7 věcí, které vaše děti škola nenaučí: Rodiče, tohle si žádá nápravu

7 věcí, které vaše děti škola nenaučí: Rodiče, tohle si žádá nápravu
Zdroj: Freepik

Ve škole se děti naučí spoustu věcí, které uplatní při dalším studiu. Jenže zbývá mnoho dovedností, jež budou potřebovat možná ještě víc a v lavicích se je nedovědí. Je tedy na nás, rodičích, abychom jimi děti vybavili do života sami.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 08. 04. 2021 13:30

Nejrůznější schopnosti a dovednosti je budou provázet nejen dětstvím, ale především v dospělosti, kdy se základní zásady osvojují už mnohem hůře.

1. Schopnost hospodařit s penězi

Naučit se vycházet s penězi je jednou z nejpodstatnějších dovedností, které pro život potřebujete. Ve škole se tato problematika nakousne, ale je na rodičích, aby své děti připravili na normální život.

Dnešní koronavirová krize ukazuje, jak důležité je umět hospodařit s financemi. Není přitom podstatné, kolik vyděláváte. Je potřeba, aby se děti naučily dělit peníze ve vhodném poměru na osobní potřebu, výdaje na život, úspory a rezervy.

Děti potřebují znát reálnou hodnotu peněz a mít představu, co si za ně mohou pořídit a co se v domácnostmi musí platit. Život na dluh není to, co by pro ně mělo být prospěšné.

2. Nesrovnávat se s ostatními

Porovnávání je nebezpečná záležitost. Lidé jsou rozdílní, mají různý vzhled, různé možnosti, vlastní hodnoty, přitom to vůbec neznamená, že jedno je lepší než druhé. Děti by se měly naučit, že mají vlastní život a vlastní cíle. Záleží na tom, jak si vše nastaví, co pro ně bude více důležité a co méně. To by ale měly vidět i u vás, proto není ideální srovnávat své děti s druhými.

3. Naučit se správně rozhodovat

Některé děti mají velký problém s rozhodováním. Prospěje jim, když se naučí rozhodnout se podle svého a nést za to zodpovědnost. Když budou nechávat rozhodnutí na druhých, budou si s nimi druzí moci dělat, co jim bude vyhovovat. A to pro ně nechceme. Jestliže člověk něco chce a cítí, že je to správné, měl by si za tím jít.

4. Kriticky myslet

V dnešní době člověk slyší spoustu názorů, které se tváří jako odborné a jediné správné. Člověku prospěje, když se naučí hledat různé pohledy na věc, které jsou odborně podložené, a utvoří si vlastní názor.

Diskuzí si pak člověk myšlení ještě ujasňuje a nespoléhá pouze na to, co mu řeknou druzí. A právě rozhovory s druhými a obhajování vlastních myšlenek lidem prospívá. Pro začátek stačí, když se děti naučí slušně diskutovat s autoritami. Vlastní úsudek je velmi potřebný.

5. Prožívat vděčnost

Osobní růst je oblastí, kterou se nevyplatí opomíjet. V tomto ohledu bývá zmiňován význam prožívání vděčnosti. Ideální je si tyto věci psát. Když si každý den poznamenáte zhruba tři věci, které vám pomohly se cítit lépe, naučíte se tyto prožitky i lépe vnímat. Mít se na co těšit a dokázat to ocenit je důležité.

6. Neztratit schopnost se radovat jako v dětství

Děti jsou známé tím, že radost jim udělá každá maličkost. Tyto drobnosti jim obohacují život. Stárnutím schopnost dětské radosti mizí a v dospělosti už se radovat z drobností zvládne jen mizivé procento lidí. Je dobré v dětech tuhle radost pěstovat co nejdéle, protože schopnost ocenit drobnost má velký smysl.

7. Umět se soustředit

Ačkoliv by to měl umět člověk už v první třídě, někdy tahle schopnost není až tak jednoduchá. Vstup do školy je pak zatěžkávací zkouškou. Schopnost se soustředit naplno je zapotřebí pro úspěšný život. Dá se i trénovat po časových intervalech, které se postupně zvyšují.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články