Jak šel čas se svatební módou: Co oblékaly naše babičky a přetrvalo to dodnes?

Nemusíte o peníze prosit rodiče a život si tak zařídíte po svém.
Zdroj: pixabay.com
Svatební den by měl být výjimečnýMuži se často ženili v uniformáchSvatební šaty roku z 1985Veterán na retro svatbu patří+ 6 fotek+ 7 fotek

Svatební den je nejdůležitějším dnem v životě každé ženy. Je jedno, jestli vy nebo vaše babička, každá se chceme cítit v ten den jako princezna. Pojďte se podívat, jak šel čas s vývojem svatebních šatů od první republiky po současnost. Možná se budete divit, ale některé trendy zůstaly dodnes.

Petra Járková
Petra Járková 21. 02. 2019 16:00

Za první republiky přišly do módy kratší sukně, které odhalovaly kotníky. Odhalená ramena také ničemu nevadila, celý dojem outfitu působil velmi ležérně a uvolněně. Žádné korzety ani šněrovačky. Splývavé materiály v barvách champagne byly v té době hodně in. Samozřejmostí ale byly rukavičky, které doplňují nevěstin look i dnes. O co kratší sukně, o to delší závoj, látkou na něj se opravdu nešetřilo. Běžným šperkem tehdy byly perlové náhrdelníky. Právě perlové čelenky doplňovaly i nevěstin účes nebo závoj.

Období kolem druhé světové války se neslo v duchu dlouhých splývavých šatů s vycpanými rameny. Nevěstina kůže se příliš neobnažovala, spíše se nosily dlouhé rukávy a výstřih byl také minimální. Šaty byly opět doplněny o dlouhý závoj a hedvábnou čelenku. Šperky byly pořád ještě decentní.

Padesátá léta byla ovlivněna nástupem rock and rollu, sukně se zkracovaly a začaly být moderní střihy do „áčka“. Kolové sukně nemohly chybět ani jako součást svatebních šatů. Dekolt už se více odhaloval a závoj zkracoval. Nechyběly ani různé našité ozdoby ve tvaru mašliček.

V šedesátých letech frčelo hlavně výrazné líčení. Tužka na oči, stíny a nalepené řasy dominovaly celému obličeji. Všechny nevěsty se podobaly slavné Brigitte Bardot. „Panenkovský“ look doplňoval výrazný závoj. Šaty se nosily jak v délce pod kolena, tak i dlouhé až na zem a vzadu nabírané. Na látce nechyběly ani výšivky, krajky a perličky. Nevěsty se nebály ani výrazných mašlí v účesu.

A je to tu! 80. léta se neřídila podle hesla „méně je někdy více“ a taky podle toho vypadaly svatební šaty. Bohatě vyšívané šaty, vsazené náhrdelníky, vycpaná ramena, výrazné líčení, husté kštice a ustřihnuté ofiny. Nutno říci, že při pohledu na takový outfit nebylo nevěstám co závidět. Hora látky a doplňků například při třiceti stupních nebyla jistě nic příjemného.

V posledních letech přichází do módy minimalismus. Čisté linie, jednoduché účesy a jemné líčení. To vše z nevěsty vytváří éterickou vílu a to se nám líbí. Vždyť je krásné, že žena působí ve svůj velký den jako křehká princezna. Vintage je samozřejmě stále in, a tak můžeme potkat i nevěstu oblečenou do kratší sukně, splývavé halenky a decentního kloboučku. Vše je povoleno, nic není zakázáno a to je na dnešní době fascinující.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články