9 vět, které by matky neměly říkat svým synům. Tohle opravdu slyšet nemají

9 vět, které by matky neměly říkat svým synům. Tohle opravdu slyšet nemají
Zdroj: Freepik

Některé věty dokážou pořádně ublížit. Občas z nás automaticky vypadnou, aniž bychom chtěli. Děti jsou přitom velmi citlivé a naše i často dobře míněná rada může zatnout drápek do nesprávného místa. Matky synů, na tyto věty raději zapomeňte.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 04. 2021 16:00

Také říkáte některé věty, které sice myslíte dobře, a ony přitom vůbec dobré nejsou? Tyhle patří mezi ně.

1. Chlapi nebrečí

Emoce máme všichni a všichni je můžeme dávat najevo. A je jedno, jestli se jedná o kluka, holku, dospělého muže, nebo ženu. Když emoce potřebují ven, je lepší je vypustit než v sobě dusit. Bez ohledu na věk nebo pohlaví.

2. To nezvládneš, na to prostě nemáš

Tohle nikdy nemůžeme vědět. Dítě by sice mělo znát určité mantinely, ale i to, že se snahou a trpělivostí se toho dá dokázat spousta.

3. Všechno co dělám, dělám pro tebe

Tak tohle určitě není pravda. Navíc tím zatěžujeme děti, které si myslí, že vše je jejich vina. A ony jsou za vše zodpovědné.

4. Dvojka je dobrá, ale jednička to není

Určitě chceme šikovné děti, ale je důležité, aby známky hlavně odpovídaly jejich představám. Kladení příliš vysokých nároků jim může spíše uškodit.

5. Teď jsi mě teda naštval

Být rodičem není úplně jednoduché. Když ale chceme, aby z našich dětí vyrostli zdravě sebevědomí a zvídaví jedinci, potřebujeme jim dát prostor. Občas můžeme ve vzteku říct něco, čeho pak budeme litovat, a to je škoda. Důležité je zůstat v klidu. Děti jsou jako houba a dokážou dobře nasát situaci. Když budeme naštvaní, nejspíš se to přenese i na naše okolí.

6. Nemůžeš být víc jako tvoje sestra?

Drahé matky, ne, nemůže. Nikdo nemůže být jako ten druhý. Každý je jedinečný a je třeba, aby to váš syn věděl. Nepotřebuje ztrácet sebevědomí, potřebuje vědět, že i on má svou cenu.

7. Tohle není problém

Jak víme, že tohle není problém? Nemusí to být problém pro nás, ale děti v tom problém vidět mohou. Je dobré si poslechnout jejich názor a zkusit si důvody vysvětlit. Možná jeden z vás změní stanovisko.

8. Zklidni se

Vyvolávat, aby se dítě zklidnilo, většinou nikam nevede. Tím, že jsme neklidní my, přenášíme neklid dál. Často pomůže obětí. Rodič potřebuje dostatek trpělivosti a odstup.

9. Nelez tam, ublížíš si

Je důležité, aby děti neztratily zájem o okolní svět. Aby byly zvídavé a rády objevovaly. Samozřejmě je vždy potřeba hlídat jejich bezpečí, ale zároveň jim důvěřovat. Prospěje, když spolu budete hodně mluvit a věci si vysvětlovat, pak možná lépe pochopí, proč některé činnosti představují problém.

Zdroje informací:

redbookmag.com

bestlifeonline.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články