Smrt krásných srnců. Osobní vzpomínka Oty Pavla na své dětství. Jak probíhalo natáčení?

Ve filmu zazářil Karel Heřmánek. Dojemná scéna se psem Holanem, by dojala snad i kamen
Zdroj: AR archiv
Ve filmu zazářil Karel Heřmánek. Dojemná scéna se psem Holanem, by dojala snad i kamenStejně jako ve filmu, ale i ve skutečnosti dal Leo Popper do koncentračního tábora tajně masoKarel Heřmánek ztvárnil podnikavého obchodníka bravurněSmrt krásných srnců je vzpomínka na dětství Oty Pavla+ 1 fotka+ 2 fotky

Smrt krásných srnců je film, u kterého se můžete smát i plakat. Je natočen podle knihy Oty Pavla, ve které popisuje život své česko-židovské rodiny v začátcích války. Především také osud svého tatínka, kterého tak mistrně ztvárnil Karel Heřmánek. Skvěle zachytil tatínkovu lásku k rybářství a jeho obchodní um. Jaké další zajímavosti se dají o tomto filmu najít?

Redaktor
Redaktor 29. 06. 2018 17:12

Film byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film

Obraz muže v Nejezchlebově (Lubor Tokoš) ateliéru, o kterém Leo Popper (Karel Heřmánek) prohlásí, že by jej musel přesvědčit ke koupi vysavače a ledničky tím, aby to udělal pro vlast, se objevil v seriálu Kriminálka Anděl (od r. 2008) v epizodě Slečna smrt při spiritistické seanci. 

Tatínek Oty Pavla byl židovský obchodník, který miloval rybaření a stejně jako ve filmu a v knize se jmenoval Leo Popper. Tím, že dal svým synům na cestu do koncentračního tábora maso, jim zachránil život.

Ota Pavel je ve filmu i v knihách znázorněn jako nejmladší syn Leo Poppera, kterému všichni říkají prdelka.

Každá část filmu je rozdělena podle jiné barvy. První polovina filmu je šťastná. Má tedy barvu do zlata. Druhá polovina, kdy začíná válka, je zbarvená do modra.

Sám Karel Kachyňa vymyslel, jak udělat, aby kapři připlavali na povel až k objektivu kamery nad hladinu vody. Nechal vyrobit koš, který naplnil rybami a pomalu ho tahal nahoru k hladině. 

Scéna, kdy Karlu Heřmánkovi leze po tváři chrobák se natáčela hodiny. Chrobák totiž nechtěl s filmaři vůbec spolupracovat a lezl si, kudy chtěl.

Původně měl roli malíře Nejezchleby (Lubor Tokoš) dostat Josef Kemr. Při pohřbu Jaroslava Seiferta však veřejně vyřkl větu: „Je-li s námi bůh, kdo proti nám?" Komunistický režim mu za to roli vzal. 

Ota Pavel dnes leží vedle svého tatínka na Olšanských hřbitovech.

Válku přežil jak Otův tatínek, tak jeho bratři.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články