Ve starověku a středověku hltali lidé prakticky všechno, hlavně aby si nasytili žaludky. A kvůli tomu vznikla spousta skutečně bizarních jídel. Pojďme se podívat na několik příkladů toho, co byste dnes asi dobrovolně nepozřeli.
Starověká a středověká strava byla díky své neobvyklosti pestrá, jen jste museli mít na to, abyste si to mohli dovolit. Kromě zahrádek se sklízely i různé plodiny, jež nabízela divoká příroda. Když ale udeřil hlad, drtily se na mouku, místo obilí, žaludy a bukvice.

Fast food ve středověku: Mizerná hygiena a zkažené maso, ale zato levné jídlo
Plch s medem a mákem
Na hlodavcích si pochutnávali starověcí Římané. V jejich případě šlo o plcha, který byl považován za lahůdku a servíroval se na těch největších večírcích. Lidé měli nejraději ty nejvíce vypasené. Hlodavci byli pro tyto účely speciálně chováni a krmeni vlašskými ořechy, žaludy a kaštany.
Šlo o jídlo bohatých občanů. Čím větší hostina byla, tím více prestiže hostitel získal. Plch se obyčejně podával obalený medem a mákem. To byl však jen pouhý začátek, chodů bylo hned několik. Chudina preferovala mnohem střídmější stravování, které odpovídalo daným finančním možnostem.

Jídlo ve starém Egyptě: Bohatí si dopřávali ježky a hrochy, chudina volila drůbež
Sparťanská černá polévka
Takzvanou melas zomos, čili černou polévku, si oblíbili Sparťané. Našli bychom v ní vařené vepřové maso a krev. Ochucovala se pouze octem a solí. Zřejmě to byla skutečně jen lokální záležitost. Když ji totiž ochutnal jeden cizinec, pronesl: „Jak vidno, Sparťané se nebojí smrti.“
Přesný recept se nedochoval. Z dobových dokumentů však víme, že se tento pokrm podával hlavně vojákům, a to každý den. Ale ani doboví pisatelé nevychvalovali toto jídlo do nebes. Chutné nebylo, jen vydatné. Pokud bychom hledali k černé polévce ekvivalent v české kuchyni, byla by tomu patrně nejblíže ta zabijačková.
Na další historické chuťovky se můžete podívat do galerie…
Zdroj informací:
History.co.uk: The weirdest food in history: from fish bladder jam to beaver tails