Zemřel legendární herec Josef Somr: Za žhavou scénu ve svém nejoceňovanějším snímku dostal doma co proto

Zemřel legendární herec Josef Somr: Za žhavou scénu ve svém nejoceňovanějším snímku dostal doma co proto
Zdroj: Profimedia
Josef Somr zemřel v neděli 16. října 2022 ve věku 88 let.Informaci potvrdila hercova manželka Alena (vlevo), podle které také umělec trávil poslední dny v sanatoriu Na Pleši u Mníšku pod Brdy.Ač ho od roku 2002 zlobilo zdraví, Somr chodil do společnosti rád. Na snímku s kolegyní Blankou Bohdanovou.S kamarády to vždycky uměl pořádně rozjet - zleva Josef Somr, Petr Kostka, Tereza Kostková a Stanislav Zindulka.+ 4 fotky+ 5 fotek

V neděli 16. října 2022 zemřela legenda českého filmu, herec Josef Somr. Bylo mu 88 let. Smutnou zprávu potvrdila ČTK jeho manželka Alena. Na stříbrném plátně se Somr poprvé objevil v polovině šedesátých let, nezapomenutelný byl ve Třech veteránech nebo Slavnostech sněženek. Jeho zřejmě nejslavnější rolí ale byla ta v Oscarem oceněných Ostře sledovaných vlacích.

Jana Jánská
Jana Jánská 16. 10. 2022 18:54

S Josefem Somrem odchází další velikán československé a později české kinematografie. Rodák z Vracova u Kyjova ztvárnil za svůj život více než 170 rolí, tu poslední v roce 2016 ve filmu Jak básníci čekají na zázrak. Většinu kariéry strávil v Národním divadle, byl držitelem dvou Cen Thálie a medaile Za zásluhy.

O nahotě ve filmu Ostře sledované vlaky rozhodl lid

Kdo by si nepamatoval Somrovu slavnou scénu s razítkování pozadí herečky Jitky Zelenohorské ve filmu Ostře sledované vlaky. Ač pro mnoho fanoušků jde o ikonickou záležitost, herec na ni měl velmi rozporuplné vzpomínky.

Za minulého režimu se nahota ve filmech moc nenosila. Režisér filmu Jiří Menzel přesto zariskoval, a také velmi rychle narazil. Alois Poledňák, ředitel státní organizace Československý film, trval na tom, že se to musí bezpodmínečně vystřihnout. Pracující lid by se prý cítil pohoršen.

Režisér se však ohradil, že premiéru filmu chystá právě pro pracující v Loděnici u Prahy a bude se řídit tím, co mu řeknou. Samozřejmě vyhrál. Lidé doslova křičeli, aby tam dnes již ikonická pasáž zůstala.

Naštvaný Josef Somr starší

S památnou razítkovací scénou měl velký problém také otec Josefa Somra. Ten totiž pracoval celý život na železnici a nabyl dojmu, že filmový výpravčí Hubička v podání jeho syna uškodí počestnému železničářskému stavu, neboť lidé získají dojem, že tam pracují samí nemravové.

Menzel původně uvažoval, že do role Hubičky obsadí Rudolfa Hrušínského. Ten se však tehdy upsal jinému filmu. „Somr přeci jenom vypadal jako větší slizoun,” osvětlil navíc pro Blesk režisér Ostře sledovaných vlaků, „takže to nakonec byla dobrá volba.”

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Ivana Nesvadbová (@kudrnataa_holka)

Tajemství žhavé scény

Somrův tatínek za ni každopádně svému synovi vrazil facku. Kdyby si býval nechal situaci vysvětlit, zjistil by, jak to bylo doopravdy. Herec byl během natáčení tak nervózní, že nebyl s to scénu sehrát podle představ Jiřího Menzela. Ruce se mi třásly tak, že některé detaily razítkování dělal sám pan režisér,” prozradil kdysi herec v pořadu České televize GEN. Jeho kolegyně prý naopak působila mnohem ostříleněji.

Václav Neckář zase přišel se svou vlastní verzí, že ruce, které byly vidět na záběru, patřily Menzelovi. Nikoho k tomu nepustil,” prozradil s úsměvem zpěvák, jenž ve filmu ztvárnil sexuálně nezkušeného výpravčího Miloše Hrmu.

Ať už byla skutečnost jakákoliv, Josef Somr bude českému filmu velmi chybět. A nejen jemu. Budiž vám země lehká, mistře.

Zdroje informací:

CSFilm: Ostře sledované vlaky

CS.Wikipedia.org

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články