Jak zklidnit divoké dítě: Příkazy nepomohou. Zkuste tyhle tipy

Jak zklidnit divoké dítě: Příkazy nepomohou. Zkuste tyhle tipy
Zdroj: Freepik.com

Máte doma divoké dítě, které spíš připomíná torpédo než člověka? Na jeho zklidnění je potřeba mnoho sil. Máme pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet vašeho potomka alespoň trochu v klidu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 02. 2021 13:00

Temperament je člověku dán z velké míry geneticky a podle všeho je jeho změna jen velmi mírná. Pokud je tedy vaše dítě stále v pohybu, něco objevuje, někam leze, vytahuje spoustu věcí, nejspíš se to příliš nezmění.

Dopřejte mu dostatek pohybu

Temperamentní člověk potřebuje dostatek pohybu. Když je dítě malé, umožněte mu, aby se mohlo dostatečně sportovně vyřádit. Pomoci může cílené cvičení, ať už v rámci dětského hřiště, nebo tím, že ho zkrátka necháte vyběhat. Aby neběhalo jen tak bez cíle, může dostávat různé úkoly.

Mezi během určité vzdálenosti několik přeskoků přes švihadlo, hodů míčem a podobně. Zkusit můžete třeba i dětskou jógu.

Zajistěte mu zábavu

Temperamentnímu dítěti je třeba se více věnovat. Zklidnit se může u různých her. Ať už deskových, ale i takových, při kterých něco staví, ale také například vyrábí. Je potřeba vymyslet vždy několik variant, malé děti třeba baví i drobné činnosti v domácnosti. Skvělé bude, když se občas do hraní zapojíte, a strávíte tak spolu skvělý čas. Nebudete pak jen ten, co uděluje rady a dohlíží.

Je to i váš temperament

Pokud jste temperamentní, nemůžete očekávat, že se vaše dítě samo od sebe zklidní. Děti jsou různé a na každé platí něco jiného. Při návalech nadměrných dětských reakcí se hlavně snažte zůstat v klidu a situaci dobře rozvažte. Tím, že se sami rozčílíte, bude jeho reakce ještě silnější.

Neznamená to problémy přecházet, ale spíše s klidem vysvětlovat. Je potřeba vědět, že vše má svůj čas. A někdy ten vývoj ke změně zkrátka chvíli trvá. Při záchvatech vzteku je dobré dítě třeba obejmout. Postupně se zklidní a neklid přejde jeho i vás.

Jeho temperament se může projevovat neustále, třeba i drobnými pohyby. Těžko takové dítě zůstane delší dobu v klidu.

Přijměte jeho neklid

Dítě potřebuje cítit vaši lásku, ať už má hodně temperamentu, nebo málo. Mělo by vědět, že všechno, co pro něj děláte, není jen tak z rozmaru. Důležité je vysvětlování a vnímání potřeb dítěte. Uvádí se, že dětská zlost je vlastně často jen neschopnost vyjádřit své představy a myšlenky. Takový malý človíček těžko zvládá emoce a nejprve se to musí naučit.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články