Bizarní mikrometr krásy: Max Factor snil o tom, že stroj dokáže určit, jestli je žena hezká

Max Factor snil o tom, že dokáže ovládnout krásu: Vytvořil bizarní přístroj na její měření
Zdroj: Wikimedia Commons/Jllm06, CC BY-SA 4.0

Max Factor, zakladatel stejnojmenné kosmetické značky, přišel před sto lety s neobvyklým nápadem. Domníval se totiž, že dokáže změřit ženskou krásu. A tak vytvořil takzvaný mikrometr krásy. Nutno říct, že v oblasti kosmetiky si Max Factor počínal o poznání lépe.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 10. 2022 11:00

Před sto lety visela ve vzduchu otázka, jak zjistit, co je a není obličejová vada. Na to se rozhodla odpovědět firma Max Factor, a to tím, že vytvořila bizarní přístroj zvaný mikrometr krásy, který vypadal jako z hororu Hellraiser.

Slavný Max Factor

Legenda kosmetického průmyslu pochází z Polska. Narodil se jako Maksymilian Faktorowicz, ale proslul jako Max Faktor. V dospělosti se přestěhoval do Moskvy, kde se živil výrobou paruk. Na počátku dvacátého století se však se svou rodinou přesunul do Los Angeles. Rozhodl se chytit příležitost za pačesy a uchytit se v rozmáhajícím se filmovém průmyslu.

Hollywoodským studiím nabízel paruky vyrobené na zakázku a kosmetiku (líčení), které díky svému synovi začal říkat make up. Toto označení oficiálně povýšil na profesionální úroveň, neb do té doby se věřilo, že make up používají jen divadelníci a osoby s pochybnou pověstí. Slušní lidé takové okázalé líčení ze zvyku odmítali.

Mikrometr krásy od Max Faktor

Jakmile Faktorowicz prorazil ve světě kinematografie, stal se z něho uznávaný a vyhledávaný odborník. A možná právě proto se rozhodl vytvořit takzvaný mikrometr krásy, jenž měl určit, zda byla daná žena obdařena hezkým vzhledem, nebo tomu bylo naopak. Šlo o jakousi děsivě vyhlížející helmu plnou kovových hrotů a proužků.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený History In Pictures (@historyphotographed)

Na ní bylo umístěno několik šroubů, díky kterým mohl operatér provádět měření obličeje, a to s neobvyklou přesností. Pokud byly nalezeny nějaké “chyby či nesrovnalosti”, opravil to korekční make up, což Maxovi vydělalo jmění. Jistě si dokážete představit, že jeho mikrometrem nikdo neprošel.

Max Factor snil o tom, že vyrobí miliony mikrometrů krásy a stvoří celosvětový fenomén. Předpokládá se, že na světě existuje jen jeden exemplář, jenž je nyní umístěný v Hollywood Entertainment Museum. A to je vlastně dobře. Každému se líbí něco jiného, takže by na to neměly existovat žádné pochybné parametry.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Max Factor Sr.Beauty micrometer

Historyofyesterday.com: Beauty Was Measured in the 1930s 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články