Bláznivý boháč: Jezdil na medvědovi, koně učil pít portské a na hon šel s 2000 psy

Bláznivý boháč: Jezdil na medvědovi, koně učil pít portské a na hon šel s 2000 psy
Zdroj: Wikimedia Commons/Daderot, Public domain

Není divu, že s bohatým anglickým excentrikem Johnem Myttonem nedokázala vydržet žádná slušná dáma. Až moc miloval portské. A když někdy přebral, neváhal se projet v salónu na medvědovi. To ale nebyly jeho jediné excesy. Skandály se za ním vlekly již od dětství.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 05. 2022 14:00

Johnův otec zemřel ve třiceti letech, chlapec tak zdědil rodinné sídlo ještě jako batole. Kombinace zaručeného příjmu a zástupu sluhů nedopadla dobře, vyrostlo z něj pěkné kvítko. Ze školy jej vyloučili kvůli tomu, že se popral s učitelem. Nepomohl ani přestup do jiného ústavu. John Mytton skončil v rukou soukromých kantorů, kterým zase rád prováděl různé vtípky. Jednomu z nich kupříkladu nastrčil do ložnice koně.

Vojenský život Johna Myttona

V šestnácti letech byl naverbován, s hodností kapitána, do místního zemanského pluku. Zřejmě zde sehrál roli jeho ušlechtilý původ a bohatství. Ale ani tam se nepolepšil. Vojna byla pro něj stejně nudná jako škola. Celé dny se oddával hazardním hrám a pití. Raději se vrátil domů, kde se z něj stal poslanec, přičemž za ziskem funkce opět stálo jeho jmění. Avšak ani parlament mu nepřinesl kýžené vzrušení.

Navíc si půjčil peníze, které pak, kvůli náročnému stylu života, nebyl schopen vrátit. Před věřiteli raději utekl. Holdoval koňským dostihům, v roce 1826 dokonce vyhrál zlatý pohár v Lichfieldu. V zimě se zase bavil honem na lišky. Nebohé zvíře prý pronásledovalo až dva tisíce psů. Pokud byla nálada, svlékl se Mytton donaha a dál pokračoval jen v Adamově rouše. A jestliže byste se mu podívali do skříně, zjistili byste, že tam měl 3000 košil, 1000 klobouků, 700 párů loveckých bot a 150 loveckých kalhot.

Incident s medvědem

Jednou Mytton vymyslel žert s cvičeným medvědem. Chvíli na něm jezdil, když se ale rozhodl, že jej trochu pobídne ostruhou, kousl ho chlupáč do nohy. A poté napadl opodál stojícího sluhu. Rozzuřený medvěd byl záhy utracen. O nic lépe se boháč nechoval ani k oblíbeným koním. Jednoho z nich donutil vypít lahev portského.

Alkohol byl jeho velkým ”koníčkem”. Každý den vypil osm lahví portského s brandy, jídlu moc neholdoval. Tedy alespoň tomu zdravému. Řízky a slaninou nikdy nepohrdl. Takový život však předznamenával samotu. První žena umřela, druhá od něj utekla. Ale i to vyřešil po svém. Najal si mladou společnici, kterou platil více než štědře.

Hořký konec Johna Myttona

Kdyby přestal rozhazovat, klidně by mohl ze svých příjmů splatit všechny dluhy. On však raději utekl do Francie. Tam v roce 1831 onemocněl. Dva roky poté se vrátil do Anglie, kde ho kvůli závazkům poslali do věznice King’s Bench v Southwarku. Za mřížemi zemřel. Osudnými se mu staly, jak jinak, nemocná játra.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Mytton

Historythings.com: History’s Nutcases: John Mytton

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články