Seriálový fešák Patrik Děrgel trpí cibofobií: Nedokáže se stravovat u přátel, párek z benzínky mu ale nevadí

Seriálový fešák Patrik Děrgel trpí cibofobií: Nedokáže se stravovat u přátel, párek z benzínky mu ale nevadí
Zdroj: Herminapress
Markéta a Patrik Děrgelovi patří ke stabilním párům českého showbyznysu.Patrik nicméně přiznal, že trpí fobií z toho, že by měl jíst na návštěvách nebo ve společnosti.Podle Markéty už se ale v tomto směru zlepšuje a pracuje na sobě.Společná večeře u přátel je pro ně ovšem pořád problém.+ 4 fotky+ 5 fotek

Herec Patrik Děrgel (33) ze seriálů Pálava nebo Ordinace v růžové zahradě přiznal, že trpí cibofobií - tedy má strach z jídla, které mu připraví přátelé na návštěvách. Podle herce už to díky jeho manželce není tak horké a časem jeho obavy slábnou. Lidé mu nicméně vzkazují, že podobným problémem trpí také a že se nemá za co stydět.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 03. 01. 2023 08:00

Patrik Děrgel se o své fobii rozpovídal v pořadu 7 pádů Honzy Dědka. To, že má trable s jídlem, zde potvrdila i jeho manželka, rovněž herečka Markéta Děrgelová. To je katastrofa. Ale je pravda, že už se zlepšil,“ chválí svého chotě.

Cibofobici mají panický strach z konzumace jídla, a to buď proto, že se bojí otravy nebo například zadušení. Příjemný jim není ani fakt, že netuší, kdo všechno se jídla dotýkal, než doputovalo na talíř, nebo co přesně obsahuje.

Patrika Děrgela léčí manželka

„Markétka mě vyléčila. Už baštím svobodně. Ještě jsem nedospěl ke společné žranici, kde ti někdo strčí ruce do talíře dřív, než se toho dotkneš. To má snad každý, ne?“ tázal se opatrně herec, který si jídlo raději připraví sám nebo zakoupí ve fastfoodu, aby měl dokonalý přehled o tom, co v něm je.

„To je pro mě záhada. Když se jde na večeři k někomu domů, a klidně to může být kamarád, tak to jako ne, to je hodně opatrný. Ale na benzínce si dá jakýkoli párek. To je mu jedno. Pak má otravu z nějakého párku, ale nedá si říct,“ popisuje zajímavé situace Markéta Děrgelová.

Lidé se Patrika Děrgela zastávají

Herce nicméně může těšit, že v tom není sám. Cibofobií trpí překvapivě mnoho lidí a v komentářích na sociálních sítích Děrgelovi děkují, že tuto diskuzi otevřelMám kamarádku, která nikde u známých nic nejí, u mě ano - známe se dlouho, ale u někoho někde? Nikdy! Nevím, jak to dělali, sahali na to... brrr. Takže dokážu pochopit Patrikovu fobii," píše například pod rozhovorem Jarka Klein. „Tak to jsem asi vaše kamarádka. Mám to úplně stejně," přidává se uživatel YouMass.

Cibofobie není porucha příjmu potravy

Tomuto tématu věnoval odborný článek také server Healthline.com. „Pro lidi s potravinovou fobií je těžké ji skrýt před přáteli, rodinou a spolupracovníky. Může to vést k nepříjemným otázkám a lidé s cibofobií se mohou vyhýbat sociálním závazkům, aby těmto interakcím zabránili,“ popisuje zde odborník, jaké nesnáze cibofobie lidem způsobuje.

Nejde přitom o žádnou poruchu příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie. „Na rozdíl od anorexie nemá cibofobie nic společného s obrazem těla člověka a vyskytuje se, když člověk projevuje strach ze samotného jídla. Cibofobie není klasifikována jako porucha příjmu potravy," uvádí web VeryWellHealth.com.

Vyléčit se může každý

Lidé, kteří se podobně jako Patrik Děrgel zdráhají jíst u přátel či ve společnosti, ale mají velkou naději na uzdravení. Pokud se s cibofobií dobře pracuje, právě jak vysvětlují manželé Děrgelovi, existuje velká šance, že si člověk kladný vztah k jídlu a pití vybuduje.

Máte podobný problém i vy? Napište nám do komentářů, jak s ním bojujete.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články