Barbie oznámila rozchod s Kenem, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Co o této ikoně nevíte?

Panenka Barbie může být čím chce. Ale pořád zůstává i milující maminkou, když si to její majitelka přeje
Zdroj: Pixabay.com, Alexas_Fotos
Každou sekundu prodá Mattel tři Barbie, a to se panenka vyrábí už víc než 60 let. Zpočátku jí mnozí nevěřili, ale brzy se ukázalo, že to byla právě Barbie, která zaplnila díru na trhu. Ani panenka Barbie se neobejde bez patřičného vzdělání. Hudba patří k životu, a to i k tomu plastovému.Svoje krásné zástupkyně mezi těmito panenkami mají i dámy tmavé pleti.+ 4 fotky+ 5 fotek

Barbie (celým jménem Barbara Millicent Roberts) je fenomén, který pravděpodobně neminul žádnou holčičku nebo slečnu, které se narodily po listopadové revoluci – řeč je tedy o nás, Češkách. V zahraničí si ale s barbínami hrají dívky mnohem déle, a to dokonce víc než 60 let. Co je na téhle panence tak zajímavého a znáte její životopis?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 06. 01. 2021 11:00

Z dnešního pohledu jde o poměrně kontroverzní panenku. Mnozí kritizují její nedosažitelné proporce a obávají se, že se budou chtít dívky panenkám podobat. Několik takových se na světě už také našlo, ale určitě nejde o velké procento těch, které kdy panenku dostaly třeba pod stromeček.

Jméno po dceři autorky

Proč dostala Barbie právě tohle jméno? Je to velmi jednoduché. Její autorka a „matka“ americká podnikatelka a prezidentka společnosti Mattel Inc. Ruth Handler ji pojmenovala Barbara, tedy stejně jako svoji dceru, pro kterou ji vlastně stvořila. Panenka měla v tehdy ještě mnohem více mužském světě představovat pro dívky možnost proměnit se v lékařku, herečku, zpěvačku, ale samozřejmě také princeznu a postupem času nabízela i nespočet dalších možností. Dívky tak měly dostat možnost vžít se do jakékoliv role, kterou si vysnily.

Emancipovaná panenka

Panenka v podstatě přispívala k emancipačnímu hnutí. Vždyť se psal rok 1959, a i když ženy svá práva měly, role ve společnosti byly stále poměrně přísně rozdělené. A tak zatímco klasické panenky (miminka) mají v dívkách rozvíjet mateřské city a opatrovnické touhy, což je jistě potřebné, Barbie jim nabídla i jinou možnost rozvíjení fantazie.

Mladší Ken

Oproti skutečným lidem, kde byl podle biblického podání nejprve stvořen muž a až později i jeho partnerka, v případě panenky Barbie tomu bylo naopak. Jestliže se Barbie na trhu objevila už v roce 1959, její partner Ken spatřil světlo světa až o dva roky později. I když i o tohoto pohledného muže je v hračkárnách velký zájem, v počtu prodaných kusů na svoji partnerku rozhodně dosáhnout nemůže. Vždyť se ročně dostane (převážně) k malým dívkám bezmála šedesát milionů těchto panenek.

Influencerka Barbie

Barbie jde s dobou, a tak ji dnes už nemusíme hledat jen v hračkárnách. Jako každá správná influencerka má svůj facebookový profil, jehož návštěvnost jí mohou závidět i velké světové hvězdy. Stala se hlavní hrdinkou více než třiceti filmů, z nichž prozatím poslední je z roku 1998 a jmenuje se Barbie Dreamhouse Adventures: Záhada mořské víly. Barbiiny příběhy najdeme na Youtube i na Instagramu. Je to zkrátka pravá VIP.

Nahradila papírovou vystřihovánku

I když si dnes už obchod s hračkami bez Barbie snad ani neumíme představit a najdeme v nich i bezpočet doplňků, které „si mohou panenky pořídit“, od ozdob až po propracované domy, jachty a automobily, možná nás překvapí, že má původ v obyčejném kousku papíru. Před příchodem Barbie mohly její úlohu částečně plnit jen vystřihovací papírové panenky, které mohly dívky jednoduchým, ale ne příliš spolehlivým způsobem převlékat do různých (také vystřižených) šatů. Takové vystřihovánky je možné koupit i dnes. Ruth Handler si ale uvědomila, že by bylo dobré vytvořit skutečnou panenku, která by se mohla takto proměňovat. A Barbie byla na světě…

Nedůvěra nebyla na místě

Manžel autorky panenky Barbie i mnozí další se ale na její nápad nejprve netvářili příliš chápavě. Představa, že lidé budou svým holčičkám kupovat panenky tak výrazně ženských tvarů, jim připadala nereálná. Brzy se ale ukázalo, jak moc se skeptici mýlili. I když první představení panenky v březnu roku 1959 na veletrhu hraček v New Yorku ještě tak docela nesplnilo velká očekávání prezidentky společnosti Mattel, po několika reklamách v dětském vysílání bylo jasné, že šlo o dobrý krok, a panenka je s námi dodnes a společnost Mattel tvrdí, že se každou sekundu na světě prodají tři Barbie.

Rozchod s Kenem a šťastný konec

Barbie má dokonce i svůj „životopis“. Podle něj se narodila manželům Georgovi a Margaret Robertsovým ve městě Willows ve Wisconsinu, kde také vystudovala střední školu (další publikace uvádějí, že je absolventkou Manhattan International High School v New Yorku). Se svým o dva roky mladším přítelem Kenem měli od počátku hezký vztah, ale v roce 2004 oznámil Mattel v tiskové zprávě, že se ti dva rozešli. Nebyla by to ale ta pravá pohádka, kdyby nedopadla dobře, a tak se po několika letech odloučení v roce 2006 začali zase sbližovat a na Valentýna 2011 mohli slavnostně oznámit návrat do společné domácnosti. Kromě Kena má Barbie i řadu příbuzných a známých, mezi nimiž nechybí například její sourozenci, bratranci a kamarádky ze všech koutů světa. V době po rozchodu s Kenem ji nejvíce pomohla australská surfařka Blaine.

Zdroj: 

en.wikipedia.org

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články