Recept Janka Ledeckého na šťastné manželství i po 30 letech: Nosím často květiny a myslím na ženu jako v prvním roce vztahu

Janek Ledecký je s manželkou Zuzanou déle než 30 let a mají spolu dvě děti, Ester (na snímku) a Jonáše.Manželé se seznámili během studií právnické fakulty.Manželé v hovoru s Peterem Nagym a ženou Petra Jandy, Alicí.Jonáš Ledecký a Ester Ledecká jsou ztělesněním úspěchu.+ 7 fotek+ 8 fotek

Zpěvák Janek Ledecký (60) má s manželkou Zuzanou (57) dvě děti, olympijskou vítězku Ester (28) a grafika Jonáše (29). S manželkou se seznámili už na škole a dnes patří jejich manželství k nejstabilnějším svazkům českého showbyznysu. V rozhovoru pro Lifee.cz hudebník odhaluje, jak v manželství řešit konflikty a vztah udržovat harmonický. Jak často domů nosí květiny? A mají nějaké společné rituály?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 24. 06. 2023 08:00

S manželkou Zuzanou, vystudovanou právničkou, je muzikant Janek Ledecký déle než 30 let. Dlouho se jí přezdívalo paní Colombová, protože se ve společnosti objevovala jen sporadicky. Janek teď čtenářům Lifee.cz radí, jak na podobně dlouhotrvající a spokojené manželství.

"Chtěl bych vzkázat všem, kteří to se svým vztahem myslí vážně a dát mu delší amplitudu - vzpomeňte si na to, co jste dělali ten první, nebo i druhý rok, když jste se partnera snažili získat," říká Janek, který o manželce mluví jako o senza kamarádce. V jejich vztahu pochopitelně nechybí romantika ani po letech. "Jak si člověk plánoval každé rande a vymýšlel, jak udělá všechna ta překvápka. A teď si to srovnejte s tím, co pro ten vztah děláte dnes. Co do něj investujete po deseti nebo dvaceti letech," radí muzikant, který se domů nevrací bez květin a manželku zahrnuje láskou.

Janku, kdo z vás byl ve výchově dětí přísnější? Vaše manželka Zuzana, nebo vy?

Myslíte, kdo byl hodný a kdo zlý policajt? Asi jak kdy. Ale máme to rozdělené. Od Esterčiných pěti let, když Zuzka viděla, jak se do toho Ester pustila, jí pomáhá. Společně vytvořily tréninkový a závodní rytmus, který je naprosto unikátní a je to Esterčino know-how. Dodnes Ester trvá na tom, že maminka musí být - když to alespoň trochu jde - na všech závodech a možná i tréninzích. Protože to funguje a protože ví, že Zuzka se nikdy neplete, pokud jde o rozhodnutí, čeho přidat a čeho ubrat.

S Ester to bylo tak, že když potom dálkově studovala gympl, tak toho už jsme se vůbec neúčastnili. Jonáš šel studovat na grafiku a to už se dálkově dělat nedá, takže to studoval prezenčně. Ester se potom podobným stylem vrhla na vysokou. Teď je zrovna mezi dvěma státnicemi. Už má odevzdáno. Z diplomky má jedničku, první dvě státnice má taky za jedna, tak to asi dopadne.

Vidíte s dětmi nějaké podobné vlastnosti? Kde se nejvíc zrcadlíte?

Vidím samozřejmě ty špatné.

A ty jsou?

Ester to po mně naštěstí nemá, ale Jonáš ano. Když mu něco nejde, tak je vzteklý. Buď, když mu něco nejde, nebo při každodenním souboji s lidskou blbostí, který je bohužel nekonečný a který se nedá vyhrát. Ale musíme ho vést, protože těch blbců je! Je to strašná síla a jsou hrozně pracovití.

S vaší ženou Zuzanou tvoříte jedno z nejstabilnějších manželství v českém showbyznysu. Jak řešíte konflikty? Jak vztah udržujete harmonický?

Zkraje bych chtěl říct, že když se něco takového povede, tak to už je jako vyhrát v loterii. Ale ten vtip je v tom, že jsme senza kámoši. Od začátku. A druhá věc je - a to bych chtěl vzkázat všem, kteří to se svým vztahem myslí vážně a dát mu delší amplitudu - vzpomeňte si na to, co jste dělali první, nebo i druhý rok, když jste se partnera snažili získat. Jak si člověk plánoval každé rande a vymýšlel, jak udělá všechna ta překvápka. A teď si to srovnejte s tím, co pro ten vztah děláte dnes. Co do něj investujete po deseti nebo dvaceti letech. To je celé.

Máte nějaké rituály, které dodržujete? Typu, že si dáváte rande každý rok na stejném místě?

Přemýšlím. Aha - v podstatě ne. Já jsem v tomhle hrozně nepořádný. Já ani nevím, kdy ta výročí jsou. Ale snažím se to vyrovnávat jinak.

To znamená třeba bonboniéry a kytičky?

Je zajímavé, jak na vás ženské ty kytky fungují. My chlapi se do toho dokážeme těžko vcítit. Ale na druhou stranu - to je senzace, ne? Pokaždé, když domů přinesu kytku, je to stejné, jako by to bylo poprvé.

Jak často tedy domů nosíte květiny? Je to jednou, dvakrát, třikrát do roka? Nebo snad víckrát?

No to je rozhodně víckrát! U nás musejí být pořád nějaké kytky.

Související články

Další články