Takhle vypadá nenávist k carské rodině! Romanovce v noci vzbudili, bez slitování postříleli a dobili

Takhle vypadá nenávist k carské rodině! Romanovce v noci vzbudili, bez slitování postříleli a dobili
Zdroj: Wikimedia Commons, Boasson and Eggler St. Petersburg Nevsky 24., Public domain
Rasputin měl obrovský vliv na cara Mikuláše II. Díky tomu rozhodoval o politice i osudech lidí u dvora.Rasputin údajně měl parapsychologické a léčitelské schopnosti.Zda tomu tak skutečně bylo, nevíme. Malého careviče Alexeje prý uzdravil pomocí modliteb a hypnózy.Ač byl známý pod přezdívkou šílený mnich, Rasputin nevyznával mnišský způsob života. Rozhodně se nekrotil v konzumaci alkoholu a lásky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Červenec roku 1918 zasadil ruské šlechtě tvrdou ránu. Car Mikuláš II. spolu se svou ženou a pěti dětmi byli brutálně zavražděni bolševickými povstalci. Tento zbytečně krutý čin navždy změnil ruské dějiny.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 15. 07. 2023 11:00

Nevole vůči Romanovcům se mezi lidmi šířila již dlouhou dobu. Otec Mikuláše Alexandr III. byl obzvláště přísný vůdce a myslel si, že jeho syn bude v tomto odkazu pokračovat. Jenomže Mikuláš si ve skutečnosti vládnout vůbec nepřál. Pozici vládce Ruské říše tak přebral jen z donucení. Brzy se tak stal cílem veřejného opovržení.

Vzestup a pád rodu Romanovců

Dynastie Romanovců vládla Rusku od roku 1613. Mikuláš II. nastoupil na trůn v roce 1896. To už se začal přes tři století trvající vliv pomalu hroutit. Na tragickém konci měl svůj podíl i Alexandr. Ten svého syna na nic nepřipravil. Jen mu dokola opakoval, ať vládne železnou pěstí. Když se ale člověku nechce vládnout, selže i ona neústupnost a dojde k řadě vážných přešlapů. Třeba k rusko-japonské válce (1904-1905), jenž skončila pro Mikuláše porážkou.

To si tehdy u lidí hodně, jak se lidově říká, pohnojil. Poslední kapkou byla přítomnost mystika Rasputina na carském dvoře, a hlavně jeho vliv na celou rodinu. Zajímavé ale je, že před svou smrtí v roce 1916 předpověděl tento "šílený mnich" i zkázu Romanovců. O rok později došlo k revoluci. K protestům se připojili vojáci i obyčejní dělníci. Vše skončilo nucenou carovou abdikací.

Nepokoje v zemi to ale neuklidnilo. Možná proto, že se na piedestalu popularity nyní vyhřívali bolševici. Ostatně, kdo by neslyšel na Leninův slogan "mír, domov a chleba", když se země zrovna zmítá ve válce, chudobě a hladomoru. A tak v říjnu téhož roku převzali moc soudruzi. Jenomže někteří lidé novou vládu neuznávali, což vedlo k dalším nepokojům a občanské válce. A uprostřed toho chaosu byla zatčena carská rodina.

Pobyt ve vězení

Carská rodina nebyla uvězněna v pravém slova smyslu - nikdo neputoval za mříže. Čekalo je však domácí vězení. Nezůstali však na jednom místě. Jejich věznitelé měli obavy, že by se je mohli pokusit osvobodit příznivci monarchie. A vlastně k tomu skoro došlo. Před nástupem bolševiků se snažila prozatímní vláda poslat cara s jeho rodinou do Anglie. Král Jiří V. byl shodou okolností bratrancem Mikuláše II.

Nakonec to byl ale právě on, kdo přesun zhatil. Bál se, že by přítomnost cara v zemi vyvolala u obyvatel značnou nelibost. Přesto nikoho z Mikulášovy rodiny nenapadlo, že se stanou oběťmi kruté vraždy. Přestože jim bylo odepřeno služebnictvo a také základní věci jako máslo a káva, neustále doufali ve svou záchranu. Nakonec byli přesunuti do "Domu zvláštního určení" (Ipaťjevův dům), kde byly ukončeny jejich životy.

Poprava Romanovců

Popravu cara a jeho rodiny plánoval revolucionář Jakov Jurovskij. Jako nejvhodnější datum zvolil noc ze 16. na 17. července. Rodinu v noci věznitelé probudili, vyfotografovali (aby si lidé nemysleli, že je někdo osvobodil) a poté nahnali do suterénu Ipaťjevova domu. Vtom dovnitř vtrhl Jakov a sdělil jim, že byli odsouzeni k smrti. Všichni.

Jeho ozbrojení poskoci pak začali střílet jak na rodinu, tak i zbytek služebnictva, které tam s nimi ještě zůstalo. Kdo střelbu přežil, byl doražen bajonetem, nožem či pažbou zbraně. Nejmladšímu z Mikulášových dětí Alexeji bylo pouhých 13 let. Navíc měl trpět hemofilií, jeho skon tak musel být obzvláště mučivý. Než těla pohřbili, svlékli je a obrali o šperky.

Lidu pak bolševici zabití cara přiznali. Prý byl "zosobněním barbarského statkáře, a také idiot, ignorant a krvežíznivý divoch." Jeho žena s dětmi měly být ukryté na bezpečném místě. Tuto pohádku jim ale věřili pouze jejich příznivci.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Zavraždění carské rodiny

Allthatsinteresting.com: Inside The Murder Of The Romanov Family And Their Chilling Final Moments

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články