Lukáš (40): Otec si myslí, že když nemám rodinu, jsem zkrachovalec. Ale já jsem se svým životem spokojený

Lukáš (40): Otec si myslí, že když nemám rodinu, jsem zkrachovalec. Ale já jsem se svým životem spokojený
Zdroj: Unsplash

Někdy je velmi těžké naplnit představy, které mají rodiče o vašem životě. Věci prostě občas dopadnou jinak. Lukáš je se svým životem nadmíru spokojený. Jeho otec si ale myslí opak a dává mu to neustále najevo.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 06. 02. 2023 07:00

Je mi čtyřicet a žiji sám. Dlouhodobou přítelkyni už jsem neměl pěkně dlouho, mým jediným koníčkem a vlastně celým mým životem je moje práce. Do té vkládám hodně úsilí. Rodinu a děti si rozhodně nepřeji.

Mám rád svůj život

Se svým životem jsem naprosto spokojený. Mám úžasnou práci, hodně peněz a díky tomu si v podstatě můžu dělat, co se mi zachce. A to bez jakýchkoliv závazků. S dlouhodobými vztahy jsem skončil už dávno. Když jste totiž s ženou déle než půl roku, začíná si hned myslet, že jí na prst navlečete prsten.

Jsou to jen samé rozhovory o budoucnosti, manželství, dětech, stáří... A tímto směrem se rozhodně nechci ubírat. Já preferuji volnost, samostatnost a nespoutanost. Pokud se jednoho rána rozhodnu, že poletím pracovat na Kanáry, tak prostě poletím. A nemusím se nikoho ptát na svolení.

Otec nechápe můj život

Nemíním na tom nic měnit. Nemám chuť se usazovat, zakládat rodinu a mít děti. Tento život by prostě nebyl pro mě. Trpěl bych v něm. Vím to o sobě moc dobře. A podle toho se také chovám.

A víte, komu se to nelíbí? Mému otci. Podle něj jsem jen zkrachovalec, který nikdy v životě nebude šťastný. Několikrát mi to sám řekl. Jeho představa o šťastném životě je prostě jiná než moje. Podle něj člověk největší štěstí najde v rodině, především v dětech. Rozhodně ne v nevázaném životě, kdy máte každou chvíli jinou partnerku.

Mám prý se sebou něco dělat

Všechna naše setkání proto skončí stejně. „Já jsem v tvém věku už měl tři děti. Nechápu, jak si můžeš myslet, že tohle je šťastný život. Kdo se o tebe postará, až budeš starý? Měl by ses už nad sebou konečně zamyslet,“ říká mi neustále. Jeho představy se ale odlišují od těch mých.

„Nechápu, co nechápeš na tom, že já jsem takhle šťastný. Každý jsme jiný. A já si nemyslím, že by mě rodičovství naplňovalo,“ řekl jsem mu jednou. Jeho odpověď byla jednoduchá: „To proto, že jsi zkrachovalec, kterému jde jen o peníze a kariéru.“ Pak se naštval a odešel. Takže podle mého otce jsem naprostý ztroskotanec, který nikdy v životě nebude šťastný? Co mu na to mám říct? Já se prostě změnit nechci...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články