Příběh lásky Alžběty II. a Philipa trval přes 73 let: Nazývala ho svým andělem, odešla rok po jeho smrti

Příběh lásky Alžběty II. a Philipa trval přes 73 let: Nazývala ho svým andělem, odešla rok po jeho smrti
Zdroj: Profimedia
Jedna z předsvatebních fotografií princezny Alžběty a prince Philipa byla pořízena 18. září 1947 v Buckinghamském paláci.Píše se 20. listopad 1947 a reverend Alan Campbell Don, děkan Westminsterského opatství, vede královské mladomanžele - princeznu Alžbětu a jejího manžela, prince Philipa, vévodu z Edinburghu. Zde princezna Alžběta a její manžel, princ Philip, vévoda z Edinburghu, míří k západnímu východu Westminsterského opatství a míjejí hrobku neznámého vojína.Princezna Alžběta a princ Philip, vévoda z Edinburghu, poprvé mávají veřejnosti z okna Buckinghamského paláce jako manželé.+ 3 fotky+ 4 fotky

Poznali se coby děti a vydrželi spolu přes sedm desítek let. Královna Alžběta II. a princ Philip byli svým idylickým vztahem inspirací mnoha lidem po celém světě. Přinášíme vám příběh jejich lásky od nesmělého seznámení až po Philipovu smrt v roce 2021, ze které se hlava britské monarchie nikdy pořádně nevzpamatovala.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 09. 2022 20:23

Když v listopadu roku 1997 promlouvala královna ke svým hostům v čele s premiérem Tonym Blairem u příležitosti oslav 50. výročí sňatku s Philipem, zakončila svou tradičně krátkou řeč nečekaně emotivním vyznáním svému choti. "Vím, že nerad přijímá komplimenty, ale bez ohledu na to musím říct, že mi celé ty roky v čele monarchie dodával sílu. My všichni mu dlužíme víc, než by si kdy nárokoval nebo o tom vůbec věděl," nechala se slyšet dojatá královna.

O 24 let později Alžběta svého životního druha pochovala. "Ačkoliv Vánoce jsou svátky radosti, pro ty, kteří ztratili své nejdražší, mohou být pořádně těžké. Tento rok chápu, proč," poznamenala královna 25. prosince 2021, osm měsíců poté, co Philip zemřel na hradě Windsor ve věku 99 let. Pro mnohé se tak od základu změnil svět. Už jen proto, že celý jejich život byli Alžběta II. a princ Philip nerozlučným párem v čele britské monarchie.

První setkání na svatbě příbuzných

Alžběta a Philip se poprvé potkali v roce 1934 na svatbě prince Jiřího, vévody z Kentu, s Marinou, princeznou řeckou a dánskou. Osmiletá princezna Alžběta z Yorku, byla ženichovou sestřenicí, zatímco třináctiletý Philip měl příbuzenský vztah s oběma snoubenci, byl bratrancem jak Jiřího, tak Mariny. A navíc vzdáleným bratrancem Alžběty II.

Královna se do Philipa zamilovala ve 13 letech

Podruhé se budoucí manželé potkali víceméně šťastnou náhodou v roce 1939. Tehdy třináctiletá Alžběta navštívila s rodiči a sestrou námořní akademii v Dartmouthu, kde jim zdejší osmnáctiletý student Philip na poslední chvíli zastal roli průvodce. Dva původně nominovaní kadeti totiž onemocněli příušnicemi.

Mladičká princezna se do šarmantního mladého vojáka zamilovala a napsala mu dopis. Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a pár následně vyměňoval korespondenci po celou dobu druhé světové války, během níž Philip sloužil u britského námořnictva. Alžběta už tou dobou měla na nočním stolku vystavenou jeho fotku, zatímco Philip nosil princezninu fotku v kapse.

Alžběta nazývala Philipa andělem

V roce 1946, kdy byl něco jako válečný hrdina, požádal Philip Alžbětu o ruku. Šlo o poměrně troufalé porušení protokolu, podle něj se měl nejprve otázat jejího otce, krále Jiřího VI.. Ten nicméně jejich sňatku požehnal. Svatba se konala 20. listopadu 1947 ve Westminsterském opatství a jako vůbec první veselku v historii královské rodiny ji přenášela rozhlasové stanice BBC.

Už od samého začátku bylo jasné, že svazek Alžběty a Philipa vydrží opravdu dlouho. Z líbánek například napsala budoucí královna rodičům, jak hluboké pouto k Philipovi cítí a nazývala ho také andělem. V roce 1948 přišel na svět jejich první potomek, princ Charles, kterého v roce 1950 následovala princezna Anna.

Pak přišla velká zkouška jejich vztahu. V únoru 1952 zemřel na rakovinu plic Alžbětin otec, a princezna se tak v pouhých 25 letech stala britskou královnou. Princ Philip musel chtě nechtě přijmout roli toho, kdo bude věčně stát v jejím stínu. Pro muže, navíc šlechtice, vskutku nelehká úloha.

Ani idylický vztah Alžběty a Philipa se nevyhnul krizím

Po princi Charlesovi a princezně Anne přivítali Alžběta s Philipem na svět prince Andrewa a prince Edwarda. Philip se pak trochu netradičně ujal role opravdu starostlivého otce a všechny děti svědomitě vychovával. Dnes má i díky němu Alžběta devět vnoučat a dvanáct pravnoučat.

V době princovy smrti spolu byli Alžběta a Philip sezdáni 73 let a 139 dní, což je v britské královské rodině absolutní rekord, který někdo jen stěží překoná. Ani jejich vztah se ale nevyhnul krizím. Ta hlavní přišla v době, kdy měli dvě děti a Alžběta se stala královnou. Ač to nikdy nedával příliš najevo, Philipa mrzelo, že jeho potomci nikdy neponesou jeho příjmení Mountbatten.

A šušká se také, že si manželé nebyli tak úplně věrní. Podle zlých jazyků měl Philip poměr se spisovatelkou Daphne du Maurier a baletkou Galinou Ulanovovou. Ať už ony zvěsti byly pravdivé či nikoli, manželství Alžběty a Philipa vše přestálo a dalo vzniknout rozvětvené rodině, která do až Alžbětiny smrti čítala čtyři generace. U příležitosti již zmíněného padesátého výročí svatby v roce 1997 Philip, známý svým smyslem pro humor a inteligencí, lakonicky prohlásil: "Nejdůležitější věc, kterou jsem se v životě naučil, je fakt, že tolerance je základní ingrediencí každého šťastného vztahu. A královna jí má opravdu na rozdávání."

Zdroje informací:

RD.com

Vogue.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články