Žhavý hit podzimní sezóny: Nejlepší pletené deky a polštáře

deka, žena, okno
Zdroj: Freepik
Půvabná růžová deka, 3700 Kč Měkká deka Cosy, 1599 KčNadýchaná starorůžová deka, 3090 KčHebký přehoz nebo deka, 2019 Kč+ 5 fotek+ 6 fotek

Už nějakou dobu se na internetu objevují fotky k zachumlání lákajících obřích pletených dek i jemných háčkovaných plédů. Nejrůznější deky a polštářky jsou ostatně teď na prahu podzimu aktuální téma. Podívejme se tedy, jaké si vybrat a podle čeho se nejlépe orientovat.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 01. 10. 2020 09:00

Objemné deky, přehozy, plédy, polštářky, ale i podsedáky, pufy či dekorace si můžete uplést sami a návodů na internetu na ně najdete bezpočet. Stačí jenom pár šikovných rukou, jehlice a hlavně správná příze, nejčastěji 100% merino vlna, která nekouše a hodí se třeba i pro miminka. Deky můžete samozřejmě i koupit hotové. Jen se připravte na vyšší pořizovací cenu.

Péče o deky

O pletené doplňky z merino vlny je potřeba starat se stejně pečlivě, jako pečujete o drahý svetřík. Vlákna, ze kterých jsou deky a polštářky upletené, jsou velice měkká a také jemná, takže je třeba s nimi také jemně zacházet. Při častém používání mohou začít přirozeně plstnatět a žmolkovatět.

Žmolky snadno odstraníte tak, že je opatrně vytáhnete po směru vlny. Suché nečistoty, jako třeba drobky nebo zvířecí chlupy, odstraňte vyklepáním nebo vytažením. Při potřísnění tekutinou je potřeba zasáhnout okamžitě, a to namočením ve studené vodě. Přebytečnou vodu pak vysajte savým hadříkem nebo ručníkem a nechte deku volně uschnout na větraném místě. Vyvarujte se horké vody, mýdel, pracích prostředků a aviváží a deky neperte v pračce ani nesušte v sušičce.

Levnější varianta

Jestli vám merino přijde moc drahé a příliš choulostivé, můžete vyzkoušet deku z bavlněného úpletu. Dutinka je vyplněná měkkým rounem nebo dutým vláknem, ale deka z ní upletená je poměrně těžká a robustní, i když měkká na dotek. Spíš než na deky se materiál hodí pro polštářky, kde oceníte i menší choulostivost na vytažení vlákna i snadnější údržbu – výrobky se dají běžně prát a sušit v sušičce. Tyhle deky můžete také bez obav položit na zem, kde se po nich budou vaše děti s rozkoší povalovat. A možná k nim přilehnete i vy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články