Excentrický Lev Nikolajevič Tolstoj: Hazard, pohlavní nemoci a 13 těhotenství jeho manželky

Excentrický Lev Nikolajevič Tolstoj: Hazard, pohlavní nemoci a 13 těhotenství jeho manželky
Zdroj: Wikimedia Commons/F. W. Taylor, Public domain
Tolstoj byl v mládí pěkné kvítko. Nedokončil studium a holdoval alkoholu, hazardu a velmi častým milostným radovánkám.Na druhou stranu byl velký pedant. Dokázal si celý den naplánovat na minutu přesně. Především byl ale velký pokrytec. Kázal vodu a pil víno. Svatba se Sofijí jej v mnoha ohledech uklidnila...+ 3 fotky+ 4 fotky

Vojna a mír a Anna Karenina. Díky těmto knihám zná Lva Nikolajeviče Tolstého celý svět. Jaký byl ale literární génius v soukromí? Byl to hloubavý filozof, nebo umělec se spoustou neřestí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 08. 2021 14:00

Tolstoj byl vskutku komplikovaná postava. Narodil se sice do bohatých aristokratických kruhů, v dospělosti však vyznával prostý život. Byl dominantní a rád ovládal ostatní. Kázal vodu, a přitom sám pil víno. Prohlašoval se za největšího spisovatele v historii, v druhé polovině svého života ale odstavil psaní na druhou kolej. To vše je důkazem toho, že tento rtuťovitý chlapík nebyl ani náhodou nudný patron.

Divoké mládí Lva Nikolajeviče Tolstého

Podle magazínu The Christian Science Monitor měl Tolstoj ukázat své budoucí ženě Sofiji Behrs deníky, které si s velkou pečlivostí vedl od svých osmnácti let. V nich popisoval milostné eskapády a hodnotil kvality každé milenky. Z toho vznikla spekulace, že byl možná závislý na sexu. V jednom okamžiku totiž napsal: „Musím spát se ženami. Jinak mi můj chtíč nedá pokoj.” A nejen to. Nejméně dvakrát se léčil z pohlavních chorob.

Změnil se až po svatbě. Tedy, jen v tom ohledu, že byl věrný. Závislost, vzhledem k třinácti těhotenstvím jeho vyvolené, zůstala stejná. Tolstého zkázou však nebyly pouze milostné hrátky, ale také alkohol, kterým opravdu nešetřil. I to si ovšem uměl zdůvodnit. Pil, neboť sám sebe nenáviděl.

Tolstého obrovské dluhy z hazardu

Aby toho nebylo málo, Tolstoj byl v mládí také vášnivým hráčem karet. Štěstí mu ale zrovna moc nepřálo. Brzy si začal půjčovat peníze, přestože pocházel z bohaté aristokratické rodiny. Podle historičky Amandy Prahl to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl následovat svého staršího bratra a narukovat do armády. Jednoduše utekl před závazky.

I v tomto případě, a s ohledem na rodinnou historii, mohlo jít o závislost. Musel dokonce sousedovi prodat panství a prosit svého vydavatele o zálohy, kterými by alespoň částečně umořil dluhy z hazardu. Po svatbě se Sofijí se však vzdal i této neřesti.

Manželství s Tolstým byla noční můra

Díky manželce přestal hrát a naučil se být věrný. Vydrželi spolu dlouhých padesát let. Tak v čem byl problém? Podle britského listu The Guardian se Sofija ve svých denících svěřila s tím, že jejich manželství bylo velmi obtížné. Lev byl panovačný a krutý. Galantní byl pouze před svatbou, než byla ruka v rukávě.

Poté se kompletně změnil. Vůči Sofiji byl neustále kritický. Vybízel ji k sexuální abstinenci, a přitom ji třináctkrát oplodnil. Na sklonku života, kdy se excentrický romanopisec rozhodl žít prostým životem rolníka, připomínal jejich vztah spíše obchodní ujednání. Roli manželky Sofija kompletně vypustila, naopak se z ní stala manažerka a hospodyně na plný úvazek. Přežila jej o devět let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Lev Nikolajevič Tolstoj 

Grunge.com: Leo Tolstoy’s Crazy Real-Life Story

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články