Smutné dětství Jany Hlaváčové: Díky mamince přežila vážnou nemoc, ale pak jí vlasy a oči změnily barvu

Jana Hlaváčová: Na strach rodičů za druhé světové války nikdy nezapomněla
Zdroj: Olga Svobodová / Právo / Profimedia

Jana Hlaváčová, milovaná divadelní a filmová herečka, zemřela 13. ledna 2024. Na svět přišla v předvečer druhé světové války, což výrazně poznamenalo její vzpomínky na dětství. Z paměti nikdy nevymazala zoufalství svého tatínka a pláč maminky...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 26. 03. 2023 13:00
Aktualizováno 14. 01. 2024 16:47

Maminka Jany Hlaváčové se jmenovala Helena a již ve čtrnácti letech byla sirotou. Hereččin tatínek Jan přišel o otce po první světové válce. Matka z něj chtěla mít právníka, ale on by se nejraději věnoval divadlu. Nakonec ze vzdoru opustil studia práv, stal se ministerským úředníkem a zapáleným ochotnickým hercem.

Rodina Jany Hlaváčové

Budoucí slavná česká herečka přišla na svět 26. března 1938, tedy v době, kdy už se schylovalo k dalšímu velkému válečnému konfliktu. To, co přišlo v následujících letech, se jí nesmazatelně zapsalo do paměti.

Za války jsem bydlela blízko kobyliské střelnice. Nikdy nezapomenu na zoufalství v očích otce a pláč maminky při nočních salvách, které odtamtud bylo slyšet. Už nikdy bych takové oči nechtěla vidět nebo sama takové zoufalství pocítit," vzpomínala trpce Hlaváčová.

Když se rodiče pět let po válce rozvedli, Jana i její mladší sestra Dana zůstaly s maminkou. Helena Suchařípová píše v knize Jana Hlaváčová - Žena v množném čísle, že vztahy v rodině to příliš neovlivnilo, zůstaly dobré a vstřícné. Tatínek je pak každou neděli navštěvoval. „Po obědě si povídali, probírali všechno možné a samozřejmě také divadlo. Jana stále zaujatěji a vážněji sdílela s otcem jeho nadšenou zálibu..." dodává Suchařípová.

Dramatické dětství Jany Hlaváčové

Vraťme se ale ještě na konec druhé světové války. Jana tehdy trpěla paratyfem, což je střevní infekční onemocnění, které se přenáší potravinami a kontaminovanou vodou. Jeho rozšíření napomáhá bída nebo špatná hygiena, což není za válečného období nic neobvyklého. Paratyfus má mírnější průběh než tyfus, přesto mladinkou Janu potrápil.

Umírala jsem a doktor za mnou nemohl přijet. Máma se rozhodla dát mi o pilulku navíc, o pilulku, která mě však taky mohla zabít. Nevím už, jaký to byl prášek. Vím jen, že mě tím zachránila," vzpomínala na tuto dramatickou událost herečka. Tehdy ji také museli ostříhat dohola, což nebylo nic příjemného, neboť právě mířila do první třídy. Maminka jí sice ušila čepeček, ale děti ji za něj pořád tahaly, ona se styděla a plakala.

Zajímavé je, že po epizodě s paratyfem se změnil její vzhled. Původně byla modrooká blondýna, ale když jí po ostříhání narostly vlasy, byly úplně kudrnaté a hnědé. A rovněž jí zhnědly oči. Není však jisté, jestli šlo o důsledek nemoci, nebo se projevil gen, který prý maminka zdědila po jakémsi italském předkovi...

Zdroje informací:
Wikipedia.org: Jana Hlaváčová
Helena Suchařípová: Jana Hlaváčová - Žena v množném čísle

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články