Porodník o císařském řezu, při němž si maminka vytáhne dítě z břicha: Je to zbytečný mezikrok k opravdovému bondingu

Císařský řez s přitulením - novinka v porodnictví urychluje první kontakt matky s dítětem
Zdroj: Freepik
Děťátko se po narození cítí nejlépe u mámy, vážení a prohlídka pediatrem následuje až po tzv. bondingu, přivinutí "skin to skin" na kůži matky."Oproti spontánnímu porodu je při císařském řezu na bonding trochu méně místa, protože má maminka zarouškované břicho," říká porodník Lukáš Pondělíček.Ostravská porodnice nově nabídla maminkám takzvaný císařský řez s přitulením. Ženy si mohou na sále vytáhnout při císařském řezu dítě samy z břicha.Jak říká MUDr. Pondělíček, na porodnictví je krásné, že přání žen jsou různá. A pokud jim lze bezpečně vyhovět, tak proč ne. + 6 fotek+ 7 fotek

V ostravské porodnici nedávno zavedli takzvaný císařský řez s přitulením. Maminky si mohou na sále vytáhnout dítě z břicha samy kvůli rychlejšímu prvnímu kontaktu s dítětem. Má tahle novinka v porodnictví šanci stát se běžnou praxí a co může být jejím úskalím? Na to se magazín Lifee.cz zeptal primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Teplice MUDr. Lukáše Pondělíčka.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 31. 10. 2022 18:00

O takzvaný císařský řez s přitulením projevily v ostravské porodnici zájem už desítky maminek. „Maminka dostane sterilní plášť, sterilní rukavice. Řekneme teď, ona natáhne ruce a my jí je přiložíme k děťátku. Ona, jak drží děťátko za hrudníček, už ví, co s ním má dělat,“ popsala nedávno pro CNN Prima News nevšední praxi ostravská lékařka Iva Staňová.

První kontakt s dítětem je velmi emotivní zážitkem. Sama nikdy nezapomenu na přivinutí svých dětí na hrudník (tzv. bonding). Pokud bych měla plánovaně rodit císařem, tuto možnost bych zvážila a zjistila si o ní více informací. O nestranný názor jsem požádala primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Teplice Lukáše Pondělíčka: „Přijde mi to jako zbytečný mezikrok k tomu opravdu důležitému, bondingu. Na hrudníku matky je sterilní plášť, který znemožní to nejdůležitější, skin to skin, kůži na kůži, jako součást bondingu. Jestli to ale udělá maminky šťastnějšími, tak proč ne?“

Pane primáři, myslíte si, že má tahle novinka v porodnictví šanci stát se běžnou praxí?

Překvapilo mě, když jsem v mediích slyšel informaci, že si matky mohou na sále vytáhnout při císařském řezu dítě samy. Není to totiž úplně jednoduchá věc. Vždy tam musí být jako první ruce porodníka, který miminko vyndá po hrudníček, potom se na miminko přiloží ruce matky, která ve sterilních rukavicích dokončí vytažení a položí si dítě na hrudník. Na hrudníku je ovšem sterilní plášť, který znemožní to nejdůležitější, skin to skin, kůži na kůži, jako součást bondingu. Ten je možný, až když se miminko předá sestře, která ho zakryje dekou, mamince se sundá plášť a rukavice a miminko se přiloží na hrudník. Úskalí představuje vyndání miminka při poloze koncem pánevním, kdy jde hlavička naposled a je potřeba učinit určitý manévr. Neumím si představit, že by při tomto měla matka na dítěti ruce sama. Takže při této poloze musí být ruce porodníka na miminku po celou dobu.

Může být úskalím poranění či sterilita? Je vhodné, aby žena s otevřenou ránou – a vlastně ještě během operace – zvedala tříkilové miminko?

Přizvednutí vůbec nevadí. Kolegové, kteří císařský porod s přitulením dělají, jistě mají vyřešenou dokonalou sterilitu, aby operace byla bezpečná. Spíše mi to přijde jako zbytečný mezikrok k tomu opravdu důležitému, bondingu. Na porodnictví je ale krásné, že přání žen jsou různá a pokud jim lze bezpečně vyhovět, proč ne? A jestli to udělá maminky šťastnějšími, tak o to lépe. Chápu, co kolegy k nabídce tohoto vede. Bavíme se samozřejmě o maminkách, které musejí rodit císařským řezem ze zdravotní indikace.

Uvažoval byste o zavedení této služby ve vaší porodnici?

Jestli myslíte císařský porod s přitulením, tak ne. Jestli myslíte skin to skin, bonding při císařském řezu, tak jsem jednoznačně pro. V naší porodnici bonding při císařském řezu provádíme. Stejně tak mi přijde správná přítomnost partnera i u porodu císařským řezem, pokud si to oba rodiče přejí. Maminka je vždy klidnější, pokud má u sebe nejbližšího člověka.

Co všechno se při prvním kontaktu matky s dítětem vytváří a v čem je tak důležitý? Hrají roli minuty, tedy rychlost, kdy k němu dojde?

Důležité je, aby ihned po porodu proběhl kontakt kůže miminka s kůží matky. Nejlepší místo pro miminko po porodu je náruč matky. V náruči má miminko polohovou jistotu, vnímá tep, slyší známý hlas. To vše vede ke stabilnější srdeční činnosti a lepšímu dýchání, dochází k osídlování těmi správnými bakteriemi z kůže matky. Miminko musí být samozřejmě v tuto chvíli spolu s maminkou přikryto suchou plenou a flísovou dekou kvůli zabránění ztrátám tepla. Oproti spontánnímu porodu máme při císařském řezu na bonding trochu méně místa, protože má maminka zarouškované břicho, ale vše se dá zvládnout.

Jaké další novinky v porodnictví se na nás chystají? A jaké plánujete u vás v porodnici?

Porodnictví je oproti jiným oborům medicíny specifické svojí přirozeností, takže v případě samotného porodu žádné převratné novinky čekat nemůžeme. V péči o těhotné ženy však nové věci přicházejí neustále. Když se vrátím k porodu, líbí se mi trend většiny porodnic podporovat přirozený porod, respektovat přání budoucích maminek, v příjemném prostředí, samozřejmě při zachování bezpečnosti. Tyto věci skloubit dohromady není vůbec jednoduché, ale to je právě porodnické umění - ars obstetricia. Co se týče Teplic, jsem moc rád, že probíhá kompletní rekonstrukce celé naší porodnice. Příjemný personál spolu s krásným prostředím budou tvořit výborné zázemí pro budoucí rodičky. A na to se v naší porodnici moc těšíme.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články