Miniaturní zahrádky, které neuschnou: Sukulenty se naučí pěstovat opravdu každý

sukulenty, kaktusy
Zdroj: pixabay.com
Echevérie, neboli také dužnatka, patří k rostlinám, které vám při minimální péči poskytnou dokonalý pohled pro oko. Vyžaduje hodně světla, nevadí jí ani přímý sluneční úpal. Přes rok může být na okně, v létě je možné ji letnit.Tilandsie je broméliovitá rostlina a poměrně snadno se pěstuje v malém květináči nebo aeráriu. Má ráda světlé místo bez přímého slunce. Tlustice je nenáročná sukulentní rostlina a má ráda slunečné stanoviště, jak v zimě, tak v létě. Stačí jí pouze mírná zálivka a nevadí, pokud úplně vyschne zemina. Vánoční kaktus vám bohatě kvete, pokud jej necháte přezimovat na chladnějším místě. Můžete jej důkladně zalít, avšak mezi zálivkami nechte zeminu dostatečně proschnout.+ 2 fotky+ 3 fotky

Když se řekne sukulent, první, co se většině z nás vybaví, je kaktus. Rozhodně ale mezi ně nepatří rovnítko, protože kaktusy jsou pouhou podskupinou sukulentů.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 11. 09. 2020 14:30

Tyhle rostliny se přizpůsobily drsným přírodním podmínkám, především nedostatku vláhy, protože se vyskytují hlavně v tropických a subtropických oblastech, jako jsou stepi, polopouště a pouště, ale také v oblastech, kde přes rok naprší opravdu hodně.

Proč právě sukulent

Rostliny dokážou přežít v oblastech s nedostatkem vláhy hlavně díky schopnosti vázat ve svém těle vodu na horší časy. Takže právě proto jsou tak vhodné pro zapomnětlivé a přepracované pěstitele – nevadí jim nárazová ani sporadická zálivka.

Měkké sukulenty mají většinou ploché listy a díky většímu povrchu rychleji vysychají. Proto je třeba je občas zalévat i v zimě. Tvrdé sukulenty naopak vydrží bez vody i celou zimu. V létě je stačí zalít jednou za čtrnáct dní.

Co všechno jsou sukulenty

Nejznámější sukulent je aloe, agáve nebo kalanchoe a každý z nás si nejspíš už někdy pořídil vánoční nebo velikonoční kaktus – i ten je sukulent. V obýváku vaší babičky možná najdete tchynin jazyk a oblíbená je i tlustice. Její malé lesklé listy vyrůstají z tlustého stonku a dá se tvarovat jako bonsaj.

Snadné pěstování

Sukulenty jsou ideální rostliny do suchých panelákových bytů, kde si za velkými okny, nejlépe na jižní straně, mohou současně dopřát i dostatek potřebného světla. Nebudou po vás vyžadovat každodenní péči a za to, že je občas zapomenete zalít, vám spíš poděkují. V zimě byste je při opadu listů neměli zalévat vůbec.

V letním období se jim bude líbit na parapetu, balkoně nebo na zahradě, kde krásně zesílí. Na podzim je třeba je ještě před ranními mrazíky uklidit zpět do bytu nebo domu. Tehdy pro sukulenty nastává období vegetačního klidu.

Zimní spánek

Sukulenty nejlépe přezimují v teplotě pod 20 °C, ale nevadí jim ani ústřední topení. Mladé rostliny nezapomeňte jednou za rok přesadit do propustného substrátu, kterým bude voda odtékat a nedojde k uhnívání kořenů a následně celé rostliny. Starší sukulenty stačí přesazovat, až když jim nebude stačit květináč, nejlépe na jaře.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články