Na Stekníku vystavují slavné kolo z Postřižin: Leželo zaprášené na půdě, říká kastelánka

Na Stekníku vystavují slavné kolo z Postřižin: Leželo zaprášené na půdě, říká kastelánka
Zdroj: Jana Zajíčková archiv
Zámek Stekník láká návštěvníky na svůj krásný rokokový styl i umístění mezi chmelnicemi.Opravené kolo z filmu Postřižiny je umístěno na nádvoří zámku. Pro návštěvníky je velkým lákadlem.
Kastelánka zámku Jana Zajíčková dostala kolo z filmu Postřižiny jako osobní dárek. Posláno jí bylo vlakem přímo z Dalšického pivovaru, kde se natáčela velká část filmu (pivovarské prostředí).Štědrovečerní pohádka Slíbená princezna se vysílala na ČT 1. V roli zlatovlasé princezny Radosti se představila Marta Dicingerová, v roli Jiříka Jan Cina.+ 11 fotek+ 12 fotek

Pokud ještě váháte kam na výlet, máme pro vás tip. Co takhle zkusit zavítat do krajiny piva plné chmele a fascinujících výhledů v okolí Žatce? A když už tam budete, rozhodně nevynechejte zámek Stekník, který je pro své umístění přezdíván Rokoková perla v moři Chmelnic.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 07. 2020 11:30

Podle kastelánky zámku Stekník Jany Zajíčkové mezi zdejší největší lákadla patří krásné zámecké zahrady se starými odrůdami zámeckých popínavých růží. Rozhodně si nenechte ujít také interiér zámku s freskovou výmalbou hlavního sálu, kaple a přízemní sál. Zajímavá je i krásná štuková výzdoba interiérů a exteriérů s motivem růží.

Zámek má nově zrestaurované interiéry, které zachovávají podobu z doby jeho posledních majitelů, a rozhodně stojí za prohlídku. Nachází se uprostřed krajiny chmelnic, takže se spolu s nedalekým městem chmele - Žatcem pokouší o nominaci na zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Čekají vás hned čtyři prohlídkové okruhy

„Zámek Stekník nabízí celkem čtyři prohlídkové trasy. Náš hlavní okruh s názvem Reprezentační a soukromé prostory připomíná osudy rodiny posledního soukromého majitele zámku, švýcarského konzula Gerolda Déteindre, která vlastnila zámek v letech 1907–1949. Prohlídka bývá zakončena návštěvou kaple Navštívení Panny Marie,“ říká kastelánka Jana Zajíčková.

Italská barokní zahrada s bazénem a vojenským opevněním i zážitkové prohlídky se svíčkou

Návštěvníci mají možnost navštívit také ostatní okruhy, velmi oblíbená je zámecká terasovitá zahrada. Prohlídka zde probíhá samostatně, pomocí informačních cedulí s naváděcími šipkami. Jedná se o styl italské barokní zahrady, která je tvořena pěti vyrovnávacími terasami zpevněnými zídkami se schodišti. Zakončuje ji spodní plocha s bazénem. Zajímavostí zahrady je stavba lehkého vojenského opevnění, takzvaného řopíku. "Pro návštěvníky jsme připravili zážitkovou prohlídku uvnitř řopíku se svíčkou, na které se například dozvědí, kdy jeho stavba probíhala, kudy vedla celá linie opevnění, kolik stála stavba takové malé pevnosti a další zajímavé informace,“ dodává kastelánka.

Jak se češe do věrtele -  vzpomínka na chmelové brigády

Další okruh prezentuje výstavní prostor se sklepením. V prostoru chodby naleznete stálou výstavu s názvem Jak se češe do věrtele, věnovanou vzpomínkám pamětníků na chmelové brigády v 60. létech. "V té době byl zámek ve správě Výzkumného zemědělského ústavu, který byl zaměřen na chmelařství. Budova zámku byla využita pro správní účely a následně jako ubytovna pro chmelové brigády,“ vypráví Jana Zajíčková o chmelové etapě zámku.

Speciální prohlídky zámku připomínají tradice i život hraběcí rodiny

„Novinkou budou kulturní akce z nového zámeckého cyklu s názvem Tradice: známé – neznámé. Léto a podzim na zámku. Bude se jednat o speciální prohlídky zámku věnované tradicím našich předků, které dodržovali od jara do podzimu.“ A na své si přijdou také děti. „Chystáme akce pro děti jako: Prohlídky zámku s členy hraběcí rodiny Kulhánků z Klaudensteina a hledáním ztraceného pokladu podle tajenky. Provázení s princeznou, což jsou speciální dětské prohlídky. Další akcí je Hradozámecká noc 2020. Na léto ale také připravujeme speciální kostýmované prohlídky s paní Hanou Deteindre, při kterých průvodkyně v roli paní domu provede návštěvníky nevšedním způsobem expozicí západního křídla,“ zve na novinky Jana Zajíčková.

Najdete tu slavné kolo z Postřižin

Kromě zajímavých interiérů a exteriérů zámku Stekník si můžete prohlédnout také slavné kolo ze známého filmu Postřižiny. „Kolo bylo dopraveno na nedaleké nádraží v Trnovanech, kde jsem si ho osobně vyzvedla a jela na něm na Stekník. Zasláno mi bylo vlakem z Dalšického pivovaru jako osobní dárek. Ve zdejším pivovaru se film z větší části natáčel. Kolo je dnes je umístěno na zámeckém nádvoří. Dlouhá léta leželo nepovšimnuto, zapomenuto na půdě. Šikovná mysl a ruce ho opravily, vystavily a vznikla z něj milá součást našeho zámku. Lidé se u něho rádi fotí a vzpomínají na krásnou paní Vašáryovou a křiklouna Pepina,“ popisuje kastelánka, jak se slavné kolo z filmu dostalo na Stekník.

Slíbená princezna

Zámek se svými krásnými interiéry a exteriéry zalíbil také filmařům. „Před pár lety se u nás natáčela štědrovečerní pohádka Slíbená princezna. Na natáčení vzpomínám moc ráda, bylo úžasné sledovat fungující stroj spolupráce štábu a herců. Přestože se tu pohybovalo velké množství lidí, každý přesně věděl, co má v určitou chvíli dělat, vše bylo dokonale sladěné. Z natáčení tu zůstaly dvě kachny, tzv. běžci, ale bohužel v jednu chvíli kachny zmizely, asi odešly někam na vandr, kdo ví, třeba do jiné pohádky. Každopádně jsme je nesnědli... Natáčení probíhalo úplně všude, od sklepení po přízemí, nádvoří, terasy, patro zámku. Zámek byl v té době uzavřen, takže byl maximálně k dispozici vizi pana režiséra,“ vzpomíná kastelánka na natáčení.

Prohlídky od deseti do půl páté

Zámek Stekník se nachází nedaleko Žatce, asi čtyři kilometry směrem na Louny, které jsou od zámku vzdálené přibližně 13 km. „Otevřeno je od dubna do října, v okrajových měsících, v dubnu a říjnu pouze soboty, neděle a státní svátky. Od května do září je otevřeno každý den mimo pondělí v čase od 10:00 do 16:30, kdy začíná poslední prohlídka dne. Informace ohledně vstupenek najdete na www.zamek-steknik.cz,“ dodává kastelánka Jana Zajíčková.

Další fotografie interiérů a zahrad zámku najdete ZDE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články