Ruská Alžběta Báthory: Krvavá hraběnka Darja Saltykovová měla umučit 138 mladých dívek

Krvavá hraběnka: Darja Saltykovová stahovala mladé dívky z kůže a polévala je vařící vodou
Zdroj: Pixabay

Na panství ruské aristokratky Darji Saltykovové se prý děly podivné věci. Mladé dívky, které k ní vstoupily do služby, se již nikdy nevrátily domů. A když nastala hluboká noc, protínalo vzduch praskání biče a výkřiky bolesti, ze kterých tuhla krev v žilách.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 05. 2023 16:00

Přestože předčasná úmrtí tehdy nebyla v Rusku ničím neobvyklým, v hraběnčině sídle k nim docházelo až příliš často. Jednou byl na panství povolán kněz, aby dal poslední pomazání umírající těhotné ženě. Prý byla zbita a pobodána. Někdo jí také šlapal po břiše. Jindy měl zase jeden pocestný vidět, jak je z domu odvážena mrtvola stažená z kůže.

Zrození krvavé hraběnky

Darja se narodila v roce 1730. Jako mladá žena měla být velmi pobožná. Jejím manželem se stal kapitán císařské gardy Gleb Saltykov. Pro ni to byla výhra. Měl rodinné vazby na filozofy, umělce a politiky. Nechyběly mu peníze, půda ani moc. Zemřít měl v roce 1755, kdy bylo Darji šestadvacet. Rázem jí do klína spadlo veškeré jmění, a hlavně přes 600 nevolníků.

Saltykovová se nekoupala v krvi panen, jak to měla dělávat Alžběta Báthory. Přesto se nevyhnula přezdívce ruská krvavá hraběnka. Evidentně si totiž libovala v tom nejhorším a nejbrutálnějším mučení. Jedno měly obě tyranky přece jenom společné - nejraději mučily mladé dívky.

Mučení mladých dívek

Její oběti spadaly do skupiny nevolníků, což byl společenský status začínající u otroka a končící u oddaného sluhy. Tyto dívky žily jen proto, aby mohly sloužit. Musely tak snášet všechna příkoří.

Darja prý byla v oblasti mučení velmi vzdělaná, a hlavně vynalézavá. Na své oběti lila vařící vodu, poleny je ubíjela k smrti, pálila je na místech, kde jim stáhla kůži. Také je shazovala ze schodů, a to i za sebemenší přestupek. Povídalo se i to, že dívky nechávala nahé a svázané v mrazu. Ona sama se hájila tím, že to byl trest za neopatrnost, s jakou služky zacházely s jejím majetkem. Lidé si ale spíše mysleli, že se mstí za svůj nevydařený osobní život.

Zkáza krvavé hraběnky

Hrůzovládu ukončila až panovnice Kateřina Veliká, která chtěla Rusko alespoň trošku zmodernizovat. A tak dala nevolníkům možnost stěžovat si na své pány. Osudovou se stala stížnost číslo 22, která v roce 1762 srazila Darju na kolena. Podal ji její zaměstnanec, kterému postupně zabila všechny tři manželky.

Kateřina chtěla masám ukázat, že jí na lidech záleží. Zároveň si to ale nechtěla rozházet u šlechty. Během dvouletého vyšetřování byla hraběnka uvězněna v moskevském klášteře, do něhož byli povoláváni různí svědci. Následně byla obviněna ze 138 vražd. Hrozila jí deportace na Sibiř. Celkové číslo se ale nakonec snížilo na 38 obětí. Zbytek života tak dožila v cele, vyjít mohla jen na bohoslužby. Trestu smrti unikla pouze díky tomu, že ho Rusko v roce 1754 zakázalo. Zemřela po 30 letech v žaláři.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Darya Nikolayevna Saltykova

Allthatsinteresting.com: Meet Darya Saltykova, The Russian Blood Countess Who Slaughtered 138 Of Her Serfs For Fun

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články