Danuše (39): Kolegyně okrajuje plesnivé potraviny a tvrdí, že je to v pořádku. Já jsem z toho v šoku

Čistota a pořádek v jídle jsou pro Danuši samozřejmostí. Kolegyně ale žije podle jiných pravidel: plesnivé jablko okrojí, prošlý jogurt sní a ještě se tomu směje. 

Adéla Šťastná
Adéla Šťastná 15. 09. 2025 15:00

Asi plýtvám potravinami, ale nikdy bych nesnědla něco, čemu skončila doba trvanlivosti. Pečlivě dbám na to, aby v lednici byly jen potraviny v bezvadném stavu.

Kuchyň se musí blýskat

Myslím si, že v kuchyni je nejvíce bakterií, pokud člověk nedodržuje hygienické normy. Proto každý týden před velkým nákupem umyji lednici octovou vodou. Denně myji varnou desku a dřez drhnu dezinfekcí několikrát během vaření. Každý měsíc přebírám skříň s potravinami a ty, kterým skončila doba trvanlivosti, letí do popelnice. Nekompromisně. Je jedno, zda je to mouka či koření.

To samé platí i pro lednici. Jakmile najdu něco, co je staré, nemá v naší lednici co dělat. „Dano, proč jsi vyhodila ty jogurty? Vždyť jim propadla expirace před dvěma dny. Mohli jsme je sníst,“ brblal manžel. Ale já mám jasno. Může v nich být skrytá plíseň a já si nehodlám zdravotně ublížit jen kvůli tomu, že chci ušetřit pár stovek. Naše zdraví stavím na první místo.

Chování kolegyně nechápu

Nikdy bych své rodině nenaservírovala ovoce nebo zeleninu, která by byla nahnilá. Hniloba i plíseň napadnou celý plod, ač to na první pohled nemusí být patrné. O to více se mi zvedá žaludek z nové kolegyně Jitky, která má pracovní místo naproti mému stolu. Každý den musím v práci koukat na to, jak si kolegyně pochutnává na něčem, co podle mě patří do popelnice.

Onehdy svačila jablka, která byla z části nahnilá. Kolegyně je okrájela a snědla. To samé dělá u meruněk. Shnilou polovinu meruňky kolegyně odkrojí a zbytek s chutí sní. „Jitko, koleduješ si o vleklé zdravotní problémy. Není nic horšího než plísně v organismu,“ snažila jsem se o osvětu. Marně. Jitka je zkrátka prase. Jak by řekl můj děda, prase, co všechno spase.

Stojím si za svým názorem

Od Jitky se mi dostává posměšků typu, že dříve zemřu na vystrašení než na plísně. Podle kolegyně jsem prý finančně negramotná, když tolik plýtvám. Ona prý sní i gumovou mrkev, jen aby ji nevyhodila. Protože té mrkvi nic není. Kolegyně prý jí i dva týdny prošlé jogurty. „Danuše, vůbec nevíš, o čem mluvíš. Mléčné kvašení je zdravé a čím starší jogurt, tím lepší. Teda samozřejmě s rozumem,“ poučila mě Jitka.

To je sice pravda, ale kvůli něčemu tam ta doba trvanlivosti je. A z toho nehodlám ustoupit. Ale zamyslím se nad tím, zda je nutné kupovat tolik potravin, když potom dobrou polovinu vyhodím. Zredukuji své zásoby a nebudu dělat velké nákupy. Obzvláště když máme obchodní dům blízko domu a můžeme dělat nákupy každý den. Ale odmítám jíst potraviny, co jsou druhá nebo třetí jakost.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na [email protected].



Související články

Další články