Bizarní jídla minulosti: Černá polévka chutnala pouze obávaným Sparťanům, připomínala zabijačkovou

Bizarní jídla minulosti: Černá polévka chutnala pouze obávaným Sparťanům, připomínala zabijačkovou
Zdroj: Pixabay
Jablka Mespilus germanica byla hojně rozšířená ve středověku. Kvůli jejich tvaru se jim však přezdívalo Na ambře (pevné, voskovité substanci z trávicího traktu vorvaně) si pochutnával třeba anglický král Karel II. Přidávala se do kávy i horké čokolády.Cockentrice se servírovalo na největších oslavách. Mrtvému prasátku se přišily slepičí nožky a rázem se na rožni opékalo mýtické stvoření. Bobří ocasy milovali v Anglii. Byla to levná náhražka ryb.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ve starověku a středověku hltali lidé prakticky všechno, hlavně aby si nasytili žaludky. A kvůli tomu vznikla spousta skutečně bizarních jídel. Pojďme se podívat na několik příkladů toho, co byste dnes asi dobrovolně nepozřeli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 3. května 2022

Starověká a středověká strava byla díky své neobvyklosti pestrá, jen jste museli mít na to, abyste si to mohli dovolit. Kromě zahrádek se sklízely i různé plodiny, jež nabízela divoká příroda. Když ale udeřil hlad, drtily se na mouku, místo obilí, žaludy a bukvice.

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo
Mohlo by Vás zajímat:

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo

Plch s medem a mákem

Na hlodavcích si pochutnávali starověcí Římané. V jejich případě šlo o plcha, který byl považován za lahůdku a servíroval se na těch největších večírcích. Lidé měli nejraději ty nejvíce vypasené. Hlodavci byli pro tyto účely speciálně chováni a krmeni vlašskými ořechy, žaludy a kaštany.

Šlo o jídlo bohatých občanů. Čím větší hostina byla, tím více prestiže hostitel získal. Plch se obyčejně podával obalený medem a mákem. To byl však jen pouhý začátek, chodů bylo hned několik. Chudina preferovala mnohem střídmější stravování, které odpovídalo daným finančním možnostem.

Jídlo ve starém Egyptě: Bohatí si dopřávali ježky a hrochy, chudina volila drůbež
Mohlo by Vás zajímat:

Jídlo ve starém Egyptě: Bohatí si dopřávali ježky a hrochy, chudina volila drůbež

Sparťanská černá polévka

Takzvanou melas zomos, čili černou polévku, si oblíbili Sparťané. Našli bychom v ní vařené vepřové maso a krev. Ochucovala se pouze octem a solí. Zřejmě to byla skutečně jen lokální záležitost. Když ji totiž ochutnal jeden cizinec, pronesl: „Jak vidno, Sparťané se nebojí smrti.

Přesný recept se nedochoval. Z dobových dokumentů však víme, že se tento pokrm podával hlavně vojákům, a to každý den. Ale ani doboví pisatelé nevychvalovali toto jídlo do nebes. Chutné nebylo, jen vydatné. Pokud bychom hledali k černé polévce ekvivalent v české kuchyni, byla by tomu patrně nejblíže ta zabijačková.

Na další historické chuťovky se můžete podívat do galerie…

Zdroj informací: 
History.co.uk: The weirdest food in history: from fish bladder jam to beaver tails

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Další články