Dcera Václava Kopty Jana je už 7 let pescetariánka: Od konzumace masa ji odradila zkušenost se salátem s kuřecím

Jana Koptová je mladší dcerou herců Václava Kopty a Simony Vrbické.Jana Koptová se v únoru objeví v připravovaném muzikálu Troja.V pražském Divadle Broadway bude kudrnatá kráska působit poprvé.Tři alternace trojské Heleny - Jana Koptová, Jitka Boho a Felicita Prokešová - se svými návrhy kostýmů.+ 7 fotek+ 8 fotek

Zpěvačka Jana Koptová (22), dcera herců Václava Kopty (58) a Simony Vrbické (57), naskakuje od února příštího roku do muzikálu Troja, kde ztvární krásnou Helenu. V rozhovoru pro Lifee.cz přibližuje, jak vypadá život v umělecké rodině a na tatínka prozradila, které jídlo doma s oblibou peče. Proč se Jana zdráhá jíst maso? 

Veronika Nováková
Veronika Nováková 14. 08. 2023 12:00

Jana Koptová je takzvaná pescetariánka. Tedy nejí maso s výjimkou toho rybího. Vyřadit maso z jídelníčku se rozhodla v 15 letech a spolu s ní drží tuto dietu také o tři roky starší sestra Františka. "Dokonce si pamatuji poslední jídlo, které jsem tehdy jedla. Byl to těstovinový salát s kuřecím a byl tam nějaký hnusný kus masa. Od té doby to nejím," vzpomíná v našem rozhovoru Jana, kterou budeme od února vídat v její první velké roli, a to krásné Heleny v připravovaném muzikálu Troja.

Janina maminka prý kvůli dcerám začala hledat nové recepty, podle kterých doma vaří. "Dalo by se říct, že začala vařit zdravěji. Je toho tolik, co se dá připravit. Maso jsme se sestrou přestaly jíst už hodně dávno. Jíme zdravěji. Táta si naše jídlo také dá, ale k tomu si potom dopřeje nějaký ten párek," práskla dcera na moderátora pořadu Peče celá země Václava Koptu.

Jana Koptová o muzikálu Troja

Od února příštího roku vás budeme vídat v pražském Divadle Broadway v muzikálu Troja. Jak to celé vzniklo?
Šla jsem na konkurz, kam mě posílala rodina se slovy, že už je čas. A vyšlo to. Ale byl to asi hlavně můj nápad - u tohoto představení. Už jsem opravdu chtěla jít.

Se zpěvem máte bohaté zkušenosti. Vydala jste čtyři písničky a videoklipy. Ale podobně velký muzikál je to zřejmě váš první, že?
Ano, zatím jde o moji největší divadelní roli.

Jaká bude vaše Helena? Určitě krásná...
To doufám. Dostala jsem tuhle roli, takže asi ano. Všude je tak popisovaná. Myslím, že pomůžou i kostýmy, takže doufám, že to bude krásné.

Máte za sebou zkoušky kostýmů. Jak vám zatím sedí?
Ještě jsme trochu měřili a řešili výstřihy, takže to zatím není komplet hotové. Neměla jsem na sobě všechny. Uvidíme, ale vypadá to moc pěkně.

Váš tatínek Václav Kopta je jedním z autorů textů muzikálu Troja. Jak spolupráci s ním vnímáte?
V divadle jsem ho ještě nepotkala. Jeho texty budu zpívat poprvé, takže se na to těším.

Tatínek vás v kariéře podporuje, nebo byl ze začátku skeptičtější?
Asi každý rodič, který se pohybuje v uměleckém světě, chce, aby jeho dítě dělalo něco jiného. Ale teď jsou rádi, že jsem tady, že jsem šťastná a že dělám, co mám ráda.

Kdy se to zlomilo? Kdy jste rodiče přesvědčila, že je to vaše parketa?
Poprvé to bylo, když jsem se sama přihlásila na zpěv a začala chodit do Dětské opery Praha, kde jsem začínala vystupovat v divadlech. Později to bylo především v okamžiku, kdy jsem se rozhodla jít na konzervatoř. Tehdy už rodiče věděli, že to opravdu chci dělat.

Umělecká rodina Jany Koptové

Jaký názor má na to vaše maminka? Tatínka vídáme v médiích častěji.
Mamka se také pohybuje v uměleckém světě, takže dobře ví, o co jde. Ta mi dává především rady, jak na herectví.

Varoval vás někdo před pozlátkem světa showbyznysu?
Žádné tipy na pózování nebo focení jsem nedostala. Asi ne. Možná jen: "Dávej si pozor, nedělej a neříkej blbosti."

Nevarovali vás ani před večírky?
Moc ne. Chodím na večírky spíše s kamarády - většinou jsou to jen narozeniny. Nejsem žádný párty člověk.

Vaše sestra Františka se umění věnuje také, ale z teoretické strany. Jak to máte rozdělené?
Františka vystudovala art management na Vysoké škole ekonomické. Má ve věcech přehled a řád. Všechno kontroluje a drží nade mnou ochrannou ruku - "musíš udělat tohle a zařídit také tohle". Opravdu mi hodně pomáhá. Často spolupracujeme, třeba na videoklipech. Ona je ta, která to řídí.

Vaše umělecké jméno je Leeloo, co znamená?
Je to podle postavy z filmu Pátý element a je to mé umělecké jméno. Nejsem jen Leeloo, jsem také Jana Koptová, ale Leeloo funguje v souvislosti s mou hudbou. Víc se mi to k tomu hodí.

Jaká je tedy vaše tvorba? Máte ambice získat za pár let Anděla? Jak to máte nastavené?
To by bylo samozřejmě fajn. Ale jde to pomalu. Člověk musí pracovat a vybudovat si to. První album budu vydávat 4. září a moc se na to těším. Konečně to půjde ven. Už na tom pracujeme hodně dlouho a lidé z mého okolí to nazývají umělecký pop. Já spíše ne, já jen dělám to, co mě baví, a vždycky z toho něco vznikne. Z toho alba už mám natočené čtyři videoklipy, ale písní je tam mnohem víc. Takže tohle mě teď čeká. Mimo zkoušení muzikálu ještě řeším další věci, třeba kapelu.

Cílíte s hudbou na konkrétní věkovou skupinu?
Zatím právě nevím, jsem v začátcích a netuším, co přesně bude publikum bavit. Překvapuje mě, že mi píše zprávy také hodně lidí ze starší generace. Dokonce jich je mnohdy i víc. Vzkazují, že se jim mé klipy líbí. To mě také těší, protože původně jsem myslela, že to bude spíše pro mladší.


Jana Koptová o pescetariánství

Vaše muzikálová postava, trojská Helena, byla krásná žena. Někde jsem četla, že nejíte maso, pouze ryby.
Ano, jsem pescetariánka, ale přiznávám, že už mě tolik nebaví ani ty ryby. Nejím maso především proto, že mi nechutná. Začalo to kvůli zvířátkům, která miluju, ale potom jsem se asi na měsíc vrátila k masu. Bude to sedm let zpátky. A vážně mi to nechutnalo.

Bylo to jednorázové, nebo jste maso jedla opravdu celý měsíc?
Dokonce si pamatuji poslední jídlo, které jsem jedla. Byl to těstovinový salát s kuřecím a byl tam nějaký hnusný kus masa. Od té doby to nejím.

Drží to s vámi celá rodina? Sestra, máma i táta?
Sestra. Mamka díky tomu začala poznávat nové recepty a kuchyně. Dalo by se říct, že začala vařit zdravěji. Je toho tolik, co se dá připravit. Maso jsme se sestrou přestaly jíst už hodně dávno. Jíme zdravěji. Táta si naše jídlo také dá, ale k tomu si potom dopřeje i nějaký ten párek.

Bydlení s rodinou jí stále vyhovuje

Tátu známe z pořadu Peče celá země. Peče také doma?
Ne tak často, především proto, že na to nemá čas. Ale je pravda, že když začal točit Peče celá země, tak se párkrát stalo, že upekl bábovku. To je jeho favorit. A je fakt dobrá.

Vy sama pečete a vaříte?
Ano, také se snažím. Ale bydlím v jednom domě s mámou, takže se občas stane, že to není potřeba. Teď tam se mnou žije také přítel a pro něj jsem dokonce párkrát uvařila i maso. Snažím se objevovat i pro sebe nové kuchyně.

Vícegenerační soužití vám zatím funguje?
Máme naštěstí velký rodinný dům, takže se tam každý ztratí. To je fajn.

Váš táta dává na Instagram fotky z doby, kdy jste byla dítě. Jak to vnímáte? Máte v rodině nějaká pravidla pro zveřejňování snímků?
Teď už si dáváme svolení. Možná se v minulosti stalo, že táta přidal nějakou fotku z puberty se mnou a se sestrou a my to neschválily. Ale zůstalo to tam. Kdysi to už na internetu viselo a táta to jen našel a vydal znovu. Pár let zpátky jsme byly kvůli tomu naštvané. Ale teď už se zeptá. Hodně se také řeší, když táta přidává fotku s mamkou. Párkrát se totiž stalo, že mamka nechtěla nějaký snímek zveřejnit a táta ho tam stejně dal. Teď už se ptá.

Máte pevně nastavená pravidla a hranice.
Ano, ale prostě jsme tak vypadaly a tak to bylo. Změnit se to nedá.

Související články

Další články