Bizarní jídla minulosti: Černá polévka chutnala pouze obávaným Sparťanům, připomínala zabijačkovou

Bizarní jídla minulosti: Černá polévka chutnala pouze obávaným Sparťanům, připomínala zabijačkovou
Zdroj: Pixabay
Jablka Mespilus germanica byla hojně rozšířená ve středověku. Kvůli jejich tvaru se jim však přezdívalo "otevřený zadek" či "opičí spodek".Na ambře (pevné, voskovité substanci z trávicího traktu vorvaně) si pochutnával třeba anglický král Karel II. Přidávala se do kávy i horké čokolády.Cockentrice se servírovalo na největších oslavách. Mrtvému prasátku se přišily slepičí nožky a rázem se na rožni opékalo mýtické stvoření.
Bobří ocasy milovali v Anglii. Byla to levná náhražka ryb.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ve starověku a středověku hltali lidé prakticky všechno, hlavně aby si nasytili žaludky. A kvůli tomu vznikla spousta skutečně bizarních jídel. Pojďme se podívat na několik příkladů toho, co byste dnes asi dobrovolně nepozřeli.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2022 11:00

Starověká a středověká strava byla díky své neobvyklosti pestrá, jen jste museli mít na to, abyste si to mohli dovolit. Kromě zahrádek se sklízely i různé plodiny, jež nabízela divoká příroda. Když ale udeřil hlad, drtily se na mouku, místo obilí, žaludy a bukvice.

Plch s medem a mákem

Na hlodavcích si pochutnávali starověcí Římané. V jejich případě šlo o plcha, který byl považován za lahůdku a servíroval se na těch největších večírcích. Lidé měli nejraději ty nejvíce vypasené. Hlodavci byli pro tyto účely speciálně chováni a krmeni vlašskými ořechy, žaludy a kaštany.

Šlo o jídlo bohatých občanů. Čím větší hostina byla, tím více prestiže hostitel získal. Plch se obyčejně podával obalený medem a mákem. To byl však jen pouhý začátek, chodů bylo hned několik. Chudina preferovala mnohem střídmější stravování, které odpovídalo daným finančním možnostem.

Sparťanská černá polévka

Takzvanou melas zomos, čili černou polévku, si oblíbili Sparťané. Našli bychom v ní vařené vepřové maso a krev. Ochucovala se pouze octem a solí. Zřejmě to byla skutečně jen lokální záležitost. Když ji totiž ochutnal jeden cizinec, pronesl: „Jak vidno, Sparťané se nebojí smrti."

Přesný recept se nedochoval. Z dobových dokumentů však víme, že se tento pokrm podával hlavně vojákům, a to každý den. Ale ani doboví pisatelé nevychvalovali toto jídlo do nebes. Chutné nebylo, jen vydatné. Pokud bychom hledali k černé polévce ekvivalent v české kuchyni, byla by tomu patrně nejblíže ta zabijačková.

Na další historické chuťovky se můžete podívat do galerie...

Zdroj informací: 

History.co.uk: The weirdest food in history: from fish bladder jam to beaver tails

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články