Andělé Luby Skořepové: Věřila, že nad ní drží ochrannou ruku. Také prý měla domácího skřítka

Luba Skořepová: Věřila na anděly a domácí skřítky
Zdroj: Herminapress

Luba Skořepová byla slavná česká filmová a divadelní herečka. Na prknech Národního divadla setrvala téměř 70 let. Vedle herectví byla pověstná také svou zálibou ve věcech nadpozemských...

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 13. 04. 2023 14:00

Luba Skořepová strávila první roky svého života u babičky v Havlovicích, které se rozkládají na východě Krkonošského podhůří. „Do šesti let jsem byla jenom v lese. Nikdo jiný tam nebyl, jenom babička a děda, kterej nemluvil. Musela jsem hodně pracovat na poli,“ vzpomínala herečka pro Český rozhlas. A právě tam někde začala její setkání s anděly...

Setkání Luby Skořepové se smrtí

U babičky měla štěně jezevčíka, které se jednou zaběhlo za slepicemi. Luba utíkala za ním a dohonila ho až na vlakových kolejích. „Andělíček můj strážníček zpomalil vlak, který by nás jinak najisto přejel. To se ví, že bych se vrhla za naším drsnosrstým i pod mašinu," vzpomínala ve své autobiografii Pomněnky i máta peprná.

Nebylo to naposled, co se jí téměř stalo osudným setkání s vlakem. Později bloumala po kolejích a uskočila na poslední chvíli. Jindy ji na moři táhly spodní proudy a měla pocit, že na břeh se už nedostane. I tehdy jí prý pomohl ten "s těmi perutěmi".

Ještě jsem mu pořádně za tu vzornou službu nepoděkovala. Ale všude ho velebím, snad ho to potěší. Má toho kolem mé osoby na práci dost, ale já si ho skutečně považuju. A vůbec mám ráda ve svých představách anděly. Můžu je vidět "po svém", nikdo mě k úsudku nenutí. Chtěla bych se s nima kamarádit, ale ono to není jen tak jednoduché..." zamýšlela se Skořepová, která měla doma zajímavou knihovnu věnovanou nadpřirozenu.

Luba Skořepová a nadpřirozeno

Jak už bylo řečeno výše, herečka věřila, že nad ní drží ochrannou ruku anděl. I proto měla knihovnu plnou různých čarodějných spisů a knih i ze středověku. Jen černé magii se vyhýbala. Jedna z knih se věnovala andělům a obsahovala prý texty, které sloužily na jejich přivolání, když od nich člověk něco chtěl. Texty byly v češtině, hebrejštině a latině, ze které měla jedničku na maturitě. A tak si troufla oslovit anděly latinsky.

Šlo tenkrát o nějakou prkotinu, myslím, že v tom figurovala vytoužená divadelní role nebo co, hlavně to byla odvaha o takovou pošetilost "je" prosit. No a trest přišel, nebudu vykládat jaký. Od té doby je o nic nežádám, jen toho svého prosím, ať mi zachová věrnost, vrátím to zase něčím potřebným těm druhým," vzpomínala Skořepová.

Andělé nebyli jediné bytosti, které měla herečka kolem sebe. Věřila také, že se u ní zabydlel domácí skřítek. Měla skříň s věcmi z dětství, která prý i na dálku vydávala příjemné teplo. A když se své virgule zeptala, kde bydlí onen skřítek, zavedla ji k místu, kde bylo nejvíc jejích dětských věcí...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Luba Skořepová

Luba Skořepová: Pomněnky i máta peprná

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články