Královna hazardu Stephanie St. Clair: Když ji poslali do vězení, práskla zkorumpované policisty

Královna hazardu: Stephanie St. Claire byla trnem v oku policie i mafie, její přítel měl přezdívku černý Hitler
Zdroj: Wikimedia Commons/Arlenechang, CC BY-SA 4.0

Na počátku dvacátých let minulého století vládli New Yorku gangsteři, vyděrači a úplatní policisté. V tomto prostředí vyrostla i Stephanie St. Clair, ze které se stala královna hazardu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 01. 2023 16:00

Poté, co si na kriminální scéně vydobyla jméno a získala obrovské jmění, strávila Stephanie většinu svého času protestováním proti mafii, vládní korupci a policejní brutalitě vůči Afroameričanům.

Raná léta Stephanie St. Clair

Mládí Stephanie St. Clair je z velké části zahaleno tajemstvím. Měla se narodit o Štědrém dnu 1897 v Západní Indii. Jiné zdroje uvádějí, že pocházela z ostrova Grande-Terre či zámořského regionu Martinik. Je ale také docela možné, že se narodila ve Francii. Ona sama tvrdila, že má francouzsko-evropské kořeny.

Záhada panující okolo místa jejího narození byla úmyslná. Budovala si tím auru tajemna. V roce 1911 se ocitla v kanadském Montrealu. O rok později nastoupila na loď plující do New Yorku. Během plavby a nutné karantény po příjezdu se naučila angličtinu. Poté její kroky zamířily do Harlemu, kde se z ní v polovině dvacátých let stala úspěšná "podnikatelka" v hazardu. A jak přišla k počátečnímu kapitálu? To vůbec není jasné...

Newyorská královna hazardu

Stephanie se nejvíce angažovala ve hře, které se říkalo "Čísla". Byla to lidová loterie, které se mohli zúčastnit staří, mladí, negramotní, vzdělaní, chudí i bohatí. Hráli všichni z Harlemu - od skromné pradleny po úctyhodného pana učitele. Čísla byla zajímavá i pro černochy. Jelikož v bankách čelili diskriminaci, investovali své peníze do této hry.

Královna hazardu se záhy stala nedílnou součástí šedé ekonomiky. To se ale nelíbilo některým mafiánům. Jenomže pokaždé, když se jí pokusili nějak ublížit, se zlou se potázali. Ač nebylo možné prokázat, že se podílela třeba na smrti svého rivala gangstera Schultze, když ležel na smrtelné posteli, poslala mu telegram, v němž stálo: „Jak zaseješ, tak sklidíš." Ničím a nikým nerušená nashromáždila jmění ve výši 500 000 dolarů, což by v současnosti odpovídalo osmi milionům dolarů.

Tím samozřejmě přilákala pozornost zástupců zákona. Na konci prosince roku 1929 byla zatčena a poslána na rok do vězení. Když se dostala ven, přísahala policii sladkou pomstu. Prozradila všechna nejtemnější tajemství newyorských strážníků a také to, kolik policistů úzce spolupracuje s vyděrači.

Nový život královny hazardu

Krátce po propuštění předstoupila Stephanie St. Clair před komisi, jenž vyšetřovala korupci v newyorské policii. Díky jejímu svědectví bylo suspendováno až třináct důstojníků. Navíc začala v novinách uveřejňovat své názory na podplácení, volební právo a policejní brutalitu.

Během třicátých let předala většinu podnikání svému hlavnímu vymahači Ellsworthu Raymondovi "Bumpymu" Johnsonovi. Raději zvolila klidnější život a psaní sloupků do novin. V tomto období byl jejím partnerem separatista a antisemita Sufi Abdul Hamid, kterému se přezdívalo "černý Hitler". V roce 1938 od ní ale utekl. Když totiž pojala podezření, že je jí nevěrný, začala po něm střílet. Stephanie St. Clair zemřela v roce 1969 v psychiatrickém zařízení na Long Islandu. Co dělala do té doby, je dodnes zahaleno tajemstvím.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Stephanie St. Clair

Allthatsinteresting.com: How Stephanie St. Clair Became The 'Numbers Queen' Of Harlem

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články