Vražda čtyřletého Derricka Robieho: Stal se obětí šikanovaného chlapce, byl ve špatnou dobu na špatném místě

Brutální smrt čtyřletého chlapce: Pihatý vrah ho uškrtil a zneuctil železnou tyčí
Zdroj: Unsplash

Případ vraždy čtyřletého Derricka Robieho, který v srpnu roku 1993 otřásl malou komunitou Savona v New Yorku, je dalším důkazem toho, že by se šikana ve škole měla velmi tvrdě trestat. Vrahem se totiž může stát i obyčejný chlapec, který si každodenní stres vybije brutálním způsobem na zcela nevinné oběti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 01. 2023 11:00

Jak se může tak mladý člověk odhodlat k tak odpudivému činu? Nešlo totiž "jen" o vraždu, ale také o mučení a zneuctění mrtvého těla. Šikanovali ho spolužáci do takové míry, že se s tím mohl vyrovnat pouze tímto způsobem? Ať už to bylo jakkoli, Eric Smith ví jedno. Přestože ho loni pustili na svobodu po čtyřicítce, stigma vraha už nikdy nesmyje.

Brutální vražda Derricka Robieho

Čtyřletý Derrick se ráno (2. srpna 1993) rozloučil se svou maminkou a vydal se na letní tábor. Ještě jí stihl říct, že ji má rád. Bylo to poprvé, co ho Doreen nechala jít někam samotného. Jejich dům dělil od parku, kde se tábor uskutečnil, jen jeden blok. Říkala si, že se nemůže nic stát. Jenomže tam toho dne číhal predátor. Třináctiletý Eric Smith, který Derricka vylákal do lesa pod záminkou, že zná zkratku do parku. Pak zaútočil.

Nejprve Derricka mučil, pak mu do ran nalil dětský nápoj Kool Aid, který měl přibalený ke svačině. Nakonec chlapce uškrtil a jeho tělo ještě zneuctil železnou tyčí. Pak na něho navalil těžké kameny, aby zakryl místo činu, a utekl. Ostatky malého Derricka se nacházely jen pár metrů od dětského tábora.

Zanedlouho se přihnala letní bouřka. Doreen spěchala do tábora, aby syna vyzvedla. Tam se však dozvěděla, že ráno vůbec nedorazil. Okamžitě kontaktovala policii. Vyšetřovatelům trvalo jen pár hodin, než objevili mrtvolu. Co se dělo pak, otřáslo i těmi nejzkušenějšími kriminalisty.

Děsivé přiznání "pihatého" vraha

Jakmile se Eric objevil v médiích, dostal přezdívku "pihatý" vrah. Ještě předtím si ale podivného chování všimla jeho vlastní rodina. O tom, co se stalo, se však s nimi odmítl bavit. Raději zašel za svou sousedkou Marlene Heskell, které začal klást podezřelé otázky. Zajímalo ho, co by se stalo, kdyby vyšlo najevo, že Derricka zabilo jiné dítě. Chtěl také vědět, jak fungují důkazy DNA. Heskell si zprvu myslela, že byl svědkem vraždy a že mu někdo vyhrožoval, kdyby chtěl promluvit. Vše sdělila jeho matce, jenž chlapce vzala na policejní stanici. Tam se po chvilce zhroutil a přiznal se.

Pravda všemi otřásla. Vždyť Erica měli všichni rádi. Když se projížděl na svém kole, každému mával na pozdrav. O to víc policisty šokoval fakt, že při výpovědi bylo jasné, že si popisování vraždy užívá. Mohl chlapce "jen" zabít, ale on chtěl, aby to bylo brutální. Bavilo ho zneuctít jeho ostatky. V průběhu vyšetřování vyšlo najevo, že Eric byl dlouhé roky šikanován. Spolužáci se mu smáli kvůli neforemným uším, brýlím, zrzavým vlasům a malé postavě. Nahromaděný vztek si potřeboval na někom vybít. A v tu ránu mu do cesty přišel Derrick. Byl ve špatnou dobu na špatném místě. Obětí šikanovaného chlapce se mohl stát prakticky kdokoli.

Soud a uvěznění mladého vraha

Eric byl pro závažnost svého konání souzen jako dospělý člověk. Byl usvědčen z vraždy druhého stupně a odsouzen k odnětí svobody v rozmezí devíti let až doživotí. Do 21 let byl držen ve věznici pro mladistvé, pak byl převezen do detenčního zařízení pro dospělé. V roce 2004 proběhlo slyšení o podmínečném propuštění, kde Eric uvedl, že se při škrcení cítil dobře. Tehdy už nebyl v pozici oběti. Také se přiznal k tomu, že by pravděpodobně zabíjel dál.

Nakonec byl propuštěn v únoru roku 2022. Zasnoubil se se studentkou práv, která ho ve vězení navštěvovala. Prohlásil, že chce založit rodinu a žít americký sen. Podaří se mu to? Tvrdí, že již nepředstavuje hrozbu. Je to pravda?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Eric Smith

Allthatsinteresting.com: The Disturbing Story Of Eric Smith, The Bullied 13-Year-Old Who Violently Murdered A 4-Year-Old Boy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články