Mušky v květináči: Podle babských rad na smutnice pomůže sucho, česnek a skořice

Jak se zbavit smutnic: Nemají rády sucho, z babských rad funguje česnek a skořice
Zdroj: Unsplash
Larva smutnice je ten prevít, který škodí rostlinám nejvíc. Obžírá totiž jejich kořínky.Dospělá smutnice žije asi týden a může naklást až 200 vajíček.Smutnice neodolatelně přitahuje žlutá barva. Proto se k napadeným rostlinám často dávají žluté lepové nástrahy. Pokud se chcete vypořádat se smutnicemi, zkuste třeba babské rady. Jednou z nich je skořice. Ta totiž likviduje houby, které vytvářejí potravu pro smutnice.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přesázeli jste doma květy a najednou kolem nich poletují malé černé mušky? Znamená to, že jste si domů přinesli smutnice. Vám neuškodí, ale rostlinám ano. Jejich larvy totiž obžírají kořínky. Na smutnice existuje spousta přípravků, ale zkusit můžete také babské rady.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 14. 08. 2022 14:30

Smutnice, tedy mušky rodu sciara, se přes práh domu dostanou nejčastěji v substrátu, kde mohou být jejich vajíčka. Z těch se pak vylíhnou larvy. Ty jsou pro rostliny nebezpečné, neboť jim chutnají jejich kořínky. Napadená rostlina chřadne a může také odumřít.

Jak se zbavit smutnic

Když si přinesete domů novou kytku, můžete ji také nějakou dobu nechat "na pozorování" v místnosti bez dalších rostlin. Za dva týdny už budete vědět, jestli dorazily také smutnice. Pokud ne, můžete rostlinu přesunout k dalším. V opačném případě je potřeba jednat, aby se smutnice nešířily.

Pro smutnice je ideální vlhký substrát, takže jednou z cest, jak se jich zbavit hned na začátku, je nechat pěstební substrát vyschnout. Další možností je také vystavit jej vysoké teplotě, která smutnicím nesvědčí. Substrát můžete prolít horkou vodou, nebo dát na chvíli do trouby, ale prý to dost smrdí. Navíc je pak potřeba jej smáčet, jinak by špatně nasával vodu.

Podle webu iReceptář je vhodné omezit příliš častou zálivku a většinu rostlin bychom měli zalít až po vyschnutí substrátu. Než je zalejete, zkuste se přesvědčit, jestli je substrát suchý přibližně do 5 centimetrů. To je totiž hloubka, ve které žijí larvy smutnic. Dobré také je mít květináče s drenáží, tedy otvory, kterými odteče přebytečná voda. Stejně tak není vhodné zalévat často a v malých dávkách, ale ve větších intervalech a dopřávat rostlinám víc vody.

Babské recepty na mušky v květináči

Specializovaný web Plantophiles píše, že zabránit napadení rostliny lze také cirkulací vzduchu, zejména kolem půdy. To udrží vrchní vrstvu půdy suchou a bude méně pravděpodobné, že do ní smutnice nakladou vajíčka. Foukání větráku také odežene dospělé smutnice, neboť nejsou příliš dobří letci.

Pokud se podíváme na klasické babské recepty, zajímavé je už samo zjišťování, jestli máme v půdě smutnice. Rozřízněte syrovou bramboru a položte ji do květináče. Na druhý den uvidíte hemžení larev smutnic, nebo čistou bramboru.

Z dalších věcí, které se nacházejí v běžné domácnosti, by mělo pomoct zahrabání několika nakrojených stroužků česneku do substrátu. Doporučuje se také jako první zálivku použít vývar z kopřiv, nebo poprášit hlínu v květináči skořicí. Ta si poradí s povrchovými plísněmi a fytopatogenními houbami, které hnilobou likvidují kořínky a vytvářejí potravu pro smutnice.

Zdroje informací:

Plantophiles.com: Fungus Gnats: How To Get Rid of Sciaridae

Ireceptar.cz: Smutnice: jak vyzrát na drobné černé mušky v květináčích

Pasti.cz: Mušky v květináči: jak se zbavit smutnicMušky smutnice: 21 otázek a odpovědí

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články