Nejplodnější matka světa: Ruská rolnice Valentina Vasiljev měla porodit až 69 dětí

Matka rekordmanka: Ruská rolnice Valentina Vasiljev prý porodila 69 dětí, všechnu slávu ale získal její manžel Fjodor
Zdroj: Wikimedia Commons/Internet Archive Book Images, Public domain

Valentina Vasiljev byla ruská rolnice, která žila v letech 1707 až 1782. Na první pohled se zdá, že šlo o zcela obyčejnou ženu. Jenže prý porodila úctyhodných 69 dětí a díky tomu se dostala do Guinnessovy knihy rekordů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 09. 2022 11:00

Valentina Vasiljev měla během svého života porodit 69 dětí. Šestnáct párů dvojčat, sedm trojčat a čtyři čtyřčata. Z tohoto počtu prý zemřely pouhé dvě děti. I když získala zápis v Guinnessově knize rekordů, o jejím příběhu se stále diskutuje.

Lze porodit 69 dětí?

Příběh Valentiny Vasiljev se může zdát přitažený za vlasy, byl však zdokumentován. A to hlavně díky Marii M. Clay, která pro svou knihu Čtyřčata a další vícečetné porody našla sérii archivních článků o ženě, jenž měla přivést na svět devětašedesát dětí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený FAMILY LEGEND (@familylegendza)

Sama autorka připouští, že existuje několik verzí toho, jak to ve skutečnosti bylo. Spousta historiků se však shoduje na tom, že je zde mnoho pravdivých faktů. Skeptici nejvíce poukazují na to, že jakožto rolnice musela žena zastat velké množství práce. Zvládla by takový zápřah na fyzičku? Nebo byla naopak díky úmorné dřině na tom po tělesné stránce velmi dobře?

Matka s největším počtem dětí

Na stranu skeptiků se staví i Valerie Baker, docentka porodnictví a gynekologie na Stanfordské univerzitě. Tvrdí, že příroda by to jistě začala regulovat. Těhotenství je nejnáročnější fyzickou věcí, kterou ženské tělo zažívá. V minulosti bylo navíc každé těhotenství potenciálním ohrožením matčina života.

U vícečetných porodů toto riziko vzrůstalo. Případ Valentiny je tak buď smyšlený, nebo je velmi vzácnou výjimkou. Guinnessově knize rekordů však články v tisku stačí jako potvrzení pravosti. Valentina je díky tomu označena za nejplodnější matku světa.

Zajímavostí je, že o ní samotné se vlastně moc neví a v 18. století byl za hvězdu její manžel Fjodor, jakožto muž s největším počtem dětí. Díky tomu byl představen i carovi...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Valentina Vasiliev

Historydaily.org: Did You Know: One Woman, In Her Lifetime, Gave Birth to 69 Babies

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články