ženy čekali.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články