Ptá se vaše dítě neustále proč? 8 způsobů, jak mu odpovídat, aby bylo spokojené

Ptá se vaše dítě neustále proč? 8 způsobů, jak mu odpovídat, aby bylo spokojené
Zdroj: Freepik

Děti jsou zvídavé. Naštěstí. Občas nás ale jejich neustálé proč přivádí do úzkých. Otázek je mnoho a odpovědi se často špatně hledají. Navíc někdy přicházejí nevinné dotazy ve zcela nevhodnou chvíli. Máme pro vás osm účinných způsobů, jak jim odpovídat.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 20. 03. 2021 12:00

Zvídavost je zvlášť malým dětem přirozená. Chtějí všechno vědět a poznat okolní svět, čímž nás dospělé často rozhodí. Na jejich dotaz proč už jen těžko hledáme odpověď. Poradíme vám, jak na dětskou zvídavost správně reagovat, aby spokojené byly obě strany.

1. Odpovídejte adekvátně k věku dítěte

Mluvíte-li s tříletým dítětem, musíte odpověď zformulovat jinak, než když je tazateli let třeba pět. Každopádně i složitý či ožehavý problém se dá nastínit tak, aby ho ti nejmenší pochopili. Za všech okolností říkejte pravdu a neuchylujte se k báchorkám typu, že děti nosí čáp. Tím byste se zbytečně dostali do úzkých a dítěti zkomplikovali poznávání skutečného světa.

2. Neuvádějte příliš detailů

Děti jsou zvídavé, což ale neznamená, že bychom jim měli od časného věku předčítat naučnou encyklopedii pro dospělé. Nejmenším dětem poskytujte jen základní informace, které v průběhu let budete doplňovat. Pokud jim odpověď nebude stačit, můžeme ji mírně rozšířit.

3. Dávejte doplňující otázky

Nemusíte dítěti poskytnout jen prostou odpověď. Můžete ji doplnit o otázku, která vám osvětlí důvod jeho dotazu: „Proč tě to zajímá?“ Když dítě odpoví, můžete pokračovat: „A co si o tom myslíš ty?

4. I vy můžete nevědět

Rodiče nejsou chodící encyklopedie a nikdo to po nich nechce. Není nic špatného na tom, když dítěti řeknete: „Tohle nevím, musím si to vyhledat. Podíváš se se mnou?

5. Nemusíte odpovídat hned

Když dostanete záludnou otázku, můžete pronést něco jako: „Tohle je ale pořádně těžká věc. Chvilku si o tom popřemýšlím.

6. Pátrejte po odpovědi spolu

Už jsme naznačili, že rodič není encyklopedie. To ale neznamená, že k ní nemá přístup. Můžete si pořídit dětské encyklopedie a hledat odpovědi společně. Vzděláte dítě, možná i sebe, a navíc strávíte čas plodnou činností.

7. Podporujte dítě ve zvídavosti

Že je dítě zvídavé, je zcela v pořádku. Naprosto přirozeně se tím vzdělává. A vzdělané dítě je i naším zájmem. Je dobré dát najevo, že se nám jeho zvídavost líbí a že na téhle cestě jdeme společně.

8. Vyhněte se ironickým odpovědím

Možná občas máte tendenci odpovídat svým dětem s notnou dávkou ironie. Nedělejte to! Děti tento druh komunikace neznají a jejich smysl pro humor je značně omezený. Odborníci se navíc shodují v tom, že to, co řeknou rodiče, je pro děti prostě fakt. Když zjistí, že jim máma nebo táta lhali, vzbudí to v nich nedůvěru. A ta ve vztahu rodič–dítě určitě není přínosná.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články