Přelet nad kukaččím hnízdem: Legendární film, který Jacku Nicholsonovi ničil vztah

Přelet nad kukaččím hnízdem je americký film z roku 1975 režiséra Miloše Formana natočený podle románové předlohy spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven v hlavní roli s Jackem Nicholsonem.
Zdroj: se souhlasem České televize
Přelet nad kukaččím hnízdem: Když svobodomyslný malý podvodníček Randle P. McMurphy (Jack Nicholson) přichází do státní psychiatrické nemocnice, jeho nakažlivý odpor k disciplíně otřese rutinou celého zařízení.On je jednou stranou nastávající války. Uhlazená, chladně monstrózní sestra Ratchedová (Louise Fletcher) druhou. V sázce je osud všech pacientů na oddělení...McMurphy na čas z oddělení zmizí. Lékař mu provede lobotomii mozku, aby jej zbavil "temperamentu". Když jej zřízenci ústavu dovezou zpět na oddělení jako apatickou trosku, film dospěje k památnému finále...Přelet nad kukaččím hnízdem je v pořadí druhý americký film režiséra Miloše Formana. Vznikl podle románové předlohy Kena Keseyho, která je u nás známá pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.+ 3 fotky+ 4 fotky

Film Přelet nad kukaččím hnízdem, který si oblíbil i bývalý americký prezident Barack Obama, patří bezesporu mezi vrcholná díla režiséra Miloše Formana. Kromě toho, že získal hned několik Oscarů, se může pyšnit i tím, že dokázal změnit to nejdůležitější – radikálně snížil počet terapií elektrošoky a znemožnil policistům zatýkat osoby jen na základě podezření.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2020 10:02

Děj filmu, který nedávno reprízovala Česká televize, je notoricky známý: Když se do státní psychiatrické léčebny dostane volnomyšlenkářský zloděj Randle (Jack Nicholson), otřese se v základech celý ústav. Randle má totiž vrozený odpor k rutině a disciplíně. Jeho soupeřem je přísná a sadistická sestra Ratchedová. V sázce je osud všech pacientů. Jaké ale bylo zákulisí filmu?

Všichni herci museli do léčebny

Než začal Miloš Forman natáčet, musel navštívit přes čtyřicet psychiatrických léčeben. Povolení nakonec dostal v Oregonské státní nemocnici. Bylo to ovšem výměnou za to, že si ve filmu zahraje její tehdejší ředitel Dean Brooks – ztvárnil lékaře Spiveyho, který se na začátku filmu baví s Jackem Nicholsonem.

Školení herců tak mohlo začít. Každý z nich žil během natáčení na klinice a měl k sobě přiděleného jednoho skutečného pacienta. Miloš Forman si od jejich pobytu na psychiatrii sliboval mimo jiné to, že se pro ně toto prostředí stane přirozeným a budou mít také dostatek času vypozorovat chování a zvyklosti místních rezidentů.

Nedokázal vyklouznout z role

Jack Nicholson se do role ponořil tak hluboko, že si na to začala stěžovat i jeho partnerka Anjelica Hustonová. Přestože byl film již dotočen, nebylo prý s hercem doma k vydržení. "Většinou nemám problém s tím, že se po natáčení stanu opět sám sebou. U Přeletu nad kukaččím hnízdem to ale bylo jiné. Tehdy bylo čím dál horší rozlišit skutečnost od iluze," prozradil Jack.

Psychické změny na sobě pozoroval i Danny DeVito, který si tímto snímkem odstartoval hereckou kariéru. Jelikož i on pobýval v léčebně, musel se na čas obejít bez své ženy, což velmi těžce nesl. Aby se nezbláznil, vytvořil si imaginární kamarádku, se kterou si po nocích povídal. Po čase se ale začal bát o duševní zdraví, a tak požádal o odbornou konzultaci doktora Brookse. Ten mu vysvětlil, že dokud bude brát svou roli jen jako fiktivní, je vše v pořádku.

Vypadá až moc nevinně...

Miloš Forman zvažoval obsadit do role sadistické sestry i Jane Fondovou nebo Ellen Burstynovou, obě však jeho nabídku odmítly. Nakonec se rozhodl, že dá šanci Fletcherové, přestože mu vadila její andělská tvář. Po čase však změnil názor. "Došlo mi, že její nevinný vzhled bude pro postavu přínosem. Zlo, které v ní dřímá, nebude alespoň na první pohled až tak očividné. Sama si totiž myslí, že koná dobro," řekl režisér.

Louise začalo ale během natáčení vadit, že je odstrčená. Jako k potvoře se k ní nikdo moc nehlásil. Jednoho večera se rozhodla, že se hereckým kolegům ukáže jako obyčejná žena. Na přeplněném oddělení ze sebe nečekaně strhla šaty a před všemi se tak obnažila. "Chtěla jsem jim ukázat, že jsem ženská jako každá jiná," uvedla k tomu.

VŠE O FILMU PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM NAJDETE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články