Bába z komedií Slunce, seno: Valerie Kaplanová milovala rum, cigarety a tučné maso

Erna Červená
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Svědectví mrtvých očí (1971): Penzionovaný policista si všimne podezřelého chování manžela své neteře. Něžný barbar (1989): Filmový přepis Hrabalovy předlohy, která vykazuje známky spisovatelovy autobiografie.Dobrodružství kriminalistiky (1990): seriál popisující kriminalistiku velmi zábavnou formou.Slunce, seno a pár facek (1989): člověka by tu nechali žízní chcípnout.+ 2 fotky+ 3 fotky

Kdo by neznal Valerii Kaplanovou. Tvář plná vrásek, otravný hlas a velká dávka humoru. Každý si ji pamatuje ale jinak. Někdo z komedií Slunce, seno, jiný zase jako smrtku z pohádky s Jiřím Kornem či z reklamy jako bábu Tutovku. Jaký život měla tato nezapomenutelná herečka, jež svého času moderovala i pořad pro mladé Hitparáda eso?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 08. 2020 08:30

Herečka Valerie Kaplanová se narodila ještě za tehdejšího Rakouska-Uherska. Vystudovala obchodní akademii, takže nic nenasvědčovalo tomu, že bychom ji měli v budoucnu vídat na stříbrném plátně. Naštěstí tomu chtěl osud jinak. Po škole začala pracovat jako sekretářka, ve volném čase však začala pokukovat po ochotnickém divadle. Velký zlom v jejím životě přišel až po druhé světové válce.

Padesátiletý nezmar

Největší slávu zažila Valerie až v padesáti. S pěti křížky na zádech byla ale stále k neutahání. “Byla to skvělá žena,” zavzpomínal Zdeněk Troška. “Byli jsme mladší, a přesto jsme toho tolik nezvládli jako ona. Jejím hnacím motorem byl rum a cigarety. Když měla hlad, poručila si v restauraci to nejtučnější maso.” 

Profesionální herečkou se stala až po druhé světové válce. Začínala v Liberci, poté přešla do Karlových Varů a nakonec skončila v Brně. Její kariéra se však dlouhou dobu omezovala pouze na divadlo. K filmu si přičichla až v roce 1951, kdy si zahrála ve filmu Pionýr.

Zlomená žebra

Role v krátkometrážním filmu jí nepřinesla nové nabídky, ba naopak, opět se musela dlouhou dobu spokojit pouze s divadlem. Pak ale přišel režisér Karel Kachyňa a snímek Noc nevěsty. O něco později pak přijala roli, která ji konečně proslavila.

V pohádce Honza málem králem ztvárnila samotnou smrt. Jenomže při finálním souboji s Jiřím Kornem šlo o život jí samotné. Oba se do něj tak vžili, že to stálo Kaplanovou několik pěkně velkých modřin a zlomená žebra.

Bába straší v posteli

Tak přesně takto ohodnotila Konopnice matku Škopkové. Po prvním díle musel Troška najít náhradu za herečku Červenou a z pěti účastnic castingu byla Valerie ta nejlepší. Stačilo jen, když si rozpustila vlasy a vyndala umělé zuby. Svéráznou povahu dokázala třeba tím, že předala Dejdarovi čtyřicet kanadských dolarů. Jenže ejhle, bankovky byly falešné. Martin pak měl co dělat, aby jej nezavřeli.

Maskot štěstí

Účinkování v letní trilogii jí vyneslo na piedestal slávy. Televize Nova si ji ve svých začátcích vyhlédla jako maskota loterie. Stala se z ní bába Tutovka. “Často se mi pak stávalo, že mne zastavovali na ulici úplně cizí lidé a prosili, abych to nějak zařídila, aby zrovna oni vyhráli,” zavzpomínala herečka.

Aby toho nebylo málo, objevila se i v hitparádě Eso. Naposledy jsme ji mohli vidět ve filmu Šmankote, babičko, čaruj. V té době však již bojovala se zákeřnou rakovinou. V roce 1999 nemoci podlehla. Zemřela v Pardubicích.

Zdroj textu: čsfd, krajskelisty.cz

Zdroj fotek: Prima, Česká televize, Barrandov

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články