12 let od masakru, kdy vrah Breivik zabil 77 lidí, převážně dětí! Jaký bude jeho osud poté, co si odsedí 21 let trestu?

12 let od masakru, kdy vrah Breivik zabil 77 lidí, převážně dětí! Jaký bude jeho osud poté, co si odsedí 21 let trestu?
Zdroj: Profimedia

Silja Tobiassen byla ještě teenagerka, když ji její přítel přesvědčil, aby se připojila k Dělnickému svazu mládeže Norské strany práce, jenž v červenci roku 2011 pořádal na norském ostrově Utøya letní tábor. Po několika dnech (konkrétně 22. července) dorazila na ostrov také smrt v podání příznivce extrémní pravice Anderse Behringa Breivika.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 07. 2023 11:00

Ostrov je tak malý, že Silja slyšela střelbu i křik raněných a umírajících. Poprvé se schovala na čerpací stanici. Podruhé za stromem v bažině ponořená po pás v bahně. Breivikova bilance byla děsivá - 69 mrtvých a 110 zraněných. Dalších osm lidí zemřelo při bombovém útoku, který uskutečnil v Oslu.

Nejdřív bomba, pak střelba

Breivik se v neoznačené bílé dodávce a falešné policejní uniformě zakoupené na eBayi ukázal ve vládní čtvrti v Oslu okolo třetí hodiny odpoledne. Zaparkoval přímo před budovou úřadu vlády. Auto explodovalo po několika minutách, co z něj vystoupil. Pak nasedl do dalšího neoznačeného auta a vydal se na trajekt, jenž ho měl dopravit na ostrov Utøya.

Cestou na ostrov se dal Breivik do přátelského hovoru s kapitánem trajektu. Namluvil mu, že ho tam vyslali, aby zkontroloval bezpečí dětí po výbuchu (po půlhodině od útoku toho již byl plný internet). Kdyby tak onen kapitán věděl, že právě Breivik ho připraví o jeho ženu (vedoucí tábora), a že se jeho činy dotknou i korunní princezny, které zavraždí nevlastního bratra, jenž na ostrově pracoval jako ostraha.

Poté, co trajekt dorazil do svého cíle, rozpoutalo se peklo na zemi. Nekonečných devadesát minut obcházel šílený Nor ostrov kolem dokola a likvidoval každé dítě, které se mu připletlo do cesty. Když uviděl nějaké ležet na zemi, ujistil se výstřelem do hlavy, že je skutečně mrtvé. Své oběti doslova lovil, a když zmáčkl spoušť, smál se u toho jako smyslu zbavený. Když se začal nudit, rozhodl se opakovaně kontaktovat policii. Vždy jen krátce zavolal, zavěsil a znovu střílel. A pak zase znova. Po příjezdu komanda se vzdal, jen si z nich utahoval, že by se měli jasně vyjádřit, zda si má kleknout, nebo lehnout.

Obětí mohlo být mnohem méně, jen kdyby měla norská policie trošku větší štěstí. Z Osla musela jet auty, posádka služebního vrtulníku byla na dovolené. Nezbylo jim tak nic jiného než zabavit loď. Navzdory nezvratitelným důkazům Breivik prohlašoval, že je nevinný. Prý jen chránil Norsko před lidmi s tmavou pletí, kteří by se díky multikulturalismu stali v Norsku brzy většinou.

Téměř jako na dovolené

Breivik byl za svůj ohavný čin odsouzen k jednadvaceti letům odnětí svobody, což je v Norsku maximální trest. A rozhodně ho nečekal žádný Alcatraz. Stejně jako ostatní vězni žije v soukromém pokoji s toaletou, přístupem na internet a Xboxem. Dále má k dispozici společnou kuchyni, bezplatné vysokoškolské vzdělání a velmi pohodlné pohovky, hned vedle stolů se šachovnicemi. Prostě jeden velký relax. Je to skutečně adekvátní trest?

Norové si myslí, že ano. Jejich právní řád netrestá, ale rehabilituje. Nutno ale přiznat, že se jim to do jisté míry daří. Z hlediska recidivy jsou na tom lépe než Amerika. Co ale dělat s tak výjimečným případem jako Breivik?

Co se bude s Breivikem dít dál?

Jakmile Breivikovi uplyne doba vězení, postaví se před speciální výbor, který rozhodne o tom, zda je stále hrozbou pro společnost. Pokud ano, posedí si za mřížemi dalších pět let. A pak se znovu postaví před výbor. Pokud pokaždé dostane zamítavé stanovisko, nedostane se nikdy na svobodu. Vzhledem k tomu, že dosud neprojevil žádnou lítost, a navíc se chlubil tím, že by mohl zbraněmi vyrobenými z materiálů v jeho cele zavraždit až 15 dozorců, je jeho propuštění v nedohlednu.

Úřady mu také zabavily poštu, neboť začal komunikovat s jinými extremisty, což není rozhodně dobré. Dali ho také kvůli tomu do izolace. To se mu ale nelíbilo, takže zažaloval vládu. Prý ho ve vězení zbytečně často kontrolují, probouzí ho každou půlhodinu a zbytečně mu nasazují pouta. Také má jistě právo na kontakt s ostatními vězni. A vyhrál. To znamená, že se může rovněž stýkat se svým právníkem, aniž by každý seděl na jedné straně skleněné přepážky.

Jinak se s ním ale moc lidí nebaví, ani spoluvězni. Většinu času tráví sám ve své celé a modlí se k Odinovi. Nechodí za ním rodina ani přátelé. Naposledy se viděl s matkou, navštívila ho těsně před svou smrtí. Možná je to vskutku adekvátní trest. Největší potupa pro něho bude ta, když navěky zmizí v propadlišti dějin.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Anders Behring Breivik

Allthatsinteresting.com: Anders Behring Breivik And The Deadliest Mass Shooting In Norway's History

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články