Přátelství mezi mužem a ženou? Naivní představa, která má ale pramálo společného se sexem

Přátelství mezi mužem a ženou? Naivní představa, která má ale pramálo společného se sexem

Mohou být muž a žena přáteli? Zeptejte se několika lidí a dostanete různé odpovědi. Přece jen je ale budete moct rozdělit do dvou skupin. Podle toho, zda vám odpovídali muži, nebo ženy.

Jana Jánská
Jana Jánská 31. 10. 2017 16:45

Vždycky si na něj najdete čas. Je třeskutě vtipný, můžete se před ním absolutně uvolnit a projevit svůj mužský princip, který v romantických vztazích skrýváte. Nestydíte se, že vám uklouzne sprosté slovo. Nebojíte se mu říct všechno. Je totiž nestranný pozorovatel. Nezaujatý rádce. Někdo, kdo není ovlivněn city k vám. Prostě nejlepší kámoš.

Napadá vás při popisu někdo z vaší minulosti nebo současnosti? Pokud první varianta, vzpomeňte si, kdy jste se viděli naposledy. Pokud druhá varianta, položíme vám ještě jednu otázku: je skutečně vaše přátelství citově a sexuálně neposkvrněné?

Tady už se jednoznačného „ano“ možná nedočkáme. Protože přátelství mezi mužem a ženou je přinejmenším komplikované. Jestli vůbec možné…

Vzpomeňme na výzkum z letošního roku, který uskutečnila sociální síť MeetMe. Vyhodnotila informace o svých 6 500 uživatelích a zjistila pozoruhodnou shodu: více než polovina z nich někdy fantazírovala o sexu s nejlepším kamarádem nebo kamarádkou. Skoro 40 % uvedlo, že se tak skutečně stalo, zatímco dvě třetiny připustily, že by do toho šly, kdyby se naskytla příležitost.

Je ale sex opravdovým klínem v přátelství mezi mužem a ženou? Ne tak docela. Jako spíš to, jak muž a žena přátelství definují.

Kamarádi na jedno použití

Na to se zaměřil profesor Robin Dunbar z Oxfordské univerzity. Svému výzkumu podrobil čerstvé vysokoškoláky. Zajímalo ho, jak se změnila jejich přátelství s odchodem na univerzitu.

A zatímco pro ženy je přátelství srovnatelné se sourozeneckým vztahem nebo vztahem dvou spřízněných duší, pro muže jen prostředek k tomu, aby svůj volný čas netrávil sám.

„Zdali vydržela původní přátelství u žen, záleželo na množství vynaloženého úsilí spolu mluvit po telefonu,“ uvedl profesor. „Naopak hovory po telefonu neměly absolutně žádný vliv na chlapecká přátelství. Ta vydržela, pokud [muži] dělali věci společně. Šli na fotbalový zápas, do hospody na drink, zahráli si malou kopanou. Museli vyvinout úsilí.“

Své závěry okomentoval detailněji: „Ženy mají o dost intenzivnější blízká přátelství. Muži nemají sklony taková přátelství udržovat. Spíš mají skupinu čtyř parťáků, se kterými podnikají různé věci. Je to daleko neformálnější. U mužů je to ,sejde z očí, sejde z mysli‘. Prostě si najdou další čtyři kámoše, se kterými půjdou pít.“

A jsme u jádra pudla. Pokud vaše přátelství s mužem nevydrželo, možná se k němu přimotala jiná žena, která s ním rovněž sdílela všechno. A další. A další. Možná už neměl kapacitu vyslechnout vás všechny, a tak musel selektovat. Což pro něj nebylo zřejmě nic bolestivého, ohlédneme-li se na slova profesora Dunbara.

Přátelský sex“? To se muž opravdu snažil

Pokud jste našly někoho, s kým si skvěle rozumíte, ale nedovede si představit „něco víc“, buďte obezřetné, ať k němu nepřilnete příliš. Muži neradi investují příliš svého času. Své přátele nebo přítelkyně vyzvou k tomu, aby jim dělali společnost. Po splnění účelu je se stejnou lehkostí pustí.

A zdali se mezi vámi a jím odehraje něco víc, záleží zase jen na tom, jak moc je ochoten investovat do platonického vztahu.

Od přátelství s mužem si tak mnoho neslibujte. Ani jeho přerod v romantický vztah, ani to, že vám muž zůstane věrný alespoň jako kamarád.

I když výjimka už nejednou potvrdila pravidlo.

Zdroj: The Telegraph, Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články