80. výročí potopení bitevní lodě Bismarck: Zničili si nacisti chloubu námořnictva sami?

80. výročí potopení bitevní lodě Bismarck: Zničili si nacisti chloubu námořnictva sami?
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, CC BY-SA 3.0 de
Bismarck patřil mezi největší a nejsilnější bitevní lodě své doby. Během své první, a zároveň poslední plavby, se mu podařilo zničit chloubu britského námořnictva, loď Hood.Na pádu Bismarcku se měly ve velké míře podílet bombardéry Swordfish. Byla to ale pravda? Zničili loď Britové?Přeživší členové posádky bitevníku Bismarck říkali něco úplně jiného...+ 1 fotka+ 2 fotky

Od potopení německé válečné lodě Bismarck uplynulo 27. května rovných osmdesát let. Měla to být chlouba nacistického námořnictva, která však skončila tragédií. O život přišly stovky mužů. Přitom stačilo opravdu málo a Bismarck by se dostal do bezpečí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2021 08:30

Bitevní loď Bismarck, pojmenována po říšském kancléři Bismarckovi, se potopila 27. května 1941. Tehdy šlo o jednu z největších a nejsilnějších lodí na světě. Po několikadenním pronásledování byla vážně poškozena bombardéry Swordfish, její zkázu však dokončila skupina lodí na čele se slavnými HMS Rodney a King George V.

Osudová plavba Bismarcku

První a jediná plavba Bismarcku dopadla pro Němce zpočátku poměrně dobře. Podařilo se jim potopit křižník Hood, co pro Brity představovalo velkou ránu. Přestože Bismarck vyšel z této bitvy vítězně, neobešel se bez několika šrámů, které bylo možné opravit až u francouzských břehů. A právě v tomto spatřili Angličané příležitost, jak se zbavit svého nepřítele, dokud je „slabý a zraněný".

Pýchu nacistického Německa tak začaly bombardovat letouny a další bitevní lodě, které měly Bismarcka definitivně poslat ke dnu. Byla to ale pravda? Informace získané z novodobých výprav k tomuto obrovskému vraku totiž tvrdí něco jiného.

James Cameron pod vodou

Dlouhá desetiletí se věřilo tomu, že Bismarck zničili Britové. V roce 1989 se však k vraku lodi potopil oceánograf Robert Ballard, který se, mimo jiné, proslavil i objevením Titaniku. A zjistil, že trup Bismarcku je velmi zachovalý. Kdyby se loď stala terčem náletu bombardérů, musela by být přece děravá jako řešeto.

Další dvě výpravy, včetně té, kterou v roce 2001 vedl slavný režisér James Cameron, potvrdily, že britská verze potopení Bismarcku není úplně pravdivá. Ukázalo se, že nakonec měli pravdu přeživší členové posádky bitevní lodi, kteří tvrdili, že ji ke dnu poslali samotní Němci.

Pravda o potopení Bismarcku

Pokud Bismarcka skutečně potopili samotní Němci, bylo to pouze proto, aby se nedostal do rukou nepřátel. „Z průzkumu Ballarda vyplývá, že se mohla posádka lodi rozhodnout loď zničit, neboť by kvůli míře poškození nedokázala doplout k francouzským břehům, ač byla velmi blízko,” řekl pro Český rozhlas historik Jiří Friedl.

Nikdo prý navíc nevěděl, co má vlastně dělat, protože velící důstojníci byli po smrti. Jedna z tezí pak praví, že vojáci uvnitř plavidla odpálili nálože a chlouba německého námořnictva šla ke dnu jejich vlastním přičiněním...

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Bismarck

Irozhlas.cz: Před 75 lety se během první plavby potopil nacistický bitevník Bismarck

Zoommagazin.iprima.cz: Co by kdyby: Mohl Hitlerův bitevník Bismarck porazit britské loďstvo?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články