Děsivý démon Zozo: Prý se vyvolává přes tajemnou tabulku Ouija a slibuje lidem ráj

Děsivý démon Zozo: Lidé s ním prý mluví díky tabulce Ouija, slibuje jim ráj
Zdroj: Unsplash

Když v roce 2009 napsal Darren Evans na internet o svém děsivém zážitku s démonem Zozo, kterého vyvolal pomocí tabulky Ouija, ozvaly se stovky lidí. A tvrdili, že se jim stalo totéž. Opravdu jde o nějakou nadpřirozenou sílu? Nebo to je pouhý výplod lidské fantazie?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 11. 2022 16:00

Darren Evans tvrdil, že se k němu Zozo několikrát vrátil a pokaždé to bylo v jiné podobě. Občas tvrdil, že je někdo jiný, po chvíli se však vždy prozradil. Když Darren začal pátrat po původu této entity, zjistil, že se objevuje v knihách starých dvě stě let.

Příběh démona Zozo

Darren Evans zveřejnil své zážitky s démonem Zozo 24. března 2009 na online fóru zabývajícím se strašidelnými příběhy. Poprvé se s ním setkal při použití tabulky Ouija, kdy ukazovátko zběsile poskakovalo mezi písmeny Z a O. Když se bytosti zeptal, co chce, odpověděla mu, že přišla vzít jeho rodinu do ráje. Evanse samozřejmě zajímalo, kde je ten ráj. Dostalo se mu strohé odpovědi: „V pekle."

Darrena to vyděsilo natolik, že se ihned běžel podívat do koupelny, kde jeho žena zrovna koupala jejich dcerku. Něco ale bylo špatně. Žena zmizela, vana přetékala vodou a dcera se v ní topila. I když se mu ji podařilo zachránit, skončila v nemocnici s neidentifikovatelnou infekcí. Nakazil ji snad sám Zozo?

Tajemná tabulka Ouija

Evansův zážitek s démonem Zozo zněl jako dobře vymyšlený hororový příběh. Jenomže nebyl jediný, koho mělo toto stvoření napadnout. Znamená to snad, že si i ostatní lidé vše vymysleli, nebo jde o hrůznou skutečnost? Scénář je vždy stejný - objeví se po použití desky Ouija. Stačí ale použít i podobný předmět, nebo tabulku vytvořit na papíře.

Nejprve si lidé myslí, že hovoří s duchem svého zesnulého příbuzného. Vše tomu nasvědčuje, pak ale začne šipka kmitat mezi písmeny Z a O. „Můj synovec začal zběsile běhat po pokoji a křičet ZOZO ZOZO ZOZO!” napsala jedna žena na jiném fóru. „Další den ráno mě probudil se slovy, zda bychom si někam nevyjeli na snídani. Po dvou minutách cesty do nás vrazilo auto.”

Historie zla

Nejstarší záznam o démonu Zozo najdeme v publikaci Dictionnnaire Infernal od Collina de Plancyho z roku 1816. Zmiňuje se tam o mladé dívce, která tvrdila, že je posedlá třemi démony - Mimi, Capoulet a Zozo. Když je z ní exorcista vyhnal, prý se v jejím domě roztříštila okna. Existuje také teze, že Zozo je mezopotámský démon Pazuzu, kterého můžeme znát zejména z filmu Vymítač ďábla.

Pak je zde ještě třetí možnost. Davová psychóza, kterou známe třeba z příběhu o Slendermanovi. Podvědomí si umí s lidmi pěkně zahrávat. Co když se plastová šipka po tabulce posouvá díky pohybům, které si ani neuvědomujeme? Máme nad tím mávnout rukou, nebo se od tabulky Ouija raději držet dál?

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Ouija

Allthatsintertesting.com: The Zozo Demon: Terrifying Tales Of The Ouija Board Spirit

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články