Syn Al Caponeho Albert: Než aby byl mafián, raději prodával pneumatiky nebo vypomáhal mamince v restauraci

Syn Al Caponeho Albert: Než aby byl mafián, raději prodával pneumatiky nebo vypomáhal mamince v restauraci
Zdroj: Wikimedia Commons, Chicago Bureau - FBI, Public Domain

Když v roce 2004 zemřel postarší obyvatel Auburn Lake Trails, Albert Francis Brown, málokoho by napadlo, že šlo ve skutečnosti o syna proslulého mafiána Al Caponeho. Jaký byl jeho život?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 06. 2023 11:00

Albert byl nejvíce ovlivněn vzestupem a pádem svého otce. Zpočátku se tak snažil mu ve všem vyhovět, později se však rozhodl od nechvalně známého jména distancovat.

Dětství Alberta Caponeho

Albert Francis Capone se narodil 4. prosince 1918 v newyorském Brooklynu. Kdo byl ale jeho skutečným rodičem, je záhadou. Al Capone se ve dvaceti nakazil syfilidou, kvůli které mohl být sterilní. Jiné zprávy tvrdí, že tuto nemoc přenesla na svého syna matka. Mezi nejvíce pobuřující teorie ale patří ta, že Albertovou matkou vůbec nebyla. Bez ohledu na to ho Al Capone miloval jako vlastního. Když jeho syn dostal zánět středního ucha, oslovil Al lékaře v celém New Yorku. Jednomu z nich se podařilo chlapce, alespoň částečně, uzdravit. Sluch mu ale v plném rozsahu nevrátil.

Syn Caponeho se za otce mafiána styděl

Albert se nikdy nezajímal o pochybné obchody svého otce. Navštěvoval prestižní školu St. Patrick v Miami Beach na Floridě. Pak přešel na univerzitu. Jeho otec, na rozdíl od něho, odešel ze školy ve 14 letech, a to poté, co udeřil učitele. Když se hlásil do školy, uvedl zaměstnání otce jako "v důchodu". Patrně se tak za jeho podnikání styděl.

Přesto měli mezi sebou láskyplný vztah. V otcových šlépějích ale nekráčel. Nějakou dobu pracoval jako prodejce ojetých aut, když ale zjistil, že jeho šéf přetáčí tachometry, odešel. Nějakou dobu také pracoval jako tiskař a prodejce pneumatik. Vypomáhal také své matce v restauraci.

Změna identity

Na počátku srpna roku 1965 byl Albert zatčen za drobný zločin. Prodavačka v obchodě ho přistihla, jak si strká do kapsy dvě lahvičky aspirinu a baterky. Vyfasoval za to dva roky podmíněně. Po soudu si změnil jméno na Albert Francis Brown. Hlavním důvodem bylo, že byl již unavený z toho, jak ho každý spojuje s jeho otcem.

Problémy se zákonem již nikdy neměl. Žil tichým životem. Třikrát se oženil. Zůstalo tak po něm mnoho dětí, vnoučat a pravnoučat. Zemřel 8. července 2004 v malém kalifornském městečku Auburn Lake Trails.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Al Capone

Allthatsinteresting.com: The Secretive Life Of Albert Francis Brown, The Son Of Al Capone

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články