3 recepty pro celou rodinu do stovky potěší váš žaludek i peněženku

26. srpna 2018 Lucie Trávníčková
Pixabay
Pixabay

Levných jídel můžete uvařit spoustu, ale je škoda dělat kompromisy na úkor kvality potravin. Proto přinášíme tipy na skvělá jídla, která vaši peněženku nezruinují a přitom si pochutnáte.

Chcete vařit rychle, kvalitně, chutně, levně a efektivně? Pak jsou tyto recepty přesně pro vás. Z každého se nají čtyřčlenná rodina a nebude vás to stát více než 100 Kč. A můžete si dopřát i maso!

Bramborový krém se smetanovým sýrem

Suroviny:

800 g brambor

60 g smetanového sýra

1–2 menší mrkve pro barvu

1/2 pórku

500 ml kuřecího vývaru

sůl

pepř

Postup:

Brambory očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do kuřecího vývaru nebo vody. Tekutiny dejte spíš méně než více – nebude se slévat. K bramborám přidejte také na kousky nakrájenou mrkev a pórek a vše uvařte doměkka. Polévku dochuťte solí a pepřem a vše rozmixujte dohladka. Na závěr do ní vmíchejte smetanový sýr. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekaným pórkem a podle chuti také chilli papričkou.

Kuřecí paličky pečené v pestu s rajčaty

Suroviny:

12 kuřecích paliček

1 skleničku bazalkového pesta

4–5 menších rajčat

sůl

pepř

Postup:

Kuřecí paličky omyjte, osolte a opepřete a promíchejte se skleničkou bazalkového pesta (v diskontních řetězcích ho seženete za 25–30 korun) a nechte asi 15 minut odležet. Pak paličky narovnejte do pekáčku, přidejte na poloviny nakrájená rajčata, vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut.

Plněné pečené brambory

Suroviny:

4-6 velkých brambor

lžíci olivového oleje

4 plátky slaniny

plechovku červených fazolí

hrnek mražené kukuřice

1 malou červenou cibuli

lžičku římského kmínu

hrst strouhaného sýra

Postup:

Brambory pořádně omyjte, potřete olejem, ze všech stran dobře osolte, každou zvlášť zabalte do 2 vrstev alobalu a dejte asi na 1,5 hodiny péct při 200 °C. Během pečení přidejte do trouby slaninu, aby se nasucho dokřupava opekla. Když jsou brambory měkké, nechte je ještě půl hodiny v troubě lehce vychladnout, poté je rozřízněte a naplňte směsí fazolí, kukuřice a nasekané cibulky ochucené římským kmínem a trochou soli. Pro lepší chuť můžete zeleninovou směs orestovat na troše oleje. Posypejte nadrobenou slaninou a strouhaným sýrem a podávejte.