10 bizarních úmrtí historických postav: Adolf I. se přejedl, opilý Attila zadusil vlastní krví

10 bizarních úmrtí historických postav: Adolf I. se přejedl, opilý Attila zadusil vlastní krví
Zdroj: Wikimedia Commons/Gustaf Lundberg, Public domain
Rasputina bylo těžké zabít. Přežil otravu i kulky. Z řeky Něvy se ale už vyškrábat nedokázal. 
Adolf I. Fridrich se, s prominutím, užral k smrti. 
Piráta Černovouse museli postřelit i pobodat.
Jeho hlava nakonec skončila na stěžni. 
+ 6 fotek+ 7 fotek

Marie Stuartovna, Rasputin a další slavné historické osobnosti mají společnou jednu věc. Všichni zemřeli neobvyklými a bizarními způsoby smrti. Pojďme se podívat na deset známých postav, které zemřely takovým způsobem, nad nímž lze jen nevěřícně kroutit hlavou.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 02. 2022 14:00

A co že patří mezi bizarní způsoby smrti? Kupříkladu opičí kousnutí, krvácení z nosu, obžerství, špatné trávení a smích, či pohrabáč vložený do místa, kde by tedy rozhodně být neměl.

Rasputin

Ruský mystik a léčitel Grigorij Jefimovič Rasputin byl skutečně nezničitelný. Zlikvidovat se jej rozhodla skupinka šlechticů a pravicových politiků, kteří měli strach z toho, že má přílišný vliv na carskou rodinu. Nejprve ho otrávili koláči s kyanidem. To však na něj nepůsobilo. Rasputin si pak ještě poručil na zapití madeirské víno, jenž bylo také otrávené, ale zase nic. A to vypil tři plné sklenice.

Jelikož se jeho zdravotní stav nezhoršoval, střelili jej pistolí do hrudi. To už se složil jako podťatý. Jakmile se však k němu atentátníci přiblížili, v domnění, že je mrtvý, zaútočil na ně. Pak Rasputin prchl na nádvoří paláce, šlechtici mu byli ale v patách. Další kulka mířila přímo na hlavu. Byl to jeho konec? Zřejmě ne. Následná pitva prokázala, že se, vzhledem k odřeninám na konečcích prstů, snažil ještě vyškrábat z řeky Něvy, do které ho vrazi hodili. Na to už ale neměl dost síly.

Adolf I. Fridrich

Švédský král, který je na úvodní fotografii k článku, vládl v letech 1751 až 1771 a obecně je považován za mírumilovného panovníka. A aby ne, když mezi jeho celoživotní vášně patřila výroba tabatěrek a dobré jídlo. A to se mu stalo osudným.

Adolf I. Fridrich si 12. února 1771 poručil na večeři humra, kaviár, kysané zelí, uzené sledě a šampaňské. To vše završil čtrnácti porcemi jeho oblíbeného dezertu semla, který tak trochu připomíná náš větrník. Měl ho rád podávaný v horkém mléce. Koho by to neporazilo...

Edward Teach alias pirát Černovous

Obávaný anglický pirát působil v Karibiku a v anglických severoamerických koloniích na počátku 18. století. Ale jak se říká, na každého dojde. Jeho život ukončil 21. listopadu 1718 poručík Robert Maynard z lodi HMS Pearl. A rozhodně se s ním nemazlili.

Černovous měl pět střelných zranění a až dvacet bodnutí šavlí. Poručík pak měl mrtvole uříznout hlavu a zavěsit ji na stěžeň. Když však posádka hodila pirátovo tělo přes palubu, prý ještě několikrát obeplulo loď. To je ale jen pouhá legenda.

Sigurd Eysteinsson

Vikingský válečník, známý též jako Sigurd Mocný, zemřel opravdu bizarním způsobem. Ke konci své vlády oklamal a zabil svého nepřítele Máela Brigtea z Moray. Vítězoslavně si pak k sedlu přivázal jeho uťatou hlavu. Jenomže nějakým záhadným způsobem ho měl jeden z Máelových zubů poškrábat na noze. To způsobilo vážnou infekci, které nakonec podlehl. Byla to pomsta ze záhrobí?

Papež Hadrián IV.

Narodil se jako Nicholas Breakspear a je jediným Angličanem, jenž se postavil do čela katolické církve. Jeho zkázou se stal hmyz. Jednoho dne si papež Hadrián IV. dopřával skleničku vína a nevšiml si, že v poháru poletuje moucha. Udusil se.

Attila

Obávaný válečník a král Hunské říše si téměř podmanil i Západní a Východořímskou říši. V roce 453 uspořádal Attila velkou oslavu na počest sňatku s dívkou Ildikó. Toho večera vypil velké množství vína, takže když se dopotácel do ložnice, omdlel. Zanedlouho mu začala téct krev z nosu, jelikož ale ležel na zádech, zadusil se.

Martin I. Aragonský

U tohoto krále jsou k dispozici hned tři varianty smrti. Jeden ze zdrojů uvádí, že podlehl moru, jiný zase, že zemřel na selhání ledvin, či dokonce byl otráven. Třetí možnost je však nejzajímavější. Když nemohl jedné noci spát, protože předtím spořádal celou husu, nechal si pro zavolat rozptýlení dvorního šaška. Ten mu poté řekl vtip, jenž vladaře prý pobavil tak, že zemřel smíchy.

Eduard II.

V roce 1327 byl nucen abdikovat a skončil ve vězení. V něm se mu dostalo kruté smrti. Jelikož byl veřejně známý jeho románek s gaskoňským šlechticem Piersem Gavestonem, měli mu jeho vrazi, dle dramatika Christophera Marlowea, vrazit do řitního otvoru rozžhavený pohrabáč.

Alexandr I. Řecký

Ani řeckému králi se nevyhnula podivná smrt. Při jedné procházce se snažil zabránit svému německému ovčákovi, aby zaútočil na opici jeho správce, magota bezocasého. Při tom ale Alexandra napadla další opice, jenž si jeho dobré úmysly zřejmě vyložila jinak. Rány mu sice vyčistili, ale nevypálili. Po pěti dnech zemřel na otravu.

Marie Stuartovna

Byla odsouzena k trestu smrti poté, co byl objeven dopis usvědčující ji ze spiknutí s cílem zavraždit její sestřenici, královnu Alžbětu I. O hlavu ji měl připravit kat známý jako Bull. Poprvé ale minul a zasáhl ji do zadní části hlavy. Druhá rána byla o něco lepší, ale hlava se od těla stále neoddělila.

Popravčí tak chytil bývalou skotskou královnu za vlasy a jal se své dílo dokončit. Než se tak stalo, stále prý pohybovala rty. Jenomže to nebyly její vlasy, ale paruka. Hlava se tak skutálela na zem. To však nebylo vše. V tu chvíli měl zpod Mariiných šatů vystrčit hlavu její vyděšený pes, jenž tam byl celou dobu schovaný.

Zdroje informací: 

Historyhit.com: 10 Historical Figures Who Died Unusual Deaths 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články